5 pasi pentru a face profitabila productia unei livezi de nuci

puieti de nuc moldovaÎn internet se pot găsi tot felul de articole care te fac milionar în euro cu livada de nuci doar citindu-le. Sigur ați întâlnit astfel de informații, în special pe site-uri autohtone, românești sau ucrainești. Este evident că unele din cifrele evocate de acei autori sunt cosmice și prea departe de realitate. Se cere o clarificare.

Să fie spus suficient de clar: livezile de nuci chiar sunt o afacere agricolă foarte profitabilă. Ca să ne putem face o imagine mai aproape de realitate, să spunem că atunci când se atinge o producție de 2 t nuci/ ha, venitul obținut din comercializarea miezului produs pe o suprafață de  10 ha livadă de nuci este echivalent cu 1,5 kg aur pur (calcul făcut la prețurile de comercializare a nucilor decojite prognozate pentru recolta 2015 și a prețului aurului la data de 19.08.2015). Aceasta este o realitate foarte tangibilă, însă întrebarea de bază rămâne neclarificată: cum să obținem cel puțin cele 2 tone de nuci la 1 hectar sau mai mult?

1. Decizia corectă

Existența unui număr important de plantații de nuci abandonate la scurt timp după înființare vorbește despre graba cu care unii se apucă să planteze livadă. Este important ca oamenii să înțeleagă că promisiunea subînțeleasă de ei că livada de nuci îi va face milionari nu-i scutește de efortul de întreținere a plantației și cheltuielile asociate cu această întreținere. Este bine să fie conștientizat acest lucru și să se acționeze în cunoștință de cauză. 

2. Alegerea corectă a soiului

Există în prezent vreo 10 soiuri care sunt plantate în livezile din țara noastră. Printre acestea sunt unele cu intrare pe rod ceva mai timpurie și de la care se pot obține producții ceva mai mari, dar în condiții optime pentru această cultură. Plantate în terenuri mai dificile și cu deficit de umiditate în sol fără posibilitatea de a iriga, aceste soiuri dau uneori randamente mai mici decât soiurile cu fructificare terminală cu potențial genetic de a fructifica ceva mai redus. Deci, înainte de a ne grăbi să plantăm cele mai productive soiuri, este necesar de a ști dacă acestea se vor putea dezvolta normal în condițiile terenului de care dispunem. Pentru comparație, este ca și cum ai încerca să mergi pe drumurile noastre de țară cu un Lamborghini italian, care va fi absolut impotent în aceste condiții în fața unei Nive rusești.

3. Înțelegerea necesităților fiziologice a pomilor de nuc în livadă

Există un mit popular prin părțile noastre ideea căruia este că nucul nu necesită fertilizare, tratamente fitosanitare, formare a coroanei, irigare. Este o presupunere foarte greșită. Este timpul ca oamenii să înțeleagă că pentru a produce o cantitate anuală de fructe, pomii extrag din sol elemente nutritive rezerva cărora scade constant pe măsură ce vârsta pomilor crește. Dacă nu se reintroduce în sol ceea ce a fost extras (azot, fosfor, potasiu, substanțe organice, etc.), la scurt timp apare un dezechilibru mineral în sol care se traduce prin creșteri reduse, scăderea rezistenței la îngheț, recolte mai mici și fructe de calibru mai mic, sensibilitate sporită la boli. 

4. Tratamentele fitosanitare

În caz de atacuri puternice, mai ales în primăverile cu condiții favorabile pentru dezvoltarea agentului patogen, bacterioza poate duce la pierderi de până la 50% a producției în perioada înfloritului. Antracnoza, care este a doua maladie după importanță, poate provoca pierderi suplimentare de până la 40% din producția existentă. Astfel, necontrolate prin tratamente, aceste două boli pot reduce de 3 ori recolta anuală a livezii de nuci. În situația când există o cunoaștere suficient de bună a modului în care trebuie prevenite sau tratate aceste maladii de bază, este important ca tratamentele fitosanitare de bază să fie aplicate, dacă se dorește obținerea unei recolte serioase.

5. Extinderea

O livadă de nuci este cu atât mai profitabilă cu cât este mai mare. Cea mai bună opțiune pentru a spori rentabilitatea unei livezi, în afară de primele recomandări din această postare, este extinderea suprafeței plantate. Cererea pentru nuci este practic nelimitată iar de aici – undă verde pentru a planta cât mai mult. Americanii produc anual 400 – 500 000 tone de nuci, din care cea mai mare parte este exportată în toată lumea. Noi producem 14 – 16 000 tone anual și am putea crește această cantitate până la 40 000 t fără a ne pune nici un fel de întrebări în privința vânzărilor. Aceasta înseamnă că putem să plantăm liniștit încă cel puțin vreo 12 – 15 000 ha cu livezi de nuci… Spor la muncă!

Oleg Tîrsînă
Constantin Gajim

Blog Comments

Buna ziua, am si eu o intrebare. Toti scriu ca un pom de nuc incepe a da roada prin anul 4 de la plantare, si tot se vorbeste de 2,3,4 t/ha. In realitate un pom de nuc in primul sau al doilea an de roada aproximativ cite kg de nuci produce ?

buna ziua.
nu exista un raspuns simplu la intrebarea Dvs. Recolta unui pom depinde de soi, de cat de bine este intretinuta planta, de prevenirea sau tratarea maladiilor, etc.

