Retrospectiva anului 2019 / Planurile noastre pentru 2020

La fel ca în anii precedenți, în ultimele zile ale acestui an am decis să venim cu o trecere în revistă a lucrurilor bune și interesante care s-au produs la Pepiniera Voinești în 2019. Pentru că suntem transparenți în activitatea noastră și pentru că vrem să ne cunoașteți cât mai bine, vă vom prezenta câteva informații despre cele mai importante evenimentele care au avut loc în acest an la pepinieră, actualizări și implementări, cât și date din producția noastră. În același timp, vă vom informa și despre proiectele pe care urmează să le dezvoltăm în continuare.

Pepiniera Voinești în 2019

Vocația noastră se inspiră din succesul livezii tale. Acesta este sloganul nostru consacrat, înscris și în logotipul Pepinierei Voinești. În spiritul acestul slogan, în februarie 2019 am elaborat cel mai profesional program de protecție integrată și fertilizări radiculare foliare prezentat vreodată pentru cultura nucului în spațiul est-european. Programul a ajutat în acest an câteva zeci de producători să înțeleagă mai bine principiile fundamentale ale protecției integrate a culturii nucului și să ia decizii corecte privind termenii optimi de aplicare a produselor, alegerea corectă a substanțelor active și stabilirea dozelor sau a concentrației în soluție a produselor de protecție. Publicația este disponibilă la oficiul nostru și este gratuită pentru toți clienții noștri și pentru membrii Asociației Nucicultorilor din Moldova. Solicitați o copie gratuită la [email protected]/ 069 358 996.

În perioada martie – aprilie – mai 2019, am desfășurat campania de altoire, stratificare și de plantare a puieților altoiți în câmp. În acest an, datorită serei multifuncționale construită în 2018, toate lucrările de altoire s-au efectuat într-un spațiu mult mai larg, mai adaptat tehnic și mult mai confortabil pentru  colaboratorii pepinierei.

Soiurile de bază pe care le-am altoit și crescut în acest an au fost PESCIANSKI – CHANDLER – FERNOR – OVATA – CARPATICA. După cum vă anunțasem și anterior în câteva reprize, am renunțat definitiv la soiurile Cazacu, Costiujeni, Recea și altele din generația veche de soiuri autohtone, pentru a trece la sortimentul nou și productiv. Pescianski rămâne principalul soi autohton pe care îl înmulțim și pe care îl recomandăm în plantațiile de nuci. Vedem un interes din ce în ce mai limitat pentru soiurile Cogâlniceanu, Codrene și Călărași care, deși sunt productive și au anumite trăsături foarte interesante, au și anumite dezavantaje în raport cu Pescianski sau cu sortimentul modern american și francez. Această realitate este una obiectivă și actualizarea sortimentului este practic la etapa finală în Moldova și puține pepiniere mai produc astăzi aceste soiuri. Iar acei producători care încă n-au renunțat la ele, refuză conștient să accepte progresul și vor avea de suferit și consecințe de ordin economic la un moment dat.

În lunile de vară ne-am ocupat de creșterea acestor pomi în câmpurile de producere. Sistemul de cultură pe bilon acoperit cu peliculă de mulcire și irigare prin picurare cu apă de cea mai bună calitate din râul Prut ne permite să creștem pomi cu un sistem radicular foarte ramificat, fibros și mai mult decât apt de a susține continuarea dezvoltării acestor pomi în plantațiile înființate de către nucicultorii cu care colaborăm. Diverșii nutrienți pe care rădăcinile în dezvoltare ale acestor pomi nu le pot extrage pe deplin din sol, le sunt livrate pe cale foliară prin diverse aplicații pe care le efectuăm în cursul perioadei de creștere. Mulți dintre cei care au avut ocazia să viziteze în cursul verii câmpurile noastre de producere a nucilor altoiți au rămas surprinși de frunzele late, de culoare verde-închisă și aspectul lucios care sunt indicatori ai stării foarte bune de sănătate a acestor pomi. 

