Un timp îndelungat, nucicultorii din Republica Moldova și România au ezitat să înființeze livezi de nuc pe bază de sortiment francez sau american, de frica sensibilității acestora la clima mai rece din Sud-Estul Europei. Cu toate acestea, grație disponibilității de material săditor din Franța și a curajului unor fermieri, primele livezi cu soiurile Fernor, Lara și Franquette au fost înființate începând cu anul 2006. Prima plantație de Chandler în Moldova datează din 2012. Grație efortului Pepinierei Voinești, Chandler a fost omologat în catalogul de soiuri al Republicii Moldova din anul 2018. Pepiniera Voinești este și primul producător autohton de pomi altoiți din aceste soiuri, livrând material săditor profesionist începând cu anul 2012. Astăzi, datorită încrederii din partea fermierilor, aprovizionăm cu nuci altoiți din soiurile Chandler, Lara, Fernor, Franquette și Tulare atât nucicultorii moldoveni și români, cât și proiecte realizate în alte cinci țări UE și CSI.  |||  Pentru mai multe informații despre acestea, solicitați gratuit cartea Soiuri de nuc pentru înființarea livezilor profesionale.
FERNOR   |   LARA   |   FERJEAN    |   FERNETTE   |   FRANQUETTE

FERNOR

Pomul. Fernor este un soi de nuc francez obținut prin încrucișarea în anul 1995 a soiului Lara cu Franquette. Fernor este un soi prin care cercetătorii francezi au reușit să îmbine tardivitatea dezmuguritului și înfloritului cu fructificarea laterală și calitatea înaltă a miezului.

Vigoarea soiului este medie, având nevoie de o întreținere foarte bună, mai ales în primii ani după plantare, pentru a realiza o pornire rapidă și susținută a creșterii și dezvoltării.

Soiul Fernor, ca și celelalte soiuri cu fructificare laterală necesită soluri fertile și profunde pentru realizarea potențialului lor de productivitate. Fernor este practic imun la antracnoză, are rezistență foarte bună la bacterioză, unica afecțiune produsă de această maladie fiind observată doar în unii ani pe apexul fructelor practic nu est afectat de antracnoză.

Deși este și acesta un soi despre care se spune că ar putea să sufere de gerurile din timpul iernii, fiind plantat în raioanele centrale – Anenii Noi și Hâncești din anul 2006 și până în prezent n-au fost raportate cazuri de îngheț în aceste livezi.

Înfloritul și fructificarea. Soiul Fernor are dezmuguritul și înfloritul cel mai tardiv din toate soiurile de nuc cultivate în prezent în Republica Moldova. Primele înfloresc florile masculine, ulterior cele feminine. Fructificarea este de tip lateral și intrarea pe rod destul de rapidă.

Fructul. Nucile acestui soi se aseamănă după calitate cu cele ale soiului Franquette, iar unii autori argumentează chiar că la Fernor calitatea ar fi mai înaltă. Fructul are greutate cuprinsă între 10 și 12 g, are formă ușor alungită, cu baza și vârful aplatizate. Miezul reprezintă cca 48% din greutatea fructului, este alb și de calitate excepțională.

sursa: Pepiniera Voinești  /  copyright: preluarea și distribuirea informațiilor și fotografiilor este interzisă

FERNOR

Scheme de plantare: 156-250 pomi/ha > Distante plantare: 8x8, 8x6, 8x5 m. Forme coroană: ax structurat, ax liber. Intrare pe rod anul 4-5. Randament: 3 – 4 tone/ha.

Condiții indispensabile în plantație: + irigare recomandată, dar soiul poate fi cultivat și în absența unui sistem de irigare, + cunoștințe avansate despre modul de formare a coroanei la soiurile cu fructificare laterală, + tăieri bi/trienale de relansare a vigorii de creștere a pomilor pentru a menține potențialul de fructificare înalt, + aplicarea unor tratamente speiale pentru a ameliora rezistența naturală a pomilor la gerurile din timpul iernii, + tratamente fitosanitare și fertilizare adecvată obligatorii

Destinația fructului. Soiul Fernor este apreciat în Franța pentru calitatea excepțională a miezului său alb și de savoare particulară. Totodată coaja groasă și bine sudată permite comercializarea sa în coajă fie imediat după recoltare fie ulterior. Astfel, producătorii au posibilitatea de a alege singuri modul de comercializare a nucilor de soiul Fernor, în dependență de oportunitățile pe care le oferă piața. Datorită rezistenței sale la bolile criptogamice și bacterioză, soiul poate fi cultivat cu succes în sistem bio, dar cu aporturi permanente de îngrășăminte organice pentru a menține calibrul fructului.

sursa: Pepiniera Voinești 
copyright: preluarea și distribuirea informațiilor și fotografiilor este interzisă

LARA

Pomul. Soiul Lara provine  dintr-o selecție de nuci semănate din soiul americansoi nuci Lara Payne, realizate la domeniul pepinierei Lalanne din Franța. În prezent, Lara este unul dintre cele mai populare soiuri de nuc din Europa datorită productivității sale înalte și calităților gustative a nucii.