In realitate, la soiurile mai productive observam o intrare pe rod in anul 4 cand se poate obtine 1 – 1,5 kg nuci/ pom. In anul 5 pot fi circa 3 kg, anul 6: 4-5 kg, anul 7: 8-10 kg. Potentialul maxim este de pana la 4 tone/ha, chiar si la soiurile cu fructificare laterala. Si asta doar la densitati mai mari de 178 pomi/ ha.

B ziua. Care e solul cel mai bun pentru nuci??La cat se ridica investiția pentru un ha de teren??în ce mod sau cum se pot obține fonduri europene pentru așa ceva??Mulțumesc.

http://nucialtoiti.md/planificarea-livezii/
investitia variaza de la 1000 la 1500 euro/ha, fara costul terenului.
noi suntem in republica moldova, nu va pot spune absolut nimic despre fondurile europene

Buna ziua!
Daca e posibil va rog sa exspuneti cerintele minimale catre solul viitoareai livezi de nuci.
Va multumesc.

http://nucialtoiti.md/planificarea-livezii/
descarcati prezentarea a doua va rog.

Buna ziua EU momentan sunt Inca la stadiul de a cumpara 5ha de teren in zona in care locuiesc dar nu stiu daca terenul respective are calitatile necesare pentru cresterea pomilor de nuc
CE as putea face SA aflu sau la cine as putea apela PT consultanta

buna ziua, daca sunteti in Moldova, va pot da contactele mai multor ingineri in proietare. daca e pentru plantare in Romania, nu va pot ajuta.

am un lot de 100 ha, vreau să plantez o livadă, 50ha să fie pentru roadă, 50ha nuci forestieri, ce cheltuieli o să fie la început, și ce cheltuieli o să fie anual pentru întreținere, știu că exact nu puteți ști că sînt cîteva nuanțe aici dar în linii generale ?! aștept răspuns

aveti un teren cu o suprafata atat de serioasa si solicitati un sfat pe o cale atat de neserioasa.. exista posibilitatea de a ne contacta telefonic ori puteti face o vizita la noi la pepiniera

Buna ziua.Unde as putea gasi un tabel sa fie EXACT explicat perioada si tipul de tratamente respectiv stropiri la nuc eventual si solutiile de stropire recomandate la concentratia optima? Multumesc!

buna ziua, nu exista un tabel EXACT pentru aplicatii. exista recomandari generale. luati legatura telefonica cu noi si va voi ajuta.

Buna ziua ma numesc Iuri si sunt din raionul carul eu vreau sa plantez o livada de nuc pe un teren de 7 hectare. vreau sa stiu de citi pomi am nevoie si care soi este mai favorabil la sudul moldovei? si cum sa pregatesc terenul . 5 ani in urma pe pamintul ala a fost vie, si de 5 ani in coace e practic abandonat nu a fost prelucrat . si daca puteti sa imi spuneti cit ma costa toti pomii de la pepineria dumneavoastra!!! multumesc o zi buna!!

buna ziua,
contactati-ma pe mail la [email protected]

scuzati din raionul cahul

salut! spune-mi te rog la ce distanta se planteaza nucii?

e suficient sa rasfoiti prin articolele din blog pentru a gasi postearea ”scheme de plantare a livezii de nuc”.

foare sucit si corect

Vrau sa aflu cind ei pomii de nuc altoitii soiul Cazacu SI COGALNICIANUL COAJA E SUBTIRE SA NU IS MISCATE SAU NU vrau detalii si a citelia an incep a rodi si cit costa un puied de soiul Cazacu Cogalnicianu si alte soiuri de nuc

buna ziua. La Cazacu e foarte subtire, la Cogalniceanu este normala. intrarea pe rod la Cogalniceanu este in anul 6 – 7 si la Cazacu in anul 8. Pretul va va fi comunicat la pepiniera.

buna pentru 2018 exista subventii la livezi de nuci si care e suma ?

exista. 18000 lei/ha.

Buna ziua. Acum 4 ani am pus 3 h de nuci . Nu am pus pueti, am pus nucile in pamint. Daca puteti sa imi spuneti aproximativ citi ani vor incepe sa rodeasca, si la cita roada sa ma astept. Multumesc

unii din acei pomi vor produce primele fructe prin al 5-lea, 6-lea an. in general insa, aceasta este o plantatie ratată, eșuată.

Nu pentru că noi vrem să promovăm producția noastră de nuci altoiți, ci pentru că în general, de la apariția oamenilor pe pământ, trecând prin preistorie, antichitate, ev mediu, modernitate și contemporaneitate, e în ordinea firească a lucrurilor să existe progres. Dar iată că se găsesc cetățeni ca Dvs și alte câteva mii de oameni, pe care nu-i interesează progresul, care înființează plantații cu sălbătăciuni când au posibilitate să planteze cele mai performante soiuri.

