5 Aspecte primordiale pentru o cultură de nuc de succes în vara anului 2021 și repere pentru viitor

Citind un articol zilele trecute despre lucrările care trebuie făcute într-o livadă de nuc în luna iulie apărut în ultima ediție a publicației lunare americane ”West Coast Nut”, m-am oprit la o frază care m-a pus pe gânduri:

”This goes without saying, but a lot of factors must come together for an evenly mature, high-quality crop and an orchard achieving yield potential”. 

În traducere: Este de la sine înțeles că mulți factori trebuie să fie reuniți pentru a obține o livadă matură uniformă, cu o calitate înaltă a producției și pentru a atinge potențialul de recoltă al livezii.

Articolul (vedeți aici, pag. 36) vorbește despre câteva criterii și așteptări pe care o plantație de nuc trebuie să le valideze în luna iulie și oferă câteva repere practice pentru producători. În special, este vorba despre: (1) cât de important este să avem creșteri vegetative sănătoase și în tot volumul coroanei, ori acestea reprezintă punctele de fructificare ale anului următor; (2) irigare suficientă și penetrare bună a apei de irigare în sol către sistemul radicular al pomilor; (3) monitoringul permanent al evoluției bolilor și dăunătorilor în livadă; (4) analiza foliară efectuată la mijloc de iulie pentru a verifica statutul elementelor nutritive în țesuturile vegetale; (5) obținerea unei recolte de calitate înaltă. Vă recomand să citiți acest articol și să urmăriți periodic noile ediții ale acestei publicații.

Revenind la fraza-cheie formulată de autor în text, care ne readuce în atenție un lucru știut de noi de mult timp, un principiu fundamental pe care se bazează orice succes în orice activitate, un lucru pe cât de simplu și de evident, pe atât de indispensabil, dar pe care mulți dintre nucicultorii noștri se pare că-l ignoră deliberat. Sute de cărți pot fi scrise despre programe cu lucrări în plantație, planuri de acțiuni și itinerare tehnologice pentru a obține randamente înalte în livezile de nuc. Și, de fapt, astfel de cărți au și fost scrise. Pe majoritatea le avem în biblioteca Pepinierei Voinești și le puteți consulta în cadrul vizitelor pe care le efectuați la noi, iar altele sunt disponibile în format pdf pe acest site. Dar vreau să mă refer la altceva în acest articol. Doar parțial la tehnologie, dar mai mult la organizare, disciplină, atitudine responsabilă și profesională.

/1/ Anul 2021 este unul neobișnuit pentru Moldova. Nimeni nu-și mai amintește un sezon agricol cu atâtea precipitații în ultimele decenii. Ploile abundente sunt indiscutabil o binecuvântare pentru toți cei din sfera agrară, oferindu-ne din plin principalul factor de producție, dar crează în același timp și anumite provocări și constrângeri pentru majoritatea culturilor, inclusiv cea a nucului. Nucicultorii bine pregătiți, informați și dedicați au putut ”pilota” cu succes livezile lor, valorificând din plin efectul acestor precipitații bogate și, drept rezultat, așteaptă o recoltă excelentă în acest an. Exemplul lor trebuie preluat de către toți ceilalți, inclusiv de către începători și anumite lecții și învățăminte trebuie capitalizate și puse la temelia viitoarelor decizii pe care aceștia vor trebui să le ia privind întreținerea livezilor lor în următorii ani. Dar să le luăm pe rând. 

/2/ Documentați-vă înainte de începutul anului agricol și achiziționați din timp produsele necesare. Înainte de începerea perioadei de vegetație, producătorul trebuie să se documenteze despre îngrășămintele pe care va trebui să le introducă în plantație ținând cont de vârsta pomilor, densitatea plantării, soi, recolta anului precedent, recolta prognozată pentru anul curent și să calculeze un necesar al culturii. Trebuie să determine ce tip de îngrășăminte (nitrat de amoniu, sulfat de potasiu, etc. ) și ce cantități sunt necesare, să le comande din timp și să le aibă în stoc, pregătite pentru aplicare la momentul oportun. Același lucru se referă și la fertilizanții foliari (pe bază de fer, zinc, aminoacizi, organice, etc.).

