Cum prind viață pomii altoiți din cele mai bune soiuri de nuc

Suntem la mijloc de primăvară, perioada cea mai încărcată tehnologic pentru noi, cei de la Pepiniera Voinești. Este momentul când se produce magia prinderii puieților de nuc altoiți la masă, în rezultatul unui complex proces tehnic, scopul căruia este de a oferi nucicultorilor nuci altoiți din cele mai bune soiuri de pe această planetă.

Campania de altoire este unul dintre segmentele cele mai determinante ale întregului flux tehnologic al producerii pomilor altoiți de nuc. Or, anume la acest moment se formează sudura între rădăcină și partea altoită, iar de calitatea acestei suduri va depinde și viabilitatea viitorilor pomi în livezile plantate cu acest material.

Chiar dacă toate lucrările care țin de altoire, stratificarea la cald a puieților altoiți, post-stratificarea și aclimatizarea înainte de plantare sunt de o complexitate aparte, mai ales având în vedere volumul mare de altoiri pe care îl efectuăm (peste 140 000), experiența pe care o avem, mașinile de altoire unice și special concepute de inginerii noștri, rigorile pe care ni le impunem și caietul strict de sarcini pe care îl respectăm la toate aceste etape ne permit să obținem rezultate foarte bune și să creștem nuci altoiți de cea mai bună calitate posibilă.

Pentru că fiecare dintre pomii pe care îi altoim se va regăsi în una din livezile nucicultorilor noștri și pentru că dorim să-i asigurăm cu cea mai bună genetică posibilă, depunem tot efortul pentru a le oferi doar cele mai bune soiuri. În acest an, ca și în anii precedenți, rămânem cea mai specializată pepinieră nuciferă pe soiul Pescianski care, s-o spunem direct, este cel mai bun soi dintre toate selecțiile varietale de nuc est-europene. Trebuie să vă reamintesc că relația noastră cu acest soi nu ține doar de producerea pomilor altoiți, ci se referă la o înțelegere profundă a trăsăturilor și particularităților acestuia și la capacitatea noastră de a implementa aceste informații în tehnologiile aplicate în livezile clienților noștri plantate cu Pescianski. Aceasta se referă în primul rând la adaptarea schemei și a densității de plantare, la specificul formării coroanei, la protecția fitosanitară integrată și, foarte important, la recoltarea, prelucrarea post-recoltă și conservarea producției-marfă. 

Fiind și prima pepinieră nuciferă din Moldova care produce material săditor de nuc din soiurile franceze și americane, am altoit și în acest an soiurile Chandler (vom avea circa 15-20 000 pomi de Chandler), Fernor și Lara. Chandler este și cel mai popular soi din lume, datorită productivității sale și a nucilor de calitate, dar să nu uităm că este și cel mai exigent soi în materie de tehnologie aplicată în plantațiile de nuc. Îl recomandăm în special în plantațiile irigate, la schemele de plantare de 8 x 5 sau 8 x 4m. Fernor este considerat ca fiind cel mai bun soi din selecția franceză, este unul dintre cele mai tardive soiuri care există, datorită cărui fapt are o rezistență excelentă atât la înghețurile târzii de primăvară, cât și la bacterioză și antracnoză. 

Iată care sunt și celelalte soiuri pe care le-am altoit și cu care vom surprinde nucicultorii noștri în acest an.

Cogâlniceanu, un alt soi moldovenesc foarte interesant, face parte din sortimentul altoit, disponibil ca pomi altoiți de un an, bun pentru livrare în toamnă. Vorbind despre soiurile Pepinierei Voinești, Ovata este de bază și estimăm o producție de pomi pentru circa 15 ha în acest an. Carpatica, Hector sunt soiuri deja foarte populare, pe care la fel le vom avea disponibile în acest sezon. 

Revenind la sortimentul american, noi suntem primii care am introdus și testat în condițiile Moldovei soiul Tulare (altoit prima dată în 2013). Este un soi cu fructificare laterală, ceva mai viguros decât Chandler, care ar putea conveni pentru plantații intensive în situații de livadă neirigată. Vom reveni ulterior cu mai multe detalii despre cum se adaptează și cum fructifică acest soi, informații acumulate pe un termen de 5 ani.

Este de la sine înțeles că fiecare dintre soiurile menționate mai sus va fi livrat împreună cu polenizatorul său specific. Poate vă întrebați de ce n-am altoit și alte soiuri cunoscute, încă populare în unele cercuri și încă solicitate de unii nucicultori. Răspunsul este simplu: la Pepiniera Voinești producem exclusiv cele mai bune soiuri! Nu suntem interesați să multiplicăm soiuri care nu dau decât rezultate mediocre și credem că nici fermierii noștri nu ar trebui să caute așa ceva. Secolul în care trăim și principiile care ghidează în prezent umanitatea și economia lumii nu mai acceptă mediocritatea și jumătățile de măsură. Din acest considerent, pentru că vorbim de o investiție pe termen lung, trebuie să știm să facem cea mai bună alegere.

Inclusiv când vorbim despre alegerea furnizorului de material săditor. Ca și producător, ne străduim să depunem tot efortul pentru a oferi nucicultorilor pomi altoiți sută la sută autentici soiului declarat și de cea mai bună calitate posibilă. Avantajul colaborării cu noi nu ține doar de calitatea materialului săditor, dar și de un alt aspect extrem de important: asistența tehnologică. Ce faceți atunci când întâlniți o problemă? Pe cine contactați? Când n-aveți cea mai vagă idee despre o boală sau un dăunător care afectează pomii. Când sunteți confruntați cu situația în care nu vă este deloc clar cum să formați corect coroana pomilor. Când înțelegeți că trebuie să introduceți îngrășăminte, dar nici nu știți de care, nici în ce doze și în ce perioade, etc. etc.

Pepiniera Voinești este un partener de încredere atât la înființarea plantației, oferind sfaturi de calitate pentru a realiza un proiect de livadă cât mai reușit, cât și la partea post-plantare, fiind alături de Dvs. pentru a vă oferi cea mai bună consiliere pe toate componentele întreținerii livezii și comercializării producției. Cu toate acestea, nu negăm faptul că există și alți pepinieriști profesionșiti dedicați culturii nucului și puteți colabora cu orice alt producător de încredere. Atâta timp cât acest producător este unul autohton, pentru că vrem să susținem producătorii locali și să încurajăm economia națională și nu a Turciei (care a dominat și jefuit această țară timp de secole) și cât timp acest producător are o producție certificată, însoțită de toată documentația oficială și este membru al Asociației Nucicultorilor din Moldova.

Vedeți colajul foto alăturat care ilustrează câteva fragmente ale procesului tehnologic. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebări privind plantația pe care o aveți sau pe care vreți s-o înființați. La fel, sunteți bineveniți oricând într-o vizită la noi. Și nu uitați că cei mai buni nuci altoiți sunt la Pepiniera Voinești!

Echipa tehnică.

 

Blog Comments

Succes tuturor în altoirea și plantarea nucilor.
Cu stimă
Geta Secară

🇷🇴🙏🤗 Iubitii nostri, fratii nostri dragi! (va scriu din Romania):

„(…) pentru că vrem să susținem producătorii locali și să încurajăm economia națională și nu a Turciei (care a dominat și jefuit această țară timp de secole)(…)”

🏡🌞🌳 EXPRESIA DE MAI SUS M-A UNS LA SUFLET! SUBSCRIU COMPLET BRAVO!!!

Leave a Comment