Pentru mulți dintre noi, înființarea unei livezi de nuc este o chemare a inimii, un lucru pasional pe care îl înfăptuim deseori cu mult suflet și dedicație. Dar, era în care trăim, ne obligă să aplicăm mai mult calcul rațional și o planificare foarte riguroasă a oricărei investiții pe care vrem s-o realizăm. Or, plantarea unei livezi de nuc este până la urmă o investiție într-o afacere ca în oricare alta, chiar dacă particularitățile culturii nucului sunt foarte pronunțate.
Prea multe stereotipuri despre ce presupune cultura nucului au împiedicat mult timp nucicultorii să obțină rezultate economice în livezile lor. S-a impus renunțarea la vechile concepții despre faptul că nucul este o specie autosuficientă care nu necesită intervenții de nici un gen. Producătorii (unii dintre ei) au învățat că, în condițiile unei plantații comerciale, randamentul și calitatea producției sunt dictate de profesionalismul nucicultorului.
La ora actuală suntem la o etapă de tranziție către o nouă abordare tehnologică, bazată pe cunoașterea profundă a trăsăturilor și necesităților culturale ale speciei și aplicarea tuturor măsurilor agrotehnice necesare pentru a maximiza recolta și calitatea producției. Pepiniera Voinești posedă o expertiză bogată pe care o pune la dispoziția tuturor celor care vor să facă livezi de nuc moderne și productive. Iată mai jos câteva sfaturi care vă vor ajuta să luați decizii corecte și să vă bucurați de recolte înalte și de calitate.
1. ALEGERI GREȘITE vs. ALEGERI CORECTE
În general, în viață suntem cel mai des impuși să alegem între foarte multe opțiuni care ne sunt puse la dispoziție. Uneori alegem corect, alteori mai puțin corect. Ei bine, o alegere greșită atunci când vine vorba despre înființarea unei plantații prevăzute pentru un termen de 80 de ani riscă să vă ruineze toate eforturile.
Prima întrebare pe care unii și-o pun: plantez puieți nealtoiți sau pomi altoiți? Deși halucinantă pentru specialiști, această întrebare îi frământă pe unii nucicultori începători. Discuțiile pot fi lungi la acest subiect, dar voi spune scurt: o livadă înființată cu sălbatici este o livadă sălbatică, spontată, un soi de pădure. Eterogenitatea pomilor și a nucilor pe care aceștia le vor produce vor anula din start orice șanse de a obține și un profit din această afacere. Încă nu mi-a fost dat să văd o livadă de succes plantată cu pomi nealtoiți.
Alegerea corectă a soiului trebuie să fie a doua întrebare. În prezent, genetica are un cuvânt foarte greu de spus în agricultură. În ultimele decenii a fost realizat un salt remarcabil la acest capitol, iar în cazul nucului astăzi avem soiuri performante care dau producții foarte înalte, cu o calitate excepțională a miezului și o facilitate neegalată a extragerii acestui miez. Pot spune cu certitudine că Moldova este lider de clasament față de alte țări din regiune în privința sortimentului nucifer: soiuri moldovenești de foarte mare valoare cum sunt Pescianski, Cogâlniceanu, Călărași, Ovata, demonstrează din plin acest lucru.
Însă, soiurile se deosebesc între ele și, ținând cont de aceste deosebiri, trebuie ales acel soi care convine într-un caz și nu convine în altul. Producătorii de material săditor, inginerul-proiectant, alți cunoscători ai culturii vor putea să vă ajute cu un sfat în această privință. Pentru a veni cu un suport în acest sens am publicat cartea „Soiuri de nuc pentru înființarea livezilor profesionale”. Vedeți la această adresă despre ce este vorba și cum puteți obține un exemplar.