La fel, e necesar să se cunoască ce produse de protecție fitosanitară vor fi necesare (produse cuprice, fungicide de contact și sistemice, insecticide) și să se calculeze necesarul estimativ, să le comande și să le depoziteze pentru utilizare în perioada de vegetație. Similar pentru erbicide.

De ce este important acest lucru? În acest an am primit sute de solicitări de la diverși nucicultori, din țară și de peste hotare, care ne expediază fotografii din plantațiile lor din care se vede clar un atac de antracnoză totalmente scăpat de sub control, care trebuie stopat prin aplicarea unor fungicide sistemice, dar impactul căruia deja a produs iremediabil pierderi și a redus din potențialul de recoltă al anului în curs. Recomandările noastre concrete de fungicide și dozele în care trebuie aplicate în aceste plantații le-a fost doar parțial utilă acestor producători, pentru că următoarea problemă cu care se confruntă aceștia este că nu găsesc acele fungicide pentru că o parte din furnizori deja au epuizat stocurile respective… 

O altă situație ține de îngrășăminte, în special cele minerale. Pandemia de covid-19 a afectat semnificativ lanțul de producere și de logistică a fertilizanților, astfel încât în iunie 2021 unele produse nu se mai găseau deloc sau erau și sunt comercializate la prețuri exagerate. Îngrășămintele pe bază de fosfor sunt imposibil de găsit, sau se găsesc în formulații mai puțin interesante pentru nucicultori și la prețuri semnificativ mai mari. În concluzie, cei care nu și-au făcut temele din timp se confruntă cu dificultăți semnificative în aprovizionarea cu produsele necesare pentru a asigura un parcurs agrotehnic corect într-o livadă de nuc. În final, ei nu vor putea valorifica pe deplin potențialul plantațiilor lor în acest an. 

/3/ Efectuați analizele foliare pentru a cunoaște necesarul real al culturii. Despre aplicarea îngrășămintelor, atât pe cale radiculară, cât și foliar, am scris de nenumărate ori. Există mai multe modalități pentru a stabili aportul de îngrășăminte în livadă, majoritatea fiind de fapt complementare (modelul standard bazat pe vârstă, soi și densitate, coroborat cu producția anilor precedenți și recolta estimată pentru anul curent). Cu toate acestea, un instrument de măsură cu o precizie foarte înaltă și disponibil pentru orice producător interesat este analiza foliară.

Diagnosticul oferit de laborator ne oferă o informație foarte clară privind conținutul în principalele macro și micro elemente (N, P, K, Fe, Zn, B, Cu, etc.) și un ajutor indispensabil în stabilirea unui plan de fertilizare pentru următorii 2-3 ani. În special recomand efectuarea analizei foliare în plantațiile cu carențe nutriționale și în toate livezile pe rod. Perioada de prelevare a probelor de frunze este 10-20 iulie. Deci, în câteva zile ne apropiem de perioada optimă pentru recoltarea probelor.

/4/ Depuneți tot efortul pentru a preveni eroziunea solului în livezile voastre. Relieful colinar din majoritatea zonelor de producție, ploile torențiale frecvente în perioada estivală și întreținerea solului ca ogor negru în majoritatea livezilor de nuc din țara noastră sunt principalii factori care duc la o eroziune incontrolabilă a solului. Anul acesta este un an de record la capitolul eroziunii, după ce în rezultatul ploilor din acest an s-au spălat probabil sute de mii de m3 de sol fertil din livezile de nuci care a dus la pierderea irecuperabilă a acestei bogății milenare. Această situație, dacă nu-i preocupă pe proprietarii de teren, ar

înierbare naturală a solului în livada de nuc a Pepinierei Voinești

trebui să constituie obiectul de studiu al unei investigații din partea autorităților pentru a veni cu recomandări sau, de ce nu, restricții însoțite de amenzi privind lucrarea mecanică a solului în special în zonele cu risc sporit de eroziune. 

