Puțini sunt cei care vor da uitării cu ușurință anul 2020 care tocmai s-a încheiat. Un an marcat de cea mai mare pandemie din ultimii 100 de ani nu are cum să părăsească memoria noastră colectivă în viitorul apropiat. Umanitatea a fost afectată în întregime de o molimă care a dominat timp de un an preocupările noastre, spațiul nostru media, discuțiile noastre private și publice, care ne-a închis în case, ne-a făcut să ne distanțăm unii de alții, ne-a impus să purtăm măști și să ne dezinfectăm la tot pasul și care ne-a marcat pe fiecare în parte într-un mod dramatic răpindu-ne multora rude apropiate, prieteni, colegi și parteneri de afaceri. Anul care a trecut va rămâne în istorie asociat cu pandemia de Covid-19… Dar să facem o trecere în revistă și a lucrurilor care au marcat sectorul de producere a nucilor din Republica Moldova iar, în a doua parte, să vorbim despre lucrurile importante care s-au întâmplat la Pepiniera Voinești și să vorbim despre obiectivele noastre pentru 2021.
SECTORUL NUCIFER MOLDOVENESC ÎN 2020
Dacă pandemia de coronavirus a fost indiscutabil cea mai mare problemă a întregii omeniri în anul 2020, atunci pentru sectorul agrar moldovenesc seceta a fost cea mai gravă problemă a anului precedent. Lipsa precipitațiilor, începând cu vara 2019 până în aprilie 2020 (peste 10 luni de lipsă de precipitații) a afectat dramatic rezervele de umiditate din toate orizonturile solului, creând o situație fără precedent în istoria recentă a țării noastre. Nici vara anului 2020 n-a fost prea bogată în ploi, ducând astfel la un colaps al culturilor anuale în special în zonele sudice și centrale ale țării, agricultorii fiind confruntați cu o situație nemaintâlnită. Din păcate, autoritățile n-au fost la nivel pentru a veni cu soluții, Statul fiind strâmtorat de un legislativ dominat de interese politice obscure și de o lipsă generală de viziune asupra lucrurilor, dar și cu o administrare a țării puternic viciată de pandemie.
Cultura nucului a mai suferit și în rezultatul unor înghețuri anormal de severe, cu intensități de până la -13C la începutul lunii aprilie. Acest fenomen a fost foarte distructiv pentru fâșiile de aliniament alcătuite din pomi de nuc, dar și pentru foarte multe livezi înființate cu soiuri mai timpurii asupra cărora aceste minime de temperatură au avut un puternic impact atât asupra recoltei, cât și asupra elementelor de scheletul de până la 4 ani. În rezultat, recolta globală în Moldova a scăzut considerabil și cu certitudine pentru încă cel puțin următorii doi ani. Se estimează pierderi de recoltă de 30-50%, dar vom ști care este situația reală prin aprilie-mai 2021 când cifrele din export vor fi cunoscute. Toate aceste realități sunt elemente ale unei adevărate crize a sectorului care nu poate să nu fi lăsat o amprentă serioasă asupra nuciculturii din țara noastră. Dar, să fie totul atât de grav precum pare? Sau există și un licăr de lumină la capătul acestui lung și tenebros tunel?