Alegerea corectă a distanțelor de plantare este unul din capitolele cele mai învăluite de neclaritate, cel puțin aici în Republica Moldova. În imaginea alăturată puteți vedea o diagramă extrasă dintr-o prezentare pe care am susținut-o în februarie 2018 la Academia Agricolă din București. Diagrama pune în relație vigoarea soiului și fertilitatea naturală a solului pentru a determina numărul de plante la hectar. Vedeți și acest articol foarte explicit pe care l-am publicat anterior la subiect. Ca și tendință, se renunță treptat la distanțele foarte mari, optându-se mai mult pentru densități de 140 – 208 pomi/ha, bineînțeles că pentru acele soiuri care se pretează la aceste densități mai mari.
2. PRIMII ANI AI PLANTAȚIEI SUNT CRITICI PENTRU DEZVOLTARE
Contează începutul. În orice întreprindere și inițiativă. Într-o livadă de nuci, dacă ratezi startul, este foarte dificil și aproape imposibil să recuperezi vreodată plantația. Realizând timp de mai mulți ani diferite aplicații cu îngrășăminte și stimulatori de creștere și urmărind reacția pomilor, am elaborat un program complex pentru a obține cele mai bune rezultate posibile. Descărcați aici programul.
Aplicați produsele recomandate (sau echivalentele lor), țineți plantația liberă de buruieni pe o rază de cel puțin 2m în jurul pomilor, irigați în cazul secetelor prelungite și asta vă va garanta o pornire foarte bună a pomilor în creștere. Plantațiile tinere trebuie monitorizate constant pentru a identifica la timp potențialele amenințări și a întreprinde măsuri de prevenire. Aceasta presupune o inspecție periodică a pomilor, adică cel puțin odată la zece zile, iar în perioada 15 aprilie – 15 iunie: cel puțin odată la fiecare șapte zile. Observați starea generală a plantației, starea culturală a solului, dezvoltarea plantelor, aspectul frunzelor, prezența dăunătorilor sau a simptomelor bolilor, vedeți dacă n-au apărut anumite discolorări nefirești ale frunzelor. Dacă ați depistat anumite lucruri care vă par suspecte, luați imediat legătura cu un specialist.
Și țineți minte că prevenirea problemelor este cea mai bună strategie pentru a avea o livadă de succes.
3. FORMAREA COROANEI ESTE UN CAPITOL FUNDAMENTAL ÎNTR-O LIVADĂ DE NUCI
Proiectarea corectă a coroanei este una dintre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă nucicultorii în livezile lor. Tot acesta este și cel mai neglijat aspect din toată gama de intervenții care se fac într-o livadă. Să vedem mai întâi prin ce anume acest capitol este esențial.
Prin tăierile de formare se intervine în determinarea tipului de coroană, se reglează înălțimea trunchiului, se stabilește distanța dintre ramurile de schelet, se întărește partea bazală a arhitectonicii pomilor și se menține potențialul de fructificare
La o creștere nedirijată, coroana ia un curs haotic, ramurile principale sunt multiple și au baza slabă iar cu timpul se degarnisesc. Pomul formează un interior des în care lumina nu mai pătrunde. Ceea ce urmează este o migrare a fructificării spre periferie și o slăbire a sănătății și imunității pomilor. Tratamentele fitosanitare și fertilizările foliare nu pătrund în coroanele aglomerate cu foliaj dens iar, ca urmare, se dezvoltă și se acumulează de la un an la altul focare de infecții cu bacterioză și alte boli provocate de ciuperci care pot provoca pierderi importante de recoltă. Plantațiile de nuci cărora nu li s-au aplicat corect tăierile de formare și de întreținere îmbătrânesc prematur și își pierd potențialul de fructificare.
Rețineți importanța acestei lucrări. Și tratați-o cu toată seriozitatea. Acest site oferă mai multe informații despre formarea corectă a coroanei. Contactați-ne și pentru asistență directă în plantațiile pe care le aveți.
4. CUNOAȘTEREA FITOPATOLOGIEI NUCULUI ESTE OBLIGATORIE
Cred că toată lumea a înțeles demult că imunitatea pe care zice-se că nucul ar avea-o la boli și dăunători este un mit. Cei care mai au dubii în acest sens ar face bine să devină realiști și cât mai repede. Nu dispunem aici de suficient spațiu pentru a face o introducere pe larg la acest subiect, de aceea voi spune pe scurt: fără o aplicare rațională, efectuată la timp și corect dozată a unui program de protecție fitosanitară, niciodată nu veți atinge potențialul sperat de recoltă.