Numeroase intervenții: irigări, fertilizări, aplicații foliare de protecție și nutriție, operațiuni în verde, lucrări de pregătire a pomilor pentru repaos și scosul acestor pomi cu utilaje speciale care permit păstrarea celei mai mari părți a sistemului radicular, toate au un singur scop: să vă oferim cea mai bună calitate posibilă a acestor plante.

La solicitările repetate ale nucicultorilor noștri, în 2019 am relansat seria de ateliere practice/ seminare organizate la sediul pepinierei. Astfel, am debutat cu un atelier co-organizat la sfârșitul lunii septembrie împreună cu partenerul și reprezentantul nostru în România: SRL Patru Agro. Mai bine de 20 de participanți din România au fost prezenți la acel eveniment care, de altfel, a fost unul foarte interesant și care a durat două zile.

Am continuat în octombrie, mai exact în data de 12.10 când am organizat al doilea și principalul atelier al anului. Toată echipa Pepinierei Voinești a participat la activitățile organizatorice. Cei peste 30 de participanți au fost impresionați de calitatea recepției și de informațiile de calitate obținute, cât și de demonstrațiile practice din teren. Cu ocazia atelierului am lansat a treia ediție a cărții consacrate: Soiuri de nuc pentru înființarea livezilor profesionale (disponibilă gratuit la sediul nostru din Voinescu, Hâncești). Vedeți aici o înregistrare video din cadrul evenimentului. Tot în cursul lunii octombrie am participat la expozițiile agricole de toamnă de la Chișinău (Moldexpo) și București (Romexpo). Acesta a fost un moment important de întâlniri și discuții cu toți cei interesați de cultura nucului, de informare și schimb de opinii și experiență cu alți nucicultori. 

Luna noiembrie este perioada în care scoatem pomii altoiți de nuc din câmpurile noastre de producere și asigurăm distribuția lor către toți clienții noștri. Circa 80 de noi plantații au fost înființate în această toamnă în Republica Moldova cu pomii noștri. În același timp, o cantitate semnificativă de material a fost livrată în România (prin Patru Agro) și Ucraina. Am efectuat și tradiționala livrare de portaltoi de nuc către o pepinieră nuciferă din Franța. 

Pepiniera Voinești în 2020

Pentru noul an avem programate mai multe schimbări, inovații și activități interesante la sediul nostru și la parteneri.

Echipamentele și utilajele folosite la altoire urmează să fie restructurate, iar metoda de altoire va fi ameliorată pentru o mai bună concreștere dintre altoi și portaltoi. În aceste clipe, inginerii noștri deja lucrează la noile mașini. În același timp, pentru următorul ciclu de producție de 4 ani urmează să mutăm câmpurile de producere în alte terenuri, pregătite în prealabil timp de trei ani prin asolamente speciale. 

În ceea ce ține de suportul tehnic acordat tuturor clienților noștri, în noul an urmează să lansăm două publicații tehnologice: (1) Program de protecție și fertilizare a plantațiilor tinere de  nuc (martie 2020) și (2) Ghid privind tăierile la nuc și formarea coroanei (decembrie 2020). 

Vom organiza ateliere practice și în cursul noului an. Primul, planificat pentru 18 ianuarie, ca și celalte care vor urma, se va desfășura la sediul pepinerei și va reuni participanți din Ucraina, Transnistria și Federația Rusă. Acesta este singurul atelier planificat care se va desfășura în limba rusă. Al doilea atelier va avea loc în data de 25 aprilie și va fi dedicat aspectelor legate de fertilizarea și protecția plantațiilor tinere și a celor intrate pe rod. Un al treilea este planificat pentru luna iulie și va avea ca teme de bază: productivitatea și randamentul comparat al diferitelor soiuri de nuc și irigarea livezilor, în cursul căruia vom demonstra metoda de (ferti-)irigare prin microaspersiune în livezile noastre de nuc. Ultimul atelier va fi organizat în data de 10 octombrie și va fi cel mai important eveniment al anului, cu ocazia căruia vom avea și invitați speciali cu prezentări interesante. Vom avea nuci proaspăt recoltate din diferite soiuri și vom oferi posibilitatea de a degusta aceste soiuri și a examina calitatea și culoarea miezului. Pentru a participa la aceste evenimente, este suficient să ne contactați la (+373)69358996 sau să expediați un mail la [email protected]

