Formarea axului structurat la soiurile Pescianski și Fernor

Ca și în fiecare an în perioada rece, o echipă formată din specialiști de la Pepiniera Voinești, împreună cu alți colaboratori, efectuează tăieri în livezile de nuc înființate de către clienții noștri cu materialul săditor produs de către noi. În acest sezon am demarat campania de tăieri în data de 22 decembrie 2017 și, la ora la care publicăm acest material, beneficiind și de o iarnă neobișnuit de caldă, campania este în plină desfășurare.

Am început cu o livadă de 90 ha, soiul Pescianski, anul 3 de la plantare, situată în raionul Anenii Noi. În anul precedent, pomii au fost scurtați la înălțimea de 1,2 m pentru a proiecta ramurile de schelet ale primului etaj al axului structurat. Acest obiectiv a fost acoperit la cca 80% din pomi; alții care n-au fost suficient de dezvoltați au fost scurtați la 15-20 cm pentru a reînoi formarea trunchiului. În continuare, acei pomi au dezvoltat mai multe ramuri laterale din care au fost alese de la 1 la 4 ramuri de schelet, plus câteva ramuri poziționate mai vertical, dintre care una a fost selectată pentru continuarea dezvoltării axului, celelalte fiind suprimate. În imaginea alăturată, aveți un exemplar tipic din plantația respectivă și, în fond, tipic pomilor de Pescianski de trei ani. Comparând cele două fotografii puteți vedea clar cum am făcut tăierile și ce rezultat am căutat să obținem. 

Am continuat tăierile într-o plantație de 14 ha, soiul Fernor, anul 10. Acest soi, despre care vom publica un articol separat în perioada următoare, provine din selecția franceză și este rezultatul încrucișării soiurilor Franquette cu Lara. În Franța, Fernor este în prezent principala varietate și cea mai interesantă pentru înființarea livezilor moderne pentru că poate fi plantat în livezi intensive, are o intrare timpurie pe rod, este destul de productiv și are o calitate foarte înaltă a producției și miez alb. În țara noastră, primele livezi au fost înființate în 2007 și astăzi putem spune cu certitudine că acesta se poate adapta la noi și poate crește cu succes în plantații comerciale, cu unele precizări importante, despre care vom vorbi într-un articol separat. Revenind însă la lucrările efectuate de noi în această livadă, este evident că anul 10 nu ar trebui să fie unul în care sarcina noastră să fie formarea coroanei, ci mai curând suprimarea porțiunilor improductive din coroană și o anumită rărire a lemnului pentru  a permite din nou luminii să pătrundă în interiorul coroanei  și să-i reactiveze fructificarea. 

Cu toate acestea, pentru că cei mai mulți dintre nucicultorii moldoveni nu pot fi considerați profesioniști în domeniu, formarea coroanei este un capitol la care există foarte multe deficiențe și acest lucru a afectat și primii ani ai formării pomilor din plantația respectivă. Pe parcursul ultimilor patru ani, intervenim cu corectări în coroanele acestor pomi pentru a-i aduce mai aproape de acea formă optimă, fie ea ax structurat sau, în unele cazuri, ax liber. Din fericire, soiuri ca Fernor sau Pescianski, foarte plastice și maleabile din punct de vedere al reacției la diferite tăieri care li se aplică, se pretează foarte ușor la o remodelare a coroanei dacă aceasta a fost proiectată greșit din start. Această trăsătură ne-a ajutat foarte mult în această plantație, astfel că suntem convinși că în următorii doi ani evoluția pomilor spre un echilibru perfect între poziționarea șarpantelor și a subșarpantelor în etaje va fi completă. 

Este foarte important să precizez că o înțelegere profundă a rezultatului final pe care vrem să-l obținem atunci când punem mâna pe foarfece și ne apucăm de tăieri este, de la sine înțeles, un lucru fundamental. În experiența mea, am întâlnit foarte mulți practicieni care pur și simplu desfigurează pomii prin tăieri eronate pe care este evident că pomul le depășește în timp, dar aceste erori ne costă o întârziere a intrării pe rod, iar aceasta are un impact asupra rezultatului economic. Din acest motiv, eu le explic de fiecare dată colaboratorilor mei să încerce să-și imagineze consecințele pentru trei ani înainte a tăierii pe care tocmai se gândesc s-o facă. Acest exercițiu mintal este foarte util și vi-l recomand în tăierile pe care le veți aplica în propriile voastre livezi. Alt detaliu important de reținut este că, exact ca și atunci când inițiezi o acțiune de lungă durată: dezvolți un business, implementezi o strategie, etc., și aici lucrurile trebuie să aibă o anumită consecvență și continuitate. O formare reușită a coroanei este o lucrare care se realizează pe termen lung. Graba de a suprima absolut tot ce pare să depășească șablonul este greșită pentru că reacția este o creștere necontrolată a lăstarilor care, iarăși, vor trebui suprimați pentru că nu sunt la locul lor, irosind astfel energia vitală atât de prețioasă a pomilor. Anumite ramuri neesențiale și care par să nu fie convenabile pot fi păstrate pentru un termen de 2-4 ani pentru că acestea urmează să producă și recoltă. Mai târziu, când pomii sunt deja intrați pe rod și fructificarea este suficient de abundentă, aceste ramuri care ne par că denaturează structura pomului pot fi eliminate. 