Principala problemă de ordin fitosanitar a nucului este bacterioza. Doar că cei mai mulți tratează superficial acest subiect, neînțelegând că o afecțiune foarte serioasă nu poate fi controlată printr-o abordare neprofesionistă. Aplicațiile cuprice trebuie făcute la momentul oportun (descărcați aici câteva recomandări foarte bune), iar în cazurile unui atac mai sever trebuie adăugat obligatoriu și un fungicid pe bază de mancozeb.
Două – trei stropiri cu produse cuprice ar trebui să prevină și infecțiile primare cu boli criptogamice (antracnoză, alte boli micotice care atacă în special fructele). Dar aceste boli pot reveni in a doua jumătate a lunii iunie, când vor trebui aplicate fungicide pe bază de tebuconazol, dithianon, myclobutanil, etc.
Trebuie să învățați să distingeți între afecțiuni pentru a ști cu ce aveți de a face și cum și cu ce produse trebuie să preveniți ori să combateți maladia. Cu răbdare și perseverență veți realiza acest obiectiv. Partea bună e că aceste probleme se vor pune mai mult din anul 5 – 6 de la plantarea livezii. Dacă livada este mai mare de șase ani, nu pierdeți timpul. Studiați tot ce puteți la acest capitol, sistematizați informația și consultați-vă și cu un specialist pentru a vă asigura că ați înțeles totul corect.
La nuc avem și dăunători. În cazul pomilor tineri, cel mai problematic dăunător este sfredelitorul ramurilor (zeuzera pyrina). Va trebui să știți să recunoașteți acest dăunător și cum îl combateți dacă apare. Livezile intrate pe rod pot fi afectate de viermele mărului (cydia pomonella). Știu că pe unii îi surprinde că anume acest vierme care este al mărului poate afecta și nucul. Cu toate acestea, el este cel mai mare dăunător. Există tratamente bazate pe metode preventive și pe aplicații cu insecticide. Toate aceste lucruri le veți afla pe parcurs. Important este să știți că acest dăunător există și că, dacă îl veți ignora, veți avea pierderi de recoltă.
5. NUCUL ARE NEVOIE DE APĂ ȘI DE HRANĂ
Este adevărat că Republica Moldova și România dispun de soluri foarte profunde și bogate. Nucicultorii noștri nici nu realizează cât de mult îi ajută acest fapt. Aceste soluri fertile compensează cu mare succes lipsa de experiență a fermierilor la capitolul nutriției minerale. Dar bogăția solului nu este o resursă inepuizabilă iar nucul, din câte cunoaștem, este un pom care știe să extragă din sol cam tot ce poate oferi acesta.
Una din legile de bază ale agriculturii spune că trebuie să restituim solului ceea ce este extras din el de către planta de cultură. Vestea bună este că există programe bine gândite de nutriție minerală a nucului care pot fi înțelese relativ ușor și care sunt simple de aplicat. Abundența pe piață a fertilizanților va ușura acest demers.
Vreau să mai punctez aici un detaliu foarte important. Puțini sunt cei care știu despre cât de utile sunt aplicațiile cu microelemente înainte de, în timpul și imediat după înflorit. Aceasta se referă în primul rând la elementele bor, zinc, fer și alte oligoelemente care sunt foarte puțin mobile în plantă și al căror deficit reduce considerabil potențialul de recoltă în livezile noastre. Cei care vor învăța să aplice eficient aceste produse în livezile lor își vor vedea efortul remunerat din plin prin recolte considerabil mai mari.
