Bilanțul anului 2021 pentru Pepiniera Voinești. Anul nou vine cu noi idei, planuri și oportunități.

După cum bine știți, la fiecare sfârșit/ început de an venim cu o trecere în revistă a celor mai importante activități, a celor mai noi implementări și dezvoltări care s-au produs la Pepiniera Voinești în anul care s-a încheiat și vă informăm despre unele elemente din programul următorului sezon. Anul 2021 a fost unul atipic și sunt multe lucruri interesante care trebuie menționate și din care trebuie să extragem concluzii importante și lecții pentru ceea ce urmează.

PEPINIERA VOINEȘTI ÎN 2021

În acest an am testat capacitatea noastră tehnologică de a face față unui volum de producție semnificativ mai mare decât în anii precedenți, atingând un record de peste 200 000 altoiri efectuate în perioada martie-aprilie. Pentru a reuși în termen, a fost nevoie de o foarte bună organizare a muncii, de construirea unor mașini de altoire suplimentare și, bineînțeles, de investiții considerabil mai mari. Necesitatea sporirii capacității de producție a fost determinată de cererea în creștere  de pomi altoiți de nuc atât în țară, dar mai ales la export, ținând cont de faptul că Pepiniera Voinești are reprezentanță oficială în trei țări (România, Ucraina, Federația Rusă), de unde se fac și reexpoturi către alte țări din proximitate.

Anul 2021 a fost unul care a adus cantități record de precipitații. Umiditatea suficientă din sol a susținut creșterea și dezvoltarea plantelor pe toată durata perioadei de vegetație, fiind indiscutabil un factor foarte benefic. Totodată, precipitațiile frecvente au cauzat patru fenomene mai puțin favorabile plantelor de cultură: (1) o creștere explozivă și foarte dificil de controlat a buruienilor, (2) o presiune foarte mare a tuturor maladiilor, favorizate de umiditatea atmosferică în exces, (3) mai puține ore solare, (4) o sumă totală a temperaturilor active mai redusă. Cum ne-au afectat pe noi aceste fenomene adverse? Multilateral. Pentru a nu scăpa totalmente situația de sub control, a fost necesar să folosim unele instrumente și metode de control a buruienilor pe care nu le practicasem niciodată până în prezent: motocoase manuale, erbicidoare special concepute pentru pepinieră, efectuarea unor tratamente suplimentare pentru a nu permite extinderea unor focare de infecție în livadă și pepinieră. Cu toate acestea, am reușit să depășim toate acele dificultăți și am încheiat anul cu rezultate foarte bune.

De departe, suntem recunoscători pentru că și în 2021 calitatea pomilor produși în câmpurile pepinierei a fost la nivel, în special sistemul radicular care continuă să impresioneze prin gradul său de dezvoltare și ramificare. Aceste calități au putut fi apreciate de către oameni din noi arealuri unde Pepiniera Voinești și-a extins livrările. Grație unui nou parteneriat în Rusia, geografia exporturilor noastre s-a extins considerabil, în special către beneficiari din regiunea Caucaz. În 2021, 47% din producția noastră de material săditor de nuc a fost exportată. Această tendință este în continuă afirmare pe măsură ce vizibilitatea noastră este tot mai bună în alte țări din Eurasia.

SECTORUL NUCIFER DIN MOLDOVA ÎN 2021

Precipitațiile abundente în sezonul de vegetație precedent au fost foarte benefice pentru plantațiile nou înființate, dar și pentru cele intrate pe rod, astfel încât am avut o producție de nuci cu calibru foarte interesant și o umplere foarte bună cu miez a nucilor. În același timp, o sumă a temperaturilor active mai mică comparativ cu anii precedenți a fost un test de rezistență pentru Chandler la care s-a văzut clar că o vară cu mai mult timp noros și mai răcoroasă poate scoate în evidență vulnerabilitățile unui soi cu perioadă lungă de vegetație și cu un necesar termic peste ceea ce a oferit vara 2021. Prin comparație, Tulare a avut o umplere mult mai bună a nucii, demonstrând o plasticitate ecologică ceva mai bună într-o asemena situație. Cât despre Serr, un soi american foarte interesant pe care îl studiem pentru a-l propune pentru livezi intensive neirigate, soiul a avut un comportament excelent, cu o producție impresionantă de nuci, de calibru mare, cu o umplere de peste 57% cu miez. Totodată, în câteva loturi experimentale unde n-a fost efectuat nici un tratament de protecție, pomii au suferit destul de sever în rezultatul unei bacterioze agresive, concluzia fiind clară: cele 2-3 tratamente din perioada aprilie-mai trebuie respectate cu fermitate pentru a putea valorifica potențialul foarte înalt al acestui soi.

În livezile de Pescianski intrate pe rod pe care le-am vizitat în cursul anului precedent am văzut realități contrastante, determinate de numărul și calitatea intervențiilor agrotehnice. Acolo unde s-a lucrat corect, respectându-se recomandările de fertilizare și protecție, rezultatele au fost impresionante, cu o producție de calibru și calitate a miezului foarte bună. În schimb în livezile unde aceste lucruri nu s-au respectat, mai ales în plantațiile unde ani la rând s-a mers pe idei greșite, cumulând diverse deficiențe și carențe, rezultatele au fost sub nivelul așteptărilor. Iată de ce este important să se înțeleagă că există un parcurs tehnologic sau un caiet de sarcini care trebuie aplicat cu strictețe dacă se dorește obținerea unor producții bune.

