Plantarea și întreținerea în primul an a unei livezi de nuc la Pepiniera Voinești. Materiale video.

În iarna anului 2018, la Pepiniera Voinești am înființat o livadă de nuc pe o suprafață de 20 ha. Au fost plantate câteva soiuri de bază: Pescianski, Cogâlniceanu, Fernor, Chandler. Schema de plantare pentru care am optat pentru toate cele trei soiuri a fost de 8 x 7m. Vedeți mai jos o înregistrăre video cu pregătirea terenului, pichetarea, săpatul gropilor și plantarea pomilor.

Am așteptat cu multă nerăbdare începutul perioadei de vegetație în anul următor pentru a vedea prinderea și pornirea în creștere a pomilor, având în vedere că am plantat cei mai mici pomi (5/10 cm de la colet) pe care i-am avut în pepinieră în 2017. Iată un alt material video la acest subiect:

La începutul lunii iunie am introdus îngrășăminte cu azot, am aplicat paie în calitate de mulci și am făcut o irigare în această tânără plantație. Vedeți în înregistrarea de mai jos cum au fost efectuate toate aceste operațiuni.

Trei săptămâni mai târziu, a trebuit să efectuăm deja câteva operațiuni în verde de ciupire a lăstarilor de rezervă și să aplicăm îngrășăminte foliare pentru a susține creșterea foarte bună, generată de aplicația anterioară cu azot mineral și de irigarea care a urmat. Urmăriți mai jos un material video despre cum am efectuat această lucrare.

La insistența mai multor persoane care urmăresc canalul nostru în youtube și acest blog, am făcut o nouă înregistrare pentru a arăta care este starea de lucruri către sfârșitul primului an de vegetație în tânăra livadă de nuc înființată aici la Pepiniera Voinești. Vedeți mai jos imaginile și comentariile mele la acest subiect.

A fost foarte interesant să urmărim evoluția acestei plantații. Creșterea ne-a surprins foarte mult pentru că, având în vedere că am plantat cei mai mici pomi pe care i-am avut și neavând o irigare permanentă, nu am crezut că aceștia vor face creșteri mai mari de 30-50cm. Cu toate acestea, cei mai mulți au depășit un metru în lungime și estimăm că în anul doi, cca 70% din numărul total de pomi vor fi apți pentru formarea primelor 2 – 3 ramuri de schelet.

Sperăm că aceste imagini și informațiile pe care vi le-am furnizat vă vor fi utile pentru a înființa livezi de nuc de succes. Trebuie să știți că este posibil să asigurați o și mai bună întreținere. Aceasta înseamnă aplicații foliare la fiecare 10 zile, irigări la fiecare două săptămâni, cultivarea permanentă a terenului pentru a nu admite dezvoltarea buruienilor. În cazul nostru, pentru că vocația noastră de bază este producerea pomilor altoiți de nuc de calitate, tot efortul și toate resursele sunt concentrate în pepiniere și ne-a fost mai greu să asigurăm 100% din intervențiile necesare în întreținerea plantației.

Voi însă veți face totul ca la carte și sunt convins că veți avea cele mai bune rezultate!

Vă dorim o plantare cât mai reușită în această toamnă și nu uitați să ne contactați pentru orice întrebări sau neclarități. Când vine vorba de înființarea unei plantații multianuale, mai bine să măsori de 7 ori și odată să tai.

Oleg TÎRSÎNĂ.

Blog Comments

Contact ? 0744699582

Leave a Comment