Cât privește deficitul hidric, eu cred că toți înțeleg foarte bine că o secetă prelungită are ca și impact o dezvoltare vegetativă redusă, o scădere a recoltei anului în curs dar și o mai puțină diferențiere de muguri de rod pentru recolta anului viitor. Dacă în astfel de situații asistăm fără a întreprinde nimic, este evident că rezultatele vor fi mediocre. În cazurile unde disponibilitatea apei de irigare este o problemă, se vor aplica metode de conservare a apei în sol: mulci, distrugerea periodică a crustei solului și buruienilor pentru a frâna evaporarea apei. Dacă există posibilitatea de irigare, se va opta fie pentru un sistem permanent de irigare, fie pentru o irigare de aprovizionare cu cisterna, în funcție de cantitatea de apă disponibilă și de proximitatea sursei.
* * *
Sfaturile și recomandările de mai sus reprezintă o incursiune rapidă în ceea ce ar presupune un curs de exploatare a unei livezi de nuc. Am vrut să vă atrag atenția asupra câtorva dintre cele mai importante elemente de care trebuie să țineți cont atunci când vă lansați în această afacere. Știu că sursele de informare despre ce presupune tehnologia întreținerii livezilor de nuc sunt destul de limitate și, din acest motiv, la Pepiniera Voinești vom lansa în cursul acestui an 2018 un Ghid privind protecția și fertilizarea plantațiilor de nuc. Urmăriți acest site și pagina noastră de facebook pentru a fi informați despre acest lucru.
Trebuie să știți că o livadă de nuc este astăzi una dintre cele mai prospere activități din agricultură, dar că acest pom al regilor crește și rodește doar la cei muncitori și perseverenți!
În serviciul nucicultorilor,
Oleg TÎRSÎNĂ
Director tehnic Pepiniera Voinești
Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere
Blog Comments
Eugeniu
martie 6, 2018 at 08:17
Un articol foarte bun și bine venit .
Mulțumim
Silvia Radovschi
aprilie 4, 2018 at 22:43
Dupa acest articol m-am gindit si eu sa sadesc citeva hectare de nuci (4-5). Sper sa ajung intr-o zi la d-voastra ca sa ma sfatui mai amanuntit si poate intr-o zi voi realiza aceasta dorinta.Am inceput deja sa ma informez din internet despre aceasta investitie si cred ca merita.Multumesc mult pentru ajutorul pe care- l dati oamenilor.
Oleg Tirsina
aprilie 5, 2018 at 13:08
buna ziua. va multumim pentru apreciere. va asteptam in vizita oricand doriti. succese mari si sanatate!
Rurac Mihail
aprilie 25, 2018 at 13:21
Bravo !! Succese Domn Tirsina! Asteptam si alte articole..
Dubin Lidia
iunie 10, 2018 at 18:21
multumesc, utila informatie
Dan
septembrie 7, 2018 at 18:46
Buna ziua. Pentru infiintarea unei livezi de nuci este necesara crearea unei intreprinderi?
Oleg Tirsina
septembrie 10, 2018 at 10:39
nu obligatoriu, dar daca va intereseaza obtinerea subventiilor trebuie sa inregistrati fie o gospodarie taraneasca, fie o SRL.
Rozalin
septembrie 10, 2018 at 13:35
Buna Ziua ,
cam de ce suma este nevoie pentru o livada de 2 h cu soiul Cazacul achizitionati de la plantatia dumneavoastra si plantati dupa schema care o propuneti pentru acest soi ?
Ciobotaru Andreea
septembrie 25, 2018 at 14:24
Buna ziua .intr o zonă de balta e ok înființarea unei livezi de nuci ?
Oleg Tirsina
septembrie 25, 2018 at 20:02
cu siguranta nu.
Dina
octombrie 2, 2018 at 12:36
Buna ziua. Ma puteti ajuta va rog cu un numar de contact a unei persoane care realizeaza proiecte pentru livada de nuci. Multumesc anticipat!
Oleg Tirsina
octombrie 3, 2018 at 08:17
buna ziua. luati legatura cu Ion Ribintev la 069 038 834.
Veaceslav Helbet
octombrie 9, 2018 at 09:29
Buna ziua Oleg Tirsina, va urmaresc de mult timp, am Asa intrebare este posibil ca o livada de nuci care are la moment are in jur de 12 ani care arata ok acum si au roada, Sa se usuce cu timpul fiindca apele freatice is aproape? Mersy
Geiger
mai 26, 2019 at 13:38
Buna ziua!
