FORMAREA COROANEI LA POMII DE NUC

Concepția veche despre dezvoltarea coroanei la pomii de nuc presupune că intervenții în formarea coroanei prin tăieri nu sunt binevenite sau chiar pot fi dăunătoare pomilor și, în consecință, trebuie evitate. În Republica Moldova și România, opinia de mai sus continuă să fie destul de răspândită și până în prezent. Cu toate acestea, experiența nucicultorilor din țările unde această cultură este mult mai dezvoltată decât la noi arată că într-o plantație modernă de nuc formarea coroanei este indispensabilă. Prin tăieri se intervine în determinarea tipului de coroană, se reglează înălțimea trunchiului, se stabilește distanța dintre ramurile de schelet, se întărește partea bazală a arhitectonicii pomilor și se menține potențialul de fructificare.

În absența dirijării de către om, coroana ia un curs haotic, ramurile principale sunt multiple și au baza slabă iar cu timpul se degarnisesc. Pomul formează un interior des în care lumina nu mai pătrunde. Ceea ce urmează este o migrare a fructificării spre periferie și o slăbire a sănătății și imunității pomilor. Tratamentele fitosanitare și fertilizările foliare nu pătrund în coroanele aglomerate cu foliaj dens iar, ca urmare, se dezvoltă și se acumulează de la un an la altul focare de infecții cu bacterioză și alte boli provocate de ciuperci care pot provoca pierderi importante de recoltă.

Plantațiile de nuci cărora nu li s-au aplicat corect tăierile de formare și de întreținere îmbătrânesc prematur și își pierd potențialul de fructificare.

Vedeți mai jos un playlist cu mai multe materiale video realizate de noi la capitolul operațiunilor în verde și a tăierilor de formare a coroanei. Nu ezitați să ne contactați pentru orice alte întrebări la acest subiect.

https://www.youtube.com/watch?v=_JLHULhA3oI&list=PLRYld3UierGI2hEw3eViODL7RVt2EK3jt

MATERIALE VIDEO

FORMAREA COROANEI LA PESCIANSKI, ANUL 3
Axul structurat este în opinia noastră cea mai bună formă de coroană pentru soiurile Pescianski, Cogalniceanu și Codrene. Aici aveți o demonstrație a tăierilor de formare la pomi de Pescianski de 3 ani.

OPERAȚIUNI ÎN VERDE ÎN LUNA MAI LA POMI DE 3-4 ANI
Prin aplicarea unor lucrări în perioada de vegetație pot fi corectate creșterile lăstarilor tineri și păstrați temporar pentru a produce hrană pentru dezvoltarea pomilor alții în timp ce unii pot fi complet eliminați. 

TĂIERI DE FORMARE LA POMI DE PIESCIANSKI DE 3-4 ANI
Demonstrații practice în teren despre cum se efectuează tăierile de formare la pomii tineri de Pescianski (sau alte soiuri cu creștere și fructificare similară) de 3 și 4 ani însoțite de sfaturi utile.