Pentru că suntem conștienți de importanța considerabilă a calității materialului săditor pe care îl producem în realizarea cu succes a proiectului Dvs. de livadă, depunem toate eforturile ca pomii pe care îi creștem să corespundă așteptărilor clienților noștri. De-a lungul anilor, realizând diverse experiențe și teste efectuate la diferite faze ale producerii nucilor altoiți, am reușit să înțelegem mult mai bine necesitățile fiziologice ale acestei specii creând în rezultat condiții optime pentru o dezvoltare cât mai sănătoasă a pomilor în pepinierele noastre.

În egală măsură înțelegem preocuparea firească a clienților noștri în ceea ce privește autenticitatea varietală (corespunderea soiului livrat) și puritatea varietală (lipsa impurităților în lotul de pomi procurat). Pornind de la aceasta, la Pepiniera Voinești am stabilit câteva protocoale în fluxul tehnologic care fac practic imposibil amestecul de soiuri pe întregul segment al producerii: de la prelevarea ramurilor-altoi și până la recoltarea pomilor din pepinieră, etichetarea acestora și livrarea pe loturi distincte către clienți.

Un aspect important în menținerea calității ține de respectarea legilor și a normativelor privitoare la producerea și certificarea materialului săditor de către autoritatea oficială desemnată. În cazul nostru, despre gradul de respectare a acestor norme este suficient să menționăm că responsabilul de producerea nucilor altoiți (Oleg Tîrsînă) este cel care, în calitatea sa anterioară de inspector principal la agenția guvernamentală responsabilă de certificarea semințelor și a materialului săditor, practic a adus o contribuție majoră printr-o muncă asiduă de actualizare a legislației în acest domeniu la rigorile europene, inclusiv prin organizarea training-urilor pentru inspectorii teritoriali și a conferințelor în cadrul Ministerului agriculturii. Astăzi, Oleg aplică acele rigori și experiența acumulată în cadrul activității sale la Pepinera Voinești.

În confirmarea calității și a soiului livrat, pentru fiecare lot de material săditor livrat eliberăm și certificate de valoare biologică, vizate în prealabil de către autoritatea de certificare, conform modelului publicat pe pagina oficială a acesteia.

În ceea ce ține de legislația națională în domeniului materialului săditor, găsiți mai jos câteva referințe utile:

Portalul certificării materialului săditor în Moldova

Certificarea materialului săditor în Republica Moldova

Legea despre semințe

Reglementare tehnica privind producerea, certificarea și comercializarea materialului săditor