În 2021 ne-am bucurat de prezența lui Pascal Gouget, un expert francez cu reputație internațională, care a venit în repetate rânduri în Moldova pentru a oferi sprijin și consultanță nucicultorilor moldoveni. În numeroasele vizite efectuate în diferite livezi, Pascal a venit cu soluții și propuneri pentru redresarea plantațiilor în declin sau cu productivitate redusă, a evaluat fezabilitatea unor noi potențiale proiecte de livezi și a consiliat producătorii pe segmentul procesării, oferind detalii privind dimensionarea halelor de procesare și calcule privind instalațiile necesare pentru operațiunile post-recoltă. La începutul lunii octombrie am avut oportunitatea, împreună cu un grup de producători moldoveni, să efectuăm o vizită în livezile sale din Franța, pentru care îi suntem foarte recunoscători. Cele văzute la Pascal ne ajută să înțelegem mult mai clar ce avem de făcut în următorii 5 -7 ani pentru a ne apropia la maximum de standardele nuciculturii moderne.

Cum ne-am descurcat la capitolul exporturilor de miez și nuci în coajă în 2021 mă veți întreba. Este o întrebare esențială, iar de răspunsul la această întrebare depinde starea noastră de spirit și motivația de a continua să investim și să ne investim în acest domeniu. În general, au existat foarte multe solicitări pentru exportul de nucă în coajă în perioada octombrie – noiembrie, atunci când se atesta o lipsă cronică și de producție nuciferă pe piețele europene. Au fost formulate oferte de preț de la 2,2 la 2,8 euro/ kg nuci uscate în coajă, în dependență de calibru și soi. Problema nr. 1 de care ne-am lovit încercând să satisfacem aceste cereri la nivelul Asociației Nucicultorilor a fost lipsa unor loturi de marfă în cantitate și, mai ales, calitate și omogenitate suficiente. Practic, cu unele excepții, nu a existat producția necesară pentru a forma loturi de nuci în coajă la export. În schimb, producția existentă a fost în mare parte spartă și comercializată ca miez de nucă la prețuri de vânzare de la producător de la 100 la 125 lei/kg (5-6 euro) pentru jumătăți. Spre finele anului prețurile au scăzut ușor, dar se așteaptă o creștere către finele primei decade a lunii ianuarie. 

ANUL 2022… PLANURI ȘI PROGNOZE

La Pepiniera Voinești este în ordinea firească a lucrurilor să tindem spre un progres constant și să menținem o dinamică stabilă a dezvoltării companiei. În noul an ne propunem să mai facem un salt tehnologic în ceea ce ține de calitatea materialului săditor de nuc pe care îl producem. În ultimii trei ani am testat și implementat cu succes noi metodologii pentru a îmbunătăți toți parametrii morfologici și fiziologici ai pomilor noștri. În următorul sezon de producție ne propunem să integrăm în fluxul de producție o serie de ameliorări care vor duce la un nou nivel de calitate producția noastră.

Sunt în derulare noi proiecte de construcție pentru a extinde infrastructura noastră actuală și a ne permite să dezvoltăm și capacități de prelucrare post-recoltă a producției proprie de nuci, cât și a oferi servicii nucicultorilor interesați de o asemenea colaborare. În același timp, începând cu acest an, vom oferi tuturor clienților noști posibilitatea de a achiziționa odată cu pomii și unele îngrășăminte organice și produse de protecție fitosanitară direct de la depozitele noastre.

compoziție decorativă de iarnă cu nuci de soiul Ovata (photo credit: Олег Валько)

În altă ordine de idei, către sfârșitul lunii februarie planificăm organizarea unui seminar practic dedicat formării coroanei, fertilizării și protecției integrate a plantațiilor de nuc. Iar în perioada estivală vom organiza o serie de excursii în livezi de nuc cu cele mai interesante soiuri. Despre aceste și alte evenimente și activități vă vom informa suplimentar pe toate canalele noastre de comunicare.

Soiurile de nuc pe care le vom în producție în acest an vor fi:

  • CHANDLER – TULARE – HOWARD – SERR (USA)
  • FERNOR – LARA – FERJEAN – FERNETTE – FRANQUETTE (Franța) 
  • PESCIANSKI – COGALNICEANU (Moldova)
  • OVATA – CARPATICA – RUBIN (Pepiniera Voinești)

În 2022, echipa Pepinierei Voinești va fi alături de toți clienții noștri și vom depune toate eforturile pentru a vă oferi tot suportul și asistența tehnică necesară, astfel încât fiecare dintre cei care au optat pentru o colaborare cu noi să beneficieze de sprijinul post-vânzare pe care-l punem la dispoziție direct sau prin intermediul reprezentanților-partenerilor noștri.

Vă suntem recunoscători pentru fidelitate, încredere și colaborare și vă dorim un an nou fericit, multe realizări frumoase, să fiți sănătoși și să vă bucurați de prezența și de căldura oferită de cei dragi inimilor voastre! La mulți ani!

Oleg TÎRSÎNĂ
și toată echipa Pepinierei Voinești

[email protected] 
+37369358996

Leave a Comment