Lara este un pom de vigoare relativ redusă, port etalat, cu pornirea în vegetație ceva mai tardivă decât la soiurile autohtone. Soiul are rezistență suficient de bună la antracnoză și bacterioză fiind rareori afectat de aceste maladii. În ceea ce ține de rezistența acestui soi la înghețurile de iarnă în condițiile Moldovei, plantațiile de Lara înființate în anul 2006 în raioanele centrale ale Republicii Moldova permit să se constate că, cel puțin la centrul și probabil sudul țării acest soi poate fi cultivat cu succes. Oricum, trebuie precizat din capul locului că un anumit grad de risc există la cultivarea acestui soi, chiar dacă acest risc rămâne nejustificat până în prezent.

Lara preferă soluri fertile asigurate cu umiditate. Deficitul de precipitații trebuie compensat prin irigare, altfel creșterile anuale ale lăstarilor rămân scurte și calibrul fructelor redus. În livada de soiul Lara, în afară de tăierile de formare a coroanei, se efectuează și tăieri permanente de fructificare.

Înfloritul și fructificarea. Soiul Lara înflorește la începutul lunii mai (imaginea alăturată a fost realizată la 4 mai 2014) cu circa 10 zile mai târziu decât majoritatea soiurilor autohtone. Înfloritul este de tip protandru, soiul fiind doar parțial autofertil deci necesită polenizatori. Fructificarea laterală la acest soi îi conferă o intrare foarte rapidă pe rod și producții înalte constante. Maturarea fructelor survine la sfârșitul lunii septembrie.

Fructul. Lara produce nuci de formă globuloasă cu o greutate de 10 – 13 g, sudură proeminentă și foarte bună a valvelor. Coaja nucii este de grosime medie, se sparge ușor, extragerea miezului făcându-se suficient de simplu. Miezul este alb, foarte plăcut la gust, apreciat pentru faptul că membrana sa nu are gust amar putând fi consumată chiar și în stare proaspătă. Miezul reprezintă circa 47 – 49 % din greutatea nucii.

sursa: Pepiniera Voinești   |   copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

informațiilor și fotografiilor este interzisă

LARA

Scheme de plantare: 156-208 pomi/ha > Distante plantare: 8x8, 8x6, 7x7. Forme coroană: ax structurat, ax liber. Intrare pe rod anul 4. Randament: 3,5 – 4 tone/ha.

Condiții indispensabile în plantație: + sol fertil,  + irigare foarte recomandată,  + cunoștințe avansate despre modul de formare a coroanei la soiurile cu fructificare laterală,  + tăieri anuale de fructificare indispensabile,  + tăieri bi/trienale de relansare a vigorii de creștere a pomilor pentru a menține potențialul de fructificare înalt,  + aplicarea unor tratamente speiale pentru a ameliora rezistența naturală a pomilor la gerurile din timpul iernii,  + tratamente fitosanitare și fertilizare adecvată obligatorii

Destinația fructului. Lara are coaja puternică și valvele foarte bine sudate, miezul este alb-gălbui și dulce. Destinația de bază a acestui soi este consumul curent și de regulă producătorii de nuci Lara le comercializează în coajă. Spre exemplu, un producător italian de nuci Lara la care am fost în vizită în toamna 2014 vindea aceste nuci în coajă la prețuri de la 4 la 9 €/kg (în funcție de calibru).

sursa: Pepiniera Voinești   |   copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

FERJEAN

Soiul are vigoare medie de creștere, inferioară soiului Fernor. Rezistența la ger este foarte bună. Are rezistență medie la bacterioză și foarte bună față de antracnoză. Fructificarea este laterală, superioară față de Fernor. Calibrul fructului este comparativ cu Fernor, nuca având o formă sferică.

Scheme de plantare : 204-312 pomi/ha > Distante plantare: 8x6, 8x5, 8x4, 7x7, 7x5 m. Forme coroană: ax structurat, ax liber. Intrare pe rod anul 4. Randament: 3 – 5 tone/ha.

Condiții indispensabile în plantație:   + în zone aride și semi-aride, irigarea este indispensabilă,   + tăieri anuale de reglare a încărcăturii de rod și relansare a vigorii de creștere a pomilor pentru a menține potențialul de fructificare înalt,   + tratamente fitosanitare și fertilizare adecvată obligatorii.

Destinația fructului. Soiul Ferjean este apreciat în Franța pentru randamentul foarte bun și calitatea miezului său alb. Coaja nu este atât de groasă ca la Fernor, dar la fel de bine sudată.  Este cultivat în special pentru spargere și producere de miez.

sursa: Pepiniera Voinești    |   copyright: preluarea și distribuirea informațiilor și fotografiilor este interzisă