Scheme de plantare a livezii de nuci

Distanțele de plantare ale unei livezi de nuci sunt un DSC_0022subiect care dă multe bătăi de cap celor care se apucă să planteze. Toată lumea înțelege că trebuie să măsoare de șapte ori și apoi să taie, doar că în cazul nostru se poate măsura de foarte multe ori fără a fi clar până la urmă cum trebuie de procedat. Acest aspect nici nu poate fi simplu, ori simplu este pentru cei care vor să abordeze superficial o chestiune atât de importantă, rezultatul căreia practic nu mai poate fi schimbat ulterior.

Ce e cu aceste scheme de plantare? Nu putem să plantăm 10 x 10 și am rezolvat problema simplu și eficient? Aud deseori aceste întrebări și este evident că răspunsul meu este negativ, noi tratăm acest aspect de bază ce ține de realizarea unui proiect de livadă cu multă diligență, mult tact și doar după ce analizăm minuțios celelalte fațete ale problemei.

12 x 12, 12 x 14

Sugestia de a planta livadă pe distanțe de 12 până la 14 m între pomii pe rând și între rânduri este promovată insistent de un alt pepinierist din Republica Moldova pentru care noi avem tot respectul. Alături de dl Kiktenco mai există și alți susținători ai acestui model. Ideea de a planta pe distanțe atât de exstinse nu este una nouă, ea fiind de fapt mai degrabă foarte veche și aparține unei epoci în care cunoștințele acumulate de știința agricolă în tot ce ține de cultura nucului erau limitate, nu exista o cunoaștere experimentală, empirică a modului în care se comportă această specie atunci când este plantată mai intensiv, nu existau soiuri adaptate acestor scheme și nici metode de formare a coroanei sau tratamente fitosanitare care să prevină apariția sau se reducă gradul de atac al bolilor care se exprimă mai intens atunci când densitatea plantelor pe o unitate de suprafață este mai mare.

Toate aceste lucruri nu existau atunci, dar există acum.
Nu vreau să spun că oamenii care insistă pe aceste scheme de plantare nu cunosc actualitățile în acest domeniu, însă ei au tot dreptul și temeiul să-și facă griji sporite în privința spațiului care de-a lungul anilor după înființarea livezii va deveni tot mai limitat în livezile plantate intensiv. Problema este că nu este discutată până la urmă și partea a doua a acestei întrebări – ce facem cu spațiul imens de teren care rămâne neacoperit, neutilizat un timp foarte îndelungat și cum obținem venit într-o livadă unde pomii sunt atât de rari? Este evident că utilizarea culturilor intercalate este o soluție, dar ce facem cu cei care nu vor și nu sunt interesați de acești intercalari? ce facem cu oamenii care vor să planteze nuci? doar nuci! și nu-i interesează nici prunul între rânduri, nici arbuștii fructiferi, nici culturile leguminoase sau legumele.

Trebuie să spunem că acestea sunt două școli diferite care rezultă din modul diferit de abordare și polii opuși la care se poziționează unii și alții. Privind dintr-o perspectivă pe termen lung și gândindu-ne la ce se va întâmpla peste 25-30 ani, distanțele inițiale mari par justificate. Privind însă prin prisma sugerată de noi, care se referă la primii 15-30 de ani, cei pe durata cărora omul care plantează va beneficia în mod real de livada sa, lucrurile par mai puțin justificate.

Problema cu distanțele prea mari

Este evidentă. Achiziția și consolidarea terenurilor agricole, deși ieftină măsurată după buzunarele unora, rămâne destul de scumpă pentru nivelul de trai al majorității. Și nu aceasta este problema principală, ci dificultatea comasării unui lot de teren suficient de mare pentru a se justifica plantarea și întreținerea unei livezi. În aceste condiții, fiecare metru pătrat contează. Atunci când se vorbește despre mărirea numărului de pomi la hectar, se vorbește despre o mai bună valorificare a terenului, adaptând ceilalți factori la această situație – soi, forme de coroane, agrotehnică, fertilizare, planuri de restructurare a livezii (vorbim în alt articol) într-o optică pe termen lung.

