Conferință dedicată culturilor nucifere, organizată în 20 ianuarie 2017 de către Asociația Producătorilor de Culturi Nucifere la Chișinău

IMG_20170120_131445

Conferința dedicată culturilor nucifere, organizată de către Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere în data de 20 ianuarie 2017 în sala de conferințe a MAIA a reunit mai bine de 140 persoane, dintre care peste 70 proprietari de livezi de culturi nucifere, 30 profesioniști din domeniu, profesori, reprezentanți ai ministerelor și intituțiilor de cercetări în agricultură, ai agențiilor guvernamentale, ai unităților de implementare a proiectelor, reprezentanți mass media, inclusiv două televiziuni.

Conferința și-a propus drept scop să informeze nucicultorii despre cele mai importante aspecte legate de nucicultură și a reușit acest lucru foarte bine, având în vedere că mai bine din 80% participanți au rămas până la sfârșitul ultimei prezentări, depășind cu o oră programul anunțat. La fel, opiniile culese de către noi după terminarea evenimentului au atestat că publicul a fost foarte satisfăcut de conferință întrebând deja când va fi următorul astfel de eveniment.

IMG_20170120_101238 IMG_20170120_103657Și oaspeții din alte țări care au fost prezenți la acest eveniment (Ucraina, Kazahstan, România) au fost foarte impresionați de organizarea acestui eveniment. În calitatea mea de președinte al asociației, sunt determinat să propun și pe viitor organizarea unor astfel de măsuri care ne ajută, pe de o parte, să informăm și să școlarizăm fermierii și, pe de altă parte, să ne informăm despre problemele și deficiențele domeniului și să putem veni cu propuneri și recomandări în consecință.

Vedeți mai jos și un interviu pe care l-am acordat Agro-TV Moldova cu această ocazie.

Blog Comments

Dl presedinte,
Conferinta a fost intradevar interesanta, utila, am avut ocazia sa auzim mai multi experti de nivel national si international in domeniul cresterii nucului. Va felicit cu acest prim eveniment in 2017 si speram sa mai avem astfel de reuniuni.
Totodata, as vrea sa mentionez, ca chiar daca au fost abordate mutiple probleme in domeniu – Conferinta s-a incheat cumva „steril”,, cara concluzii, fara o adresare catre Ministerul Agriculturii sau Guvern.
Spre exemplu, a fost abordata de mai multe ori problema omologarii materilului saditor, calitatea si productivitatea lui. Din acest motiv, producatorii sunt lipsiti de posibilitatea de a planta soiuri roditoare, cu potential inalt demostrat. O aresare catre institutiile abilitate din numele Asociatiei ar fi un motiv foarte convingator pentru ei sa omologheze soiurile despre care s-a discutat.
O alta intrebare, care de fapt nu a fost ridicata de loc – este proiectul HG cu privire la subventonare 2017. In proiect plantarea livezilor de nuc sunt subventionate cu 20000 lei, la fel ca anul trecut. Si asta domeniul care aduce cel mai mare nivel de valuta in tara??? Cred cu siguranta, ca Asociatia trebuie sa vina cu propuneri urgente, ca subventiile sa fie majorate la cel putin 30000 lei, ia pentru plantarea livezilor semiintenisve si intensive pe o suprafata de cel putin 5 ha – 40000 sau chiar 50000 lei/ha.
Evident ca acestea sunt doar propuneri, dar daca se doreste dezvoltarea domeniului – trebuie de actionat in forta, cu argumente si cifre (care de fapt le avem si au fost prezentate la Conferinta).
Acestea sunt cateva propuneri, care poate ar fi util sa fie specificate ca Concluzii si decizia Conferintei.
Din experienta care o am (in alt domeniu), Asociatiile au un potential foarte inalt de a promova interesele domeniului, si asta trebuie sa fie facut permanent.
Daca nu se va cere insistent – nu se va da!!!
Cu respect,
Nicolae

buna seara.

am notat toate aceste lucruri. aveti perfecta dreptate in tot ce ati spus.
vom initia consultari cu MAIA SI AIPA in vederea eventualei adaptari a marimii subventiilor la infiintarea plantatiilor de nuc si extinderea bazei de subventionare a tehnicii si utilajului folosit in exploatarea plantatiilor si procesarea post-recolta a productiei.

va multumesc pentru comentariu!
Oleg.

Leave a Comment