La Pepiniera Voinești suntem cu adevărat dedicați culturii nucului. Afară de preocuparea noastră constantă de a livra material săditor calitativ și autentic suntem într-un proces de căutare continuă a noilor forme valoroase de soiuri de nuc. Această muncă asiduă ne permite astăzi să fim mândri de omologarea a două soiuri noi de nuci foarte specifice – Carpatica® și Ovata® și de selecționarea unui nou soi exclusiv atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România – Rubin – o varietate nouă cu miezul roșu, pentru care urmează să demarăm procesul de omologare în toamna 2017. Suntem absolut convinși că unicitatea acestor soiuri vor genera mult interes din partea clienților noștri.
Vă invităm să descoperiți o nouă dimensiune a culturii nucului – cea a nobilității autentice a acestei culturi care, dincolo de interesul economic firesc, posedă o magie deosebită pe care noi am încercat s-o arătăm lumii prin identificarea și popularizarea unor noi soiuri înregistrate sub marca Voinești.
CARPATICA    |    OVATA    |    RUBIN

CARPATICA

CARPATICA ® reprezintă rezultatul unei munci de mulți ani de căutare și dezvoltare a unui soi care să culmineze în fascianția oamenilor pentru nucile uriașe or Carpatica® , așa cum o evocă și denumirea sa, este ceva gigantic… Nucile acestui impresionant soi ating până la 90 mm lungime și o greutate de până la 50 g. Astfel de forme de nuci sunt foarte rar întâlnite în natură, iar exemplare cu astfel de parametri practic nu au fost identificate și popularizate până în prezent.

Carpatica® poate fi cultivat cu succes în livadă fiind, sub aspect agronomic, un soi cu parametri culturali foarte interesanți. Cu toate acestea, acest soi este unul de nișă, suprafețele cultivate trebuind să rămână foarte restrânse pentru a putea menține înalt prețul său de comercializare (+60% față de prețul nucilor obișnuite). O altă destinație foarte populară a acestui soi este plantarea ca și arbore decorativ, fructele sale făcând deliciul curioșilor și atrăgând în mod firesc toată atenția.

OVATA

OVATA ® este al doilea soi de nuc omologat și dezvoltat de Pepiniera Voinești care constituie un genotip impresionant pentru specia nucului. 

Ovata® este o nucă cu o greutate medie de 24 g și un conținut de miez de cca 48%. Forma sa nobilă, coaja sa subțire și miezul său de savoare unică cu un gust neobișnuit de fin și dulce, toate sunt calități distinctive ale acestui soi marcant de nuc.

Datorită calităților sale organoleptice particulare, Ovata® poate să devină unul dintre cele mai plantate soiuri de nuc nu doar în plantațiile comerciale, dar și în gospodăria casnică, acolo unde spațiul permite dezvoltarea sa suficient de viguroasă. În același timp, acest soi poate fi unul de predilecție pentru producerea nucilor care urmează a fi comercializate în coajă în rețelele de distribuție atât în țară, cât și la export.

RUBIN

RUBIN este cea mai nouă și exclusivă varietate de nuc identificată de către specialiștii Pepinierei Voinești, în colaborare cu partenerul nostru oficial din România (SRL Patru Agro), în genofondul nucifer românesc, în toamna anului 2017. În martie 2022, în rezultatul unei perioade de testare de 3 ani, soiul a fost omologat în România. În Republica Moldova cererea de omologare a fost depusă în decembrie 2021 și se estimează că soiul va fi omologat în 2023. 

Rubin produce nuci cu un miez de culoare naturală roșu-purpurie (tegumentul care învelește miezul are această culoare). Miezul are o textură ușoară și crocantă și un gust agreabil dulce. La ora publicării acestui text, încă nu dispunem de informații complete despre această varietate, dar în procesul de cercetare vom acumula cunoștințele necesare pentru a reveni cu o descriere mult mai amplă care va satisface curiozitatea persoanelor interesate. Cu toate acestea, știm deja că fructifcarea sa este de tip terminal dar suficient de productivă, că posedă o rezistență excelentă la bacterioză, antracnoză (o absență totală a urmelor de afecțiuni pe toate organele studiate) și la îngheț. Are o dezvoltare destul de viguroasă și, în aparență, este foarte rezistent și la secetă. Aceste constatări ne fac să credem că Rubin s-ar adapta foarte bine atât în zone cu condiții aride, cât și în zone cu geruri puternice în timpul iernii. Densitatea de plantare care pare optimă pentru acest soi ar fi  de 125 – 156 pomi/ha ( 10 x 8, 8 x 8m ), funcție de fertilitatea naturală a solului, expoziție, intenția nucicultorului).

În natură, astfel de exemplare se întâlnesc extrem de rar și, pentru noi, selecția acestei varietăți înseamnă un pas foarte important în extinderea gamei sortimentale a varietăților cu trăsături unice și cu adevărat speciale. Pentru țara noastră, producerea și plasarea pe piață a pomilor altoiți de nuc din acest soi este o noutate absolută. Deja la această etapă planificăm promovarea consumului acestui tip de miez în pregătirea diferitor produse de patiserie, salate și în alte tipuri de produse alimentare, pregătind astfel piața pentru momentul intrării pe rod a primelor livezi înființate cu Rubin.

Dezvoltarea acestei frumoase varietăți și transformarea ei în soi se face în paralel în Republica Moldova și România. Primii pomi altoiți au fost livrați către clienții noștri încă din toamna anului 2017. Ei deja se bucură de calitatea remarcabilă și exclusivă a nucilor acestui soi care încântă privirea prin culoarea roșie-purpurie contrastantă a miezului său.