Retarzi, ce pot să mai spun… Mi-e greu să vă răspund pe o notă mai delicată.
Așteptați-vă la o roadă spontană, de pădure, cum o vrea bunul Dumnezeu…

Buna ziua. Sa presupunem ca mai sunt retarzi ca mine care citesc acest articol foarte util (mai ales pentru incepatori) si care gasesc utile unele interbari (cum ar fi cea a lui Andrei de mai sus) pentru ca, incepatori fiind in ale pomiculturii, ni se pare normal sa obtinem o plantatie de nuci daca punem nuci in pamant. Acum, evident ca arborii (unii) vor creste, insa nu inteleg diferenta (la productie) fata de puietul plantat. Puietul nu tot dintr-o nuca iese? Daca diferenta tine strict de soi si ingrijire, atunci nu vad sa fie probleme. Frunzarind informatia (pentru ca planuiesc in cativa ani sa pornesc o plantatie) am aflat ca soiurile autohtone sunt mai rezistente la boli si la clima, dar si ca este mai bine pentru pom sa fie plantat cat mai tanar. Asadar, am considerat si eu ideea cu plantatul nucilor direct. Ma puteti lamuri (cu argumente) de ce nu este productiva aceasta metoda? Multumesc anticipat.

http://nucialtoiti.md/livada-nuci-afacere/

Aceiași întrebare ne-o putem adresa și în următoarea situație: putem planta o livadă de măr/ prun/ piersic cu puieți proveniți din semințe? Evident că nu. În cazul nucului este la fel.

Nucile pe care le-am putea semăna pentru a obține puieți pe care i-am planta în livada noastră poartă genele încrucișate ale pomului din care provin plus ale altor pomi de la care a provenit polenul care a fecundat floarea care a dat naștere nucii respective. Adăugați la aceasta influența pe care o are asupra aranjamentului genelor în noul individ populațiile anterioare de nuci de la care provine planta-mamă și pomii de la care a venit polenul care a fertilizat floarea acestuia. Se obține un melanj care poate produce indivizi cu calități foarte diferite de cele ale pomului din care a fost recoltată nuca. Deci, dacă ați decis că găsind în natură un pom cu calități pe care ați vrea să le aibă pomii în livada Dvs. și credeți că semănând fructele acestuia veți realiza acest lucru, să știți un singur lucru: EROARE!

Un exemplu, examinați cu atenție o fâșie de nuci de aliniament de-a lungul drumului sau în câmpii, vedeți cât de diferiți sunt acești pomi? Unii sunt mai mari, alții mai mici, unii sunt afectați de înghețuri, alții nu, unii au nucile pietroase dar în cantiăți mari, la alții miezul este alb și ușor de extras, dar nuci sunt puține, unii sunt afectați de boli, alții sunt sănătoși, etc. etc.

Unica modalitate de a multiplica un soi care corespunde cerințelor Dvs. este prin altoire, metodă care păstrează fidel și transmite noului pom calitățile plantei-mamă. În plan economic, oricare altă metodă va produce rezultate catastrofale pentru livada Dvs.

Buna ziua,
Se pot cultiva nuci pe terenuri in panta, dar terasate? Latimea unei terase este de circa 4 metri, iar diferenta de nivel de la o terasa la alta este de circa 2 metri.
Va multumesc.

buna ziua. mai dificil, dar se poate. plantati pomii in mijlocul terasei. in China, o parte semnificativa a livezilor de nuc sunt cultivate anume in acest sistem.

buna ziua , vrea sa plantez 2 h de nuci in raionul Ialoveni pe un sol de panta dar nu chiar atit de mare gradul de inclinatie . pamintul e situat lateral cu drumul Bacioi-Razani.
1, ce soi se potriveste aceste zone ?
2. ce cantitate de pomi e necesara si citcosta ?
3.ce statut trebu sa aiba pamintul pentru a obtine subventii (societate taraneasca , proprietate privata) si cit e aceasta indemnizatie?
4. pentru o comanda de puieti pentru primavara 2019 cind trebu de facut contract cu pepeniera?
Vamultumesc

buna ziua. puteti planta Pescianski/ Cogalniceanu/ Ovata/ Fernor. Schema de plantare va fi de la 10 x 10 (Ovata, 100 pomi/ha), la 10 x 8 (Cogalniceanu), sau 8 x 8 (Pescianski, Cogalniceanu, Fernor). Pentru o oferta de preturi pentru pomii nostri altoiti de nuc, trebuie sa ne contactati direct ([email protected], +373.69.358.996). Forma de organizare juridica a plantatiei va trebui sa fie Gospodarie Taraneasca sau SRL pentru a beneficia de subventia de 18 000 lei/ha alocata de Guvernul moldovenesc (prin AIPA.md) la infiintarea unei plantatii de nuci. pentru a rezerva material saditor, trebuie sa ne contactati cat de curand posibil, avand in vedere ca aproape tot materialul este deja rezervat. Nu mai altoim, decat la comanda, soiul Cazacu.

Doresc să vă întreb ce suma de bani se ridică plantarea unui hectar de nuci?

Leave a Comment