Am plantat in toamna anului 2018 , 500 de nuci. Procent de prindere 95%.
I-am scurtat la aproximativ 40 cm. S-au dezvoltat bine, au lăstari de 15-20 cm.
Nu i-am îngrădit iar de 2 săptămâni țapii au stricat vreo 70 dintre nuci. Au rupt lăstarii și i-au decojit cu coarnele.
Acuma ii îngrădesc individual.
Ce sa fac cu ei, sa-i scurtez pana sub locul vătămat? Sa replantez in toamna?
Va mulțumesc ! Și as aprecia dacă mi-ati Răspunde.
Oleg Tirsina
mai 31, 2019 at 09:14
buna ziua. pomii pe care i-ati plantat au provenit din pepiniera noastra?
in privinta traumei, suprimati partea vatamata, pomii se vor restabili.
Vitalie
august 24, 2019 at 10:07
Buna ziua as vrea sa aflu la citi metri de la hotar cu vecinul se poate planta primul rind de nuci.multumesc anticipat
Ciobanica cătălin
septembrie 1, 2019 at 23:03
Buna seara domnule Oleg Tirsina,sunt din Romania judetul iasi comuna Raducaneni la27 km de vama Albita,spunetimi va rog pot sa vin la d-voastra sa cumpar pomi pentru2ha,trebuie sa platesc taxa vamala,?
Oleg Tirsina
septembrie 15, 2019 at 09:31
buna ziua. din pacate nu veti putea procura direct pomii, exista legislatie care nu permite acest lucru. toate livrarile in Romania le facem prin reprezentantul nostru local SRL Patru Agro. O sa va rog sa luati legatura cu Gabriel Patru la 0722 855 306, [email protected]
Marius
ianuarie 25, 2020 at 09:09
Locuiesc in Arges si as vrea sa fac o mica plantatie de nuci de genul 1 hectar, ideea este ca pe suprafata pe care vreau sa cultiv nucul se afla momentan alti pomi predominant pruni, daca ii scot din radacina credeti ca am vreo sansa sa plantez nucul?
Se mai poate prinde in conditii optime, de mentionat ca extragerea celorlati pomi fructiferi nu are cum sa fie perfecta si deci resturi de radacini pot ramane !
Oleg Tirsina
ianuarie 29, 2020 at 19:29
buna ziua. defrisati prunul, efectuati o aratura adanca si totul va fi in regula. contactati-i pe partenerii nostri din Romania la [email protected] pentru mai multe detalii.
Catalin
aprilie 11, 2020 at 23:50
Buna ziua. Am cumparat intro margine a orasului Galati un teren de casa cu o suprafata de 0,4 ha.
Pe vreo 400 mp sunt foarte multi nuci (salbatici, vreo 140 bucati) crescuti aproape unul de celalalt.
Am curatat zona (inca nu am rarit suficient nucii pentru ca nu stiu pe ce criterii sa-i aleg pe cei care sa ramana) si vreau sa va intreb daca acesti nuci vor fi rariti vor fi vreodata productivi?
Ei fac si acum nuci dar putine (repet ca pana acum au fost printre ei si alti copaci salbatici mai mari pe care i-am taiat de asta vara)
Varsta lor nu o cunosc dar raza tulpinei variaza intre 4 cm si 12 cm si sunt foarte inalti ca au incercar sa se ridice peste salcii sa ajunga la lumina)
Va multumesc!
Oleg Tirsina
aprilie 20, 2020 at 20:44
Este extrem de puțin probabil ca acești nuci să vă bucure cu o producție de calitate. De regulă, pomii sălbatici dau producții departe de criteriile de calitate cu care suntem deprinși.
