Este oportună plantarea unei culturi intermediare în livada de nuci?
Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care și le pun cei care plantează livezi de nuci. Având în vedere durata relativ lungă până la intrarea pe rod a plantației și spațiul mare neutilizat dintre pomi între rânduri și pe rândul de pomi, ideea de a folosi acest teren pentru creșterea altor culturi intermediare pentru a obține venituri din aceste culturi până la intrarea pe rod a nucilor este foarte firească. Doar că trebuie să fie cunoscute toate argumentele pro și contra înainte de a lua o decizie în acest sens.
Plantarea unei culturi intercalate în livada de nuci presupune apariția unei influențe reciproce dintre aceste culturi. Pomii, afară de faptul că umbresc parțial culturile intermediare, produc o substanță fitoncidă care într-o anumită măsură limitează gradul de dezvoltare al acestor culturi. La rândul lor, culturile intercalate intră în competiție cu nucii pentru utilizarea apei din precipitații sau irigare și a îngrășămintelor conținute în sol sau administrate creând astfel, cel puțin parțial, o barieră în dezvoltarea rapidă a plantației.
Este aproape imposibil de a răspunde prin da sau nu la întrebarea acestui paragraf, oportunitatea culturii intermediare depinzând foarte mult de particularitățile fiecărui caz aparte. Din acest considerent, în această pagină vom menționa doar câteva considerații de ordin general pentru a înțelege fundamentele întrebării. Însă practica noastră curentă la pepinieră este de a înțelege specificul fiecărui caz și, dacă este necesar, de a ne consulta suplimentar cu specialiști avizați în fitotehnie înainte de a reveni cu un sfat final și a lua o decizie comună cu clienții noștri în privința celei mai bune opțiuni de cultură intercalată sau de a recomanda evitarea culturii intermediare.
.
Alelopatia
În lumea plantelor există un fenomen biologic numit alelopatie. Aceasta presupune că, în lupta lor pentru supraviețuire și dominație, plantele produc și emană în jur unele substanțe toxice care inhibă creșterea altor plante aflate în vecinătate. La nuc această substanță se numește juglon. În cadrul genului Juglans, nucul negru este specia la care toxicitatea juglonului este cea mai mare, la nucul comun aceasta fiind mai redusă. Concluzia practică care rezultă de aici este că nucul posedă o proprietate intrinsecă de inhibare a vitalității plantelor din jurul său.
Cu toate acestea, nu toate speciile de plante sunt la fel de expuse la prezența juglonului. Cele mai afectate sunt tomatele și alte culturi din familia solanacee – vinetele, cartofii, etc. dar și varza, murul, altele. Dintre grupul celor mai tolerante culturi la juglon fac parte culturile din familia leguminoaselor, porumbul, sfecla, ceapa, zmeurul. Practica fermierilor noștri demonstrează ca există și o serie de culturi pomicole care pot coexista cu nucul în livadă.
Exemple de culturi intercalare
Nuc intercalat cu piersic
Nuc intercalat cu doua randuri de par
În exemplele din fotografiile de mai sus se pot vedea două culturi pomicole încadrate suficient de reușit în plantația de nuci – piersic și păr. Am întâlnit și livezi de nuci intercalate cu prun, cais, vișin, coacăz.
La alegerea culturii intercalate este important să se țină cont de specificul protecției fitosanitare al acestor culturi pentru a se putea preveni situațiile în care cultura intercalată necesită un tratament fitosanitar obligatoriu, aplicarea căruia poate atinge și frunzele pomilor de nuc rezultând în consecințe nedorite.
Atunci când se intenționează înființarea unei livezi de nuci cu intercalari, alegerea distanțelor de plantare este crucială. Trebuie să fie prevăzută posibilitatea de a circula cu tractorul și tehnica agregatată la acesta prin livadă, având în vedere dificultatea în acest caz a deplasării pe spațiul dintre rânduri.
.
Alte exemple de culturi intercalate
O altă practică des întâlnită în livezile moldovenești de nuci este creșterea cerealelor. De regulă se seamănă grâu, dar cu același succes poate fi semănată oricare altă cultură cerealieră, în dependență de interesul economic pe care îl prezintă una sau alta. Între rândurile de nuci pot fi crescute și culturi leguminoase anuale cum sunt mazărea, soia, fasolea, bobul, năutul.
Este important ca, indiferent de cultura intercalară pentru care optați, să vă consultați cu un inginer în agronomie cu experiență pentru a decide pe care schemă veți semăna intercalarul pentru a putea prelucra atât nucul, cât și cultura respectivă. Trebuie să luați în calcul și tehnica folosită pentru recoltare și spațiul de manevră necesar pentru operarea utilajelor.
.