Lucrarea cu grapa cu discuri între rândurile de pomi a fost remarcată și de către expertul Pascal Gouget în cadrul vizitei sale în livezile nucicultorilor moldoveni la începutul lunii iunie curent. Pascal a fost foarte categoric privind încetarea discurii și trecerea la înierbarea solului. Acest lucru l-am recomandat și noi tuturor producătorilor. Am constatat o reticență imposibil de înțeles pentru mine. Există în Moldova o ”pasiune” pentru discuri puternic ancorată în agrotehnica aplicată în livezile de nuc la care trebuie să se renunțe de urgență dacă dorim să transmitem generațiilor viitoare măcar ceva din solurile profunde și fertile pe care le-am moștenit. De fapt, trecerea cu discurile e lucrul cel mai nociv pentru sănătatea solului și, în termen, a plantației, dar e totodată cea mai simplă metodă de control a buruienilor. Trebuie însă să conștientizăm că în acest caz simplismul e dăunător și e contraprodutiv. Am văzut prea multe livezi unde tot cernoziomul a fost spălat, s-au format râpi și din sol a rămas decât scheletul lutos, roca-mamă. O situație mai dezastruoasă nu-mi pot imagina. În următorul articol vom vorbi despre strategia de înierbare aplicată de noi în livezile noastre. 

Acest an este unul ideal fie pentru a converti ogorul negru într-un înveliș natural cu buruieni controlate prin trecerea cu cositoarea sau tocătorul, fie pentru a însămânța spațiul dintre rânduri cu ierburi speciale pentru livezi. Oricare dintre cele două soluții este  infinit mai bună decât ogorul negru. 

/5/ Fiți pregătiți pentru recoltă și aprovizionați-vă cu instrumentariul necesar pentru spălarea, uscarea și depozitarea nucilor. Toate aspectele menționate mai sus n-ar avea nici o relevanță dacă toată munca depusă în plantație ar fi ruinată prin neglijarea: (1) recoltării la timp a nucilor, (2) spălării corecte, (3) uscării suficiente și (4) depozitării corespunzătoare a producției. Toate cele patru etape ale operațiunilor de recoltare și post-recoltă au o importanță capitală fie pentru a încheia cu succes un an agricol, fie prin a spulbera toate eforturile depuse în acel an.

linie de spălare, sortare și uscare a nucilor într-o livadă de 80 ha în Moldova

Informați-vă despre momentul oportun recoltării diferitor soiuri, despre instalațiile de care trebuie să dispuneți pentru decojirea nucilor de coaja verde, spălare și despre diferitele tipuri de uscătorii pentru care puteți opta. Am văzut zeci de tone de nucă de calitate inițială excepțională aruncate la gunoi pentru că n-au fost uscate corect și ulterior s-au mucegăit. Evitați astfel de situații care riscă să vă impacteze economic într-o măsură considerabilă. Operațiunile post-recoltă sunt de importanță considerabilă pentru orice produs agricol, inclusiv pentru nuci. Există mulți producători în țară care au montat diverse utilaje și instalații, în funcție de volumele de producție așteptate în livezile lor. Contactați-ne și vă vom oferi posibilitatea să luați legătura cu acei producători și să vă inspirați din experiența lor.

Recolta în acest an se anunță bună sau foarte bună la principalele soiuri de nuc cultivate în Moldova. Ar fi păcat să nu valorificați din plin această recoltă. Mai ales în situația când conjunctura de piață pare foarte favorabilă pentru producția acestui an și se așteaptă prețuri foarte interesante.

Vă îndemn să fiți optimiști, dar totodată bine organizați și profesioniști în această meserie interesantă și nobilă! Doamne ajută!

Oleg TÎRSÎNĂ
PEPINIERA VOINEȘTI

[email protected] 
+37369358996

(Vedeți aici arhiva cu toate edițiile acestei respectate reviste despre culturile nucifere)

Leave a Comment