Se vorbește despre necesitatea adoptării unui alt model de dezvoltare a culturii nucului în Moldova de aproape 10 ani. Procesul durează pentru că multora dintre cei implicați în acest domeniu le ia prea mult timp să înțeleagă că fără obținerea rapidă a unei producții naționale de nuci de calitate în livezi, care să poată cel puțin să compenseze cele cca 35-40 000 tone (în coajă) pe care acest plai le-a produs în anii de glorie ai sectorului. Acea producție se obținea în fâșiile de aliniament care astăzi se află într-un declin marcant. 2020 a demonstrat că, indiferent de pandemie și efectele sale nefaste asupra economiei globale, asupra logisticii, comerțului internațional și turismului, nuca moldovenească își poate menține locul său sub soare pe arena mondială, atunci când este de calitate. Acest an a fost unul care a trecut ca printr-o sită multe sectoare ale economiei și multe afaceri din acele sectoare. Unele s-au menținut, în timp ce altele s-au prăbușit. Au rezistat cele puternice. Iar livezi plantate cu soiuri învechite, la distanțe de plantare foarte mari, cu o absență totală a unui plan de protecție și de fertilizări, cu o lipsă totală de infrastructură post-recoltă și cu oameni slab pregătiți pentru a-și administra corect afacerile și care așteaptă să le vină cumpărătorii la poartă pentru a procura producția, sunt toate elemente ale unui sector nepregătit și se apropie mai degrabă de un model falimentar de (agri)biznes.
Cu toate acestea, succesul pe care l-a obținut Moldova ca țară producătoare de nuci este unul destul de rezonant. Calitățile organoleptice de excepție proprii nucilor crescute pe pământ moldovenesc, capacitatea noastră de a crește un produs cu puțini intranți chimici, proximitatea geografică de spațiul economic european și parteneriatele de peste 20 de ani pe care le avem cu acel spațiu, relațiile comerciale cu multe țări din Orientul Mijlociu sunt doar câteva din ingredientele unui dezvoltări durabile ale sectorului. Dacă vom adăuga perseverență, profesionalism, responsabilitate și încredere, formula va deveni completă. Trebuie să găsim suficientă înțelepciune în noi pentru a ne uni eforturile și a construi un sector nucifer prosper în Moldova. Așa să ne ajute Dumnezeu!
PEPINIERA VOINEȘTI ÎN 2020
În mod paradoxal și în plan strict profesional, anul care a trecut a fost unul de succes pentru Pepiniera Voinești. Bineînțeles că restricțiile de la începutul pandemiei ne-au creat niște impedimente serioase în organizarea fluxului tehnologic. Cu toate acestea, am reușit să ne adaptăm și am găsit modalități pentru a duce la bun sfârșit cu rezultate remarcabile campania de altoire și plantare în câmp. Vedeți mai jos un reportaj foto al producției de nuci altoiți în sezonul 2020:
În 2020 am crescut peste 80 000 pomi altoiți de nuc de calitate remarcabilă. Acești pomi au fost în mare parte destinați proiectelor de livezi înființate aici în Moldova, dar o bună parte au fost livrați către clienții noștri din România, prin colaborarea foarte fructuoasă cu reprezentantul nostru SRL Patru Agro și în Ucraina prin dealerul nosru Volya Sad. Astfel, Pepiniera Voinești este printre primii 2 cei mai mari producători de nuc din țară și printre cei mai mari furnizori de nuc altoit pentru România.
Din gama de soiuri industriale, cea mai mare pondere în producția noastră din 2020 a avut-o Chandler cu 55% din total. Pescianski este pe locul doi, urmat de Fernor, Ovata, Tulare, Serr și alte soiuri.
Dacă Pescianski, Chandler și Fernor sunt soiuri deja foarte bine cunoscute pentru toată lumea, în acest an am continuat să venim cu mai multe informații despre Serr (vezi foto cu miezul de Serr, alăturată), am publicat un material video cu soiul Tulare (la www.youtube.com/olegtirsina) și am pus la dispoziția tuturor celor interesați mostre de nuci pentru a testa calitățile organoleptice și a-și face o idee mai clară despre aceste soiuri.
Deși condițiile privind organizarea evenimentelor publice au fost și rămân foarte restrictive, la început de octombrie am organizat un seminar (vezi aici video) la care au fost prezenți circa 40 de persoane (sub limita de 50 persoane maxim admise) cu respectarea tuturor măsurilor de igienă și profilaxie. Participanții la eveniment au asistat la câteva prezentări privind cultura nucului, au vizitat livezile de nuc ale Pepinierei Voinești și au asistat la o fertirigare a livezii, au vizitat câmpurile de producere a nucilor altoiți și o livadă de Chandler de 5 ani în vecinătatea noastră.
