Exista patru categorii de afectiuni care pot pune în pericol sanatatea pomilor de nuc în livada

MALADIILE

De regulă sunt cauzate de diverși agenți patogeni de natură criptogamică (ciuperci), bacteriană sau virotică. Deși nucii au imunitate naturală suficient de bună la boli, în livadă gradul de atac al maladiilor este mai mare decât la pomii solitari astfel încât intervenția omului pentru a le preveni sau trata este indispensabilă.

DĂUNĂTORII

Nucul, ca oricare altă specie pomicolă, este expus la atacul mai multor dăunători, dintre care unii comuni cu alte specii, iar alții specifici acestei culturi. Există dăunători care pot afecta puternic pomii tineri sau alții care pot compromite parțial recolta de fructe.

CARENȚELE MINERALE/ TOXICITĂȚI

Deseori confundate cu maladiile, afecțiunile cauzate fie de deficitul unui element chimic sau excesul toxic al altui element pot provoca dezechilibre serioase în metabolismul plantei care frânează dezvoltarea pomului, reducerea productivității și longevitatea plantației.

AFECȚIUNILE CAUZATE DE OM ȘI DE FACTORII DE MEDIU

În afară de agenți patogeni și diverse insecte, plantele interacționează constant cu mediul înconjurător și cu omul. Pe de o parte, nucii pot fi afectați de înghețuri, secetă, călduri extreme, vânt, etc. și de substanțe chimice aplicate de om fie prin inadvertență, fie intenționat, pe de alta. 

Expertiza Voinești

Experiența acumulată până în prezent ne permite să oferim următoarele servicii:

La Pepiniera Voinești acordăm o atenție considerabilă fitopatologiei nucului, înțelegând foarte bine implicațiile sale practice. Cercetarea constantă a diferitor metode de prevenire a bolilor și de menținere a unei stări fitosanitare adecvate în livada de nuci este una din preocupările noastre constante. În acest sens avem în derulare și parteneriate cu diverse instituții pentru a desăvârși cunoașterea acestui capitol de referință în exploatarea livezii.

Sfatul nostru este să luați atitudine față de orice apariție necunoscută în starea fitosanitară și fiziologică a pomilor în livada Dvs. Orice întârziere poate provoca pagube care pot fi uneori foarte dificil de recuperat.

Stabilirea tipului afecțiunii constatate

Identificarea vizuală a maladiilor și dăunătorilor

Aprecierea carențelor minerale și a toxicităților provocate de unele elemente

Recunoașterea daunelor provocate de factori de mediu (ex. ger) sau de om (ex. erbicid aplicat prin inadvertență)

Stabilirea cu precizie în laborator a patologiilor cu identitate incertă

Formularea recomandărilor privind metodele preventive în cazul unor boli și dăunători

Recomandări privind tratamente biologice sau chimice necesare remedierii bolilor, dăunătorilor sau carențelor minerale

Cum procedati in cazul cand ati identificat simptome ale unei maladii in livada

Descărcați și completați formularul de diagnostic Voinesti, la care vă rugăm să anexați mai multe foto reprezentative pentru maladia identificată și să expediați aceste informații la adresa voinesti@hotmail.com. După recepționare și examinare vă vom contacta pentru mai multe detalii.

Tarife

Diagnosticul este, în majoritatea cazurilor, gratuit (cu excepția analizelor de laborator, dacă este cazul) pentru clienții Pepinierei Voinești și contra-plată pentru toți ceilalți. Tarifele variază în dependență de complexitatea problemei și de numărul de afecțiuni identificate.

Luați legătura cu noi pentru a afla mai multe detalii despre acest serviciu, inclusiv condițiile de tarifare

voinesti@hotmail.com
+373.69.358.996