Vedeți mai jos un material video realizat în această livadă de Fernor din care veți mai desprinde și alte idei. Țin să vă reamintesc că pentru succesul unei livezi de nuc absolut totul contează. Formarea greșită a coroanei vă poate costa o pierdere de potențial de recoltă, o umbrire interioară a coroanei care poate genera probleme de ordin fitosanitar, etc. Recomandarea mea este ca atunci când nu vă descurcați cu această importantă lucrare, să contactați un specialist. Continuați să urmăriți acest site și canalul nostru în youtube în care vom reveni cu alte materiale de suport în formarea corectă a coroanei la pomii de nuc.

Oleg TÎRSÎNĂ

Blog Comments

buna
aveti ceva carti .mai multa informatie in ce priveste plantarea ,intretinerea si etc
as vrea sa studiez mai mult in acest domeniu dar nu prea gasesc informatie
as procura ceva carti si etc in ce priveste cultura nucului
va multumesc

buna ziua. dati-mi un email si o sa va expediez ce am in format electronic. exista o pletora de informatie, dar care e mai greu de gasit pentru cei care nu sunt din domeniu. ce limbi straine cunoașteti? (am materiale in engleza, rusa, franceza, spaniola).

Va rog sa imi trimiteti si mie ce informatii aveti despre taieri email: [email protected] engleza sau romana, multumesc

Buna ziua,

Va rog sa imi trimiteti si mie materialele (cu exceptia celor in rusa, pe care nu o cunosc) la adresa [email protected]

buna ziua. ce materiale va intereseaza mai exact?

Buna.Numele meu este Daniel,sunt din Piatra Neamt/Romania. Sunt interesat de material săditor pt o livada de aproximativ 35 ha. In același timp ,doresc o întâlnire pt a discuta pe marginea acestui subiect . Sunt dispus sa vin in Moldova pt o astfel de întâlniresi pentru a vedea o livada de nuci.Credeti ca este posibi?

buna ziua.sunteti binevenit la noi. voi fi la pepiniera sambata, 20 ianuarie sau saptamana urmatoare. anuntati-ne despre data la care va puteti deplasa pana la noi.

Răspunde

Roșca Tudor Cristian

Salutare… se poate ceva informație în format electronic… de la pregătirea terenului, plantare, pregătirea pentru iarnă, tăierea în verde, aplicare de îngrășăminte, etc… Felicitări pentru tot ceea ce faceți… Multumesc anticipat…

Buna ziua! Sunt Adi Butnariu si am o livada de un an pusa, acum in toamna trebuie sa ciupesc lastrul principal ca sa se lemnofice si sa nu digeara pe timpul iernii? Va multumesc! Daca mi ati putea trimite pe mail ceva documentatie cu privire la ingrijire/ taieri si stropiri mi ar fi de mare ajutor.

buna ziua. ciupirea lastarilor la sfarsit de august – septembrie va ajuta mult la lemnificarea lastarilor si o mai buna pregatire a pomilor pentru perioada rece care urmeaza. puteti aplica si produse foliare pe baza de fosfit de potasiu si ingrasaminte minerale cu formula apropiata de Kristalonul brun.

Buna ziua!
Va rog daca aveti posibilitate, sa ne dati indicii de unde se poate de gasit lectura sau saituri, videouri despre curatitul si intretinerea corecta, stropiri, aplicare ingrasaminti etc. a livezilor de nuci.
Suntem detinatori de livata de 10 ani si respectiv 5 ani, soiul predominant – Cazacu
Multumesc anticipat!

Bună ziua dețin câțiva nuci altoiti din modova si am citit despre dvs.si sunteți foarte apreciat în domeniul acesta de aceea am marea rugăminte de ami trimite și mie prin email acele informatii privind întreținere unei plantatii de nuci . Mai dețin jumătate de ha de pământ aș vrea să pun și pe acesta dar să văd ce iesa cu aceștia
Multumesc va salut cu respect.

Buna ziua ma puteti ajuta cu ceva carti de plantarea nucului soiuri dece altoit da nu din saminta bolile nucului pe email [email protected] Multumesc

Leave a Comment