În altă ordine de idei, în 2020 am investit în fortificarea stației de pompare a apei din Prut pentru a ne asigura cerințele de irigare în creștere, odată cu intrarea livezii în anul 4 în anul următor, dar și a accentului mai mare pe care-l vom pune pe livrarea la timp a apei de irigare pentru toate câmpurile noastre de producere, mai ales ținând cont de căderile tot mai aleatorii de precipitații din ultimii ani.
O altă componentă a sistemului de management a producției de nuci altoiți din 2020 a fost testarea cu succes a unor formule nutritive bazate mai mult pe intranți organici și pe microelemente, dar și pe livrarea în sol odată cu apa de irigare a unor reagenți naturali care, printr-un efect cumulativ și sinergetic cu primele două clase de fertilizanți, au produs o dezvoltare remarcabilă a sistemului radicular a nucilor noștri altoiți. Vom încerca să capitalizăm aceste rezultate și să le perenizăm și în următoarele campanii de producere, acesta trebuind să devină de acum înainte un standard minim de calitate pentru producția nostră de pepinieră.
PEPINIERA VOINEȘTI ÎN 2021
În continuarea celor expuse în paragraful precedent, venim cu o noutate în acest an, și anume cu o nouă categorie de calitate a nucilor altoiți pe care îi creștem, cu denumirea de ”Rădăcini de Voinești TM” (vezi foto alăturată), pentru care planificăm în timp să înregistrăm și o marcă comercială. Este vorba despre pomi care îmbină avantajul țesuturilor tinere ale părții aeriene de un an (rădăcina fiind de doi ani), cu o lungime a tulpinii de min. 0,5m, dar cu un sistem radicular excepțional de dezvoltat.
În 2021 vom continua să depunem eforturi pentru a instala sisteme de irigare permanente în toate câmpurile noastre de producere, până și în cele mai îndepărtate plantații/ parcele pe care le avem. Ne-am convins că putem livra un material săditor de calitate doar dacă și ramurile altoi și portaltoiul sunt suficient de bine dezvoltate la momentul altoirii, irigarea determinând într-o măsură fundamentală acumularea resursei interne care duce la o mai bună prindere și creștere a puieților altoiți.
Un alt proiect foarte important și ambițios pe care ni-l propunem este construcția unei hale pentru procesarea producției noastre de nuci. Este o investiție majoră pe care o planificăm de câțiva ani și sperăm să avem puterile și resursele necesare pentru a o realiza în acest an. Și bineînțeles că hala este doar spațiul de lucru, pe care urmează să-l dotăm cu tot instrumentariul necesar pentru prelucrarea nucilor.
Dar, de departe cel mai principial obiectiv pentru noul an este fortificarea relației cu toți clienții noștri și asistența tehnologică pe care vrem să le-o punem la dispoziție. Ne propunem să venim cu un nou suport informațional mai bine pregătit și mai ușor de înțeles și aplicat în livezi, de la înființare până în anul 4. Iar, în speranța că pandemia va descrește în intensitate, vrem să organizăm mai multe activități practice de-a lungul anului în cadrul cărora veți putea înțelege mai bine diferite aspecte în întreținerea livezii: proiectarea, alegerea soiurilor, întreținerea solului, formarea coroanei, operațiunile în verde, irigarea, fertilizarea, recoltarea, operațiunile post-recoltă și altele.
Rămâneți aproape pentru a fi informați despre toate noutățile Pepinierei Voinești. Suntem alături și de toți cei care au plantat nuci altoiți de la Pepiniera Voinești în România prin Patru Agro. Vă dorim tuturor un an cât mai reușit și să vă bucurați de o sănătate de fier, alături de cei dragi.
Oleg TÎRSÎNĂ
și toată echipa Pepinierei Voinești
[email protected]
+37369358996
Leave a Comment