Denys Marisescu
septembrie 26, 2020 at 15:35
Bună ziua, sunt interesat sa plantez nuci pe o suprafață de 1 ha. Care sunt primi pași ce trebuie parcurși? cum îmi pot da seama dacă solul e unul bun pentru Livada de nuci și cam ce suma de bani ar fi vorba? Iar o ultima întrebare :pentru Livada de nuci trebuie sa fi mereu prin apropiere de ei sau o poți avea și lucrând în străinătate? Va mulțumesc
Oleg Tirsina
octombrie 7, 2020 at 16:15
buna ziua. o sa va rog sa ne contactati la telefon pentru a va raspunde la acestea si alte intrebari. multumesc.
Petrescu Janin
ianuarie 21, 2021 at 21:21
Buna ziua si va felicit ptr articolul prezentat de Dvs. contine foarte mult adevar, mentionati ca in anul 2018 s-a publicat un „Ghid de protectia si fertilizarea plantatiilor de nuc”. Va rog sa ma ajutati sa intru in posesia acestui Ghid , am o livada de nuci in Romania plantata in 2001, sunt foarte interesat sa ma documentez despre metodele Dvs pentru protectie si fertilizare
Va multumesc
Oleg Tirsina
ianuarie 31, 2021 at 09:42
buna ziua. am elaborat intr-adevar un astfel de ghid comprehensiv. il oferim clientilor Pepinierei Voinesti si membrilor asociatiei producatorilor de nuci din Moldova.
Cosmin Vasile
ianuarie 8, 2023 at 15:49
Sunt în situația domnului Petrescu Janin si ma intereseaza subiectul, as dori un contact cu dumnevoastră. Mulțumesc!
stela
februarie 16, 2021 at 21:01
buna ziua,,vrem sa punem 2 h. de nuci, citi puezi o sa trebueasca si carei pretu pentru un puez
Oleg Tirsina
februarie 26, 2021 at 17:40
v-am raspuns pe mail
UGRON GȚBOR
februarie 19, 2021 at 15:52
Tot respectul.
Locuiesc lângă Tg.Secuiesc (Romania) m-ar interesa dacă aveți soi de nuci care rezistă și la
vînt de 70km/oră și la temperatura de -40 gb.c.Vîrsta, înălțimea și prețul și
dacă puteți trimite prin curier în ce valută se poate plăti.
cu stimă ugron
Oleg Tirsina
februarie 26, 2021 at 17:45
buna ziua. am redirectionat mail-ul Dvs catre reprezentantul nostru in Romania.
Petrica Filip
aprilie 2, 2021 at 11:22
Bună ziua, Un ghid, o listă de prețuri cu cele mai potrivite soiuri pt zona banatului de șes . Si un nr.de contact contact al dvs.sau sa ma îndrumați la.un specialist din cadrul echipei dvs. domnule Oleg Tîrsînă.Doamne ajută! Cu respect pentru ce sunteți si ce faceți, Petrică Filip
Nicolae Iulia
septembrie 15, 2021 at 22:44
Bună seara!Mă interesează de câțiva ani buni aceasta cultură și as vrea sa plantez pe 3 ha.De câți puieți as avea nevoie?Cat m ar costa?Și ce soiuri aveți?Mulțumesc anticipat!
NICOLAE PASCULESCU
ianuarie 3, 2022 at 17:09
buna ziua,
ma intereseaza ce soi/soiuri de nuc s-ar preta si ati recomanda dumneavoastra pentru o livada pe suprafata de 1 ha, in judetul Arad, Romania, cati pomi sunt necesari, si la ce v aloare s-ar ridica investitia?
de asemenea, as avea nevoie si de un contact al unei persoane care se ocupa de plantarea puietilor.
analiza solului o sa o primesc in 11.01..2022.
Oleg Tirsina
ianuarie 4, 2022 at 20:04
bună ziua. https://nucialtoiti.md/partenerii-nostri/
luați vă rog legătura cu Amalia și ea o să vă dea toate informațiile necesare.
Masca Aurel
ianuarie 24, 2023 at 18:36
Am cateva ha.plantate cu nuci din samanta care a inceput acum sa rodeasca dar necorespunzator calitativ. Caut persoana care sa mii supraaltoiasca. Tel.0744 810677 ,Tg. Mures.