Și acum să vorbim despre nucii altoiți pe care îi vom avea în producție în 2020. După cum vă comunicasem și într-un articol anterior postat în blogul nostru, Pepiniera Voinești, fiind unul dintre promotorii cei mai activi ai modernizării sortimentului nucifer, în ultimii 6 ani își ajustează constant gama varietală la noile realități ale sectorului și va continua să livreze doar pomi din cele mai bune soiuri posibile. Ce înseamnă asta la modul practic? Raportul soiurilor de bază pe care le vom multiplica în anul următor este următorul: Pescianski-40%, Chandler-40%, Fernor-10%. Restul va fi împărțit în proporții relativ egale între soiurile: Ovata, Tulare, Serr, Ferjean, Franquette și Lara. Este important să vă informăm și despre o ajustare a grilei de prețuri care este o noutate foarte bună pentru toți clienții noștri. Printre cele mai importante modificări: alinierea prețului la Chandler, Lara și Tulare la nivelul soiului Pescianski și reduceri importante la soiurile noastre speciale, inclusiv Ovata și Carpatica. Contactați-ne pentru mai multe detalii privind tarifele noastre.

În mai și iunie 2020 vom oferi asistență tehnică la realtoirea livezilor existente și ramuri-altoi clienților noștri care au înființat în trecut plantații cu soiurile vechii generații. Acest subiect, deși dureros, trebuie abordat cu maturitate și condescendență de către toate părțile interesate. Tranziția către ceva mai nou și mai bun și ruperea de trecut vine și cu inevitabilele sale costuri. Angajamentul nostru față de cei vizați este unul pe deplin asumat și vom fi disponibili să oferim tot sprijinul nostru pentru a realiza cu succes această lucrare. 

În cursul anului 2020 planificăm să începem construcția unei hale de procesare a nucilor atât din propria producție, cât și oferirea de servicii altor producători. Acest pas determinant ne va permite să adăugăm un important segment în propriul lanț valorifc nucifer, dar și să putem oferi un exemplu altor nucicultori interesați de a face o investiție similară. 

Prieteni, vrem să vă comunicăm că în cele ce urmează vom rămâne la fel de deschiși și transparenți în ceea ce privește activitatea noastră. Vom fi alături de toți clienții, partenerii și colaboratorii noștri pentru a le oferi tot suportul necesar. Toți cei interesați să ne viziteze sunt bineveniți în orice moment la sediul pepinierei, inclusiv pentru a face o excursie în plantațiile și câmpurile noastre de producere. Și nu uitați că cei mai buni nuci altoiți se găsesc la Pepiniera Voinești!

La trecerea dintre ani, vă dorim să pășiți în 2020 cu fermitate, încredere și optimism. În noul an să vă bucurați de căldura familiilor voastre, să aveți pace în suflet și să vă reușească tot ce v-ați propus. La mulți ani fericiți! Așa să ne ajute Dumnezeu! 

Administrația Pepinierei Voinești
www.nucialtoiti.md / [email protected] / +373.69.358.996
Republica Moldova, MD-3452, rn. Hâncești, s. Voinescu, str. Victoriei, 280

Blog Comments

Spuneți că ați întâlnit nuc cu coaja de miez roșie în Prahova dar eu am unul asemănător de 10 ani in curte în jud. BUZĂU

buna ziua. ne puteti expedia cateva foto cu miezul si nucile va rog?

Leave a Comment