La distanțe mai mari crește și distanța parcursă de tractor și utilaje pentru prelucrarea solului, diferența dintre aplicațiile foliare efectuate și cele captate de pomi crește și ea pentru că mai multă soluție de lucru este pulverizată de către utilaje în spațiul vid dintre pomi. Rezultatul => aceleași cheltuieli mari pentru a întreține un număr mai mic de pomi, ceea ce face livada nerentabilă un termen destul de îndelungat. În livezile plantate pe astfel de scheme, cheltuielile sunt mai mari decânuci altoiti codrenet veniturile pentru o perioadă de timp destul de mare.

Problema principală însă este cea legată de randamentul plantației. 

Priviți imaginea alăturată (clic dreapta și deschideți în altă filă pentru a vedea în rezoluție maximă). Este un pom de soiul Codrene într-o plantație de 6 ani. După productivitate, soiul este asemănător cu Pescianski și Cogâlniceanu. Cu un an în urmă, la vârsta de 5 ani, au fost recoltate cca 2-3 kg nuci de la fiecare pom. Recolta așteptată pentru acest an (anul 6) est de 4-6 kg nuci la 1 pom. Prognoza noastră pentru anul următor este de 10 – 12 kg nuci la 1 pom. Trebuie să menționăm că la soiurile productive, ritmul de creștere a coroanei descrește odată cu intrarea pe rod și cu cât mai abundentă este fructificarea cu atât mai reduse sunt creșterile anuale, astfel că distanțe de 7-8 m între pomi sunt mai mult decât suficiente pentru un termen de cel puțin 18 – 25 ani.

Acum să vedem ce rezultate obținem într-o astfel de plantație în dependență de densitatea plantării.

12 x 12, 69 pomi/ ha. 
anul 5, 69 pomi x 2,5 kg nuci/ pom= 173 kg
anul 6, 69 pomi x 5 kg nuci/ pom= 345 kg
anul 7, 69 pomi x 11 kg nuci/ pom= 759 kg

8 x 8, 156 pomi/ ha. 
anul 5, 156 pomi x 2,5 kg nuci/ pom= 390 kg
anul 6, 156 pomi x 5 kg nuci/ pom= 780 kg
anul 7, 156 pomi x 11 kg nuci/ pom= 1716 kg

Cred că orice interpretare a acestor date și orice comentarii sunt inutile. 

Și totuși: se poate sau nu planta nucul pe scheme intensive?

În țările unde cultura nucului este suficient de avansată, nimeni nu plantează mai puțin de 200 pomi/ ha. Este evident că se lucrează cu soiuri ale căror productivitate înaltă justifică astfel de densități de plantare. În cazul nostru, recomandarea este de a planta pe cultură intensivă doar soiurile autohtone cu fructificare de tip semi-lateral. Acesta este cel mai bun compromis pentru a obține randamente înalte în termeni timpurii. 

O altă întrebare care apare atunci când ne gândim la densități mai mari de plantare este caracterul fructificării la nuc și gradul de manifestare a alelopatiei (vedeți aici ce presupune acest fenomen). Se spune că nucii nu fructifică dacă sunt plantați la distanțe mici unii de alții. Acest lucru este doar parțial adevărat. Este adevărat pentru anumite soiuri (Recea, Cazacu, Schinoasa, Călărași) și neadevărat pentru altele (Pescianski, Cogâlniceanu, Codrene, Lara, Chandler, soiurile de perspectivă ale prof. Ion Comanici – Dolna, Surpriz, etc.). Vedeți în înregistrarea alăturată o demonstrație în acest sens.

https://www.youtube.com/watch?v=hEMEShfvhiU

În plantațiile de colecție și de ramuri-altoi pe care le avem la Pepiniera Voinești de mai bine de 25 de ani și care sunt plantate la distanțe de 5 x 5 m, am reușit să ne convingem de acest fapt. Există soiuri care ignoră prezența inhibitoare a altor nuci și fructifică destul de bine dacă au asigurate condiții de iluminare suficientă, fertilizare și formare adecvată a coroanei care trebuie să dispună de ax în mod obligatoriu.

În loc de concluzie

Știu că în urma lecturii acestui articol unii, în loc să-și facă concluziile de rigoare, se vor grăbi să ne acuze că încercăm să ne mărim vânzările de material săditor. Este regretabil acest fapt, am auzit și pe viu astfel de concluzii și opinii și am considerat că oamenii, în loc să-și folosească raționamentul și capacitatea de analiză, preferă să meargă pe unele instincte primare de a emite prejudecăți și judecăți de valoare la adresa altcuiva. 

Fiecare este liber să decidă pentru sine parametrii livezii sale. În analiza pe care am făcut-o mai sus, noi încercăm să ajutăm oamenii să-și folosească rațional cea mai prețioasă resursă de care dispune această țară – pământul. Vom reveni mai târziu cu partea a doua a acestui studiu, parte care se va axa pe modele de livezi intensive, întreținerea lor și restructurarea pe termen lung. 

Oleg Tîrsînă

Blog Comments

Acest articol puncteaza exact avantajele si dezavantajele cultivarii intensive in functie de soiul ales. Va multumesc pentru informatiile prezentate in ascest articol.

Un articol destul de bun, o informatie utila pentru cei interesati.

Un studiu cu sfaturi demne de urmat.
Dar ma rog,fiecare cu capacitatea sa de a gindi si puterea de analiza.

Buna ziua,
Bun articol, practic si concis.
Va rog sa conținuți cu documentați despre cultura nucului si a alunului.
Cu stima
Nicu Antonescu

Un articol cu informatie utila,si cu cifre concrete…Pina la urma tot profitul conteaza..peste 30 de ani nu cunoastem ce soiuri noi vor aparea

se pot planta intre nuci aluni?

pe suprafete mici da, pe suprafete mari, categoric nu.

Salut. Plantarea copacilor, adica rindul trebuie plantat de la nord spre sud sau cum? Are vreo importanta aceasta?

preferabil da, dar se tine cont si de configuratia parcelei. daca terenul are forma dreptunghiulara si latura mai lunga are orientare NE-SV evident ca n-o sa-i plantati pe diagonala.

Salutare. Pentru un teren cu suprafața de 0,25 h (25/100m.). Ce scheme aș putea să folosesc ? Ce soiuri ar fi mai bune ?

8 x 8, 8 x 7m

Buna.pe un 1h ce scheme as putea folosit?

acest articol raspunde partial la aceasta intrebare.
in rest, trebuie sa cunoastem soiul, parametrii solului si terenului pentru a va da o recomandare punctuala.

Buna ziua ,sunt interesat sa cumpăr 150 de puteti de nuc marele moldovenesc ; cum procedez?

noi nu producem acest soi.

Buna ziua,

Am 1h si vreau sa plantez nuci, care este schema si unde trebuie sa ma adresez?
am nevoie de autorizatie sau acte ceva?
terenul se afla in judetul Dambovita.
Astept un raspuns.
Multumesc, dorel

buna ziua,
luati legatura cu Gabriel Patru, 0722 855 306, [email protected]. El este partenerul nostru in Romania si va va da toate detaliile privind preturile si modalitatile de livrare.

Acest articol este foarte lamuritor in special ptr cei ce multi ,,viseaza” o plantatie de nuci, insa nu cunosc si ce inplica atare plantatie….Drept ptr care eu personal felicit autorul articolului si nu pot decat sa-i urez numai bine lui si familiei lui ! De aici inteleg ca iubeste oamenii, lucru rar in ziua de azi…
DN-ZEU SA TE INSOTEASCA ORIUNDE TE VEI AFLA !

Mulțumesc, Romica. Domnul și rațiunea să ne ajute pe noi toți.

Buna ziua D-nul Oleg,am 5 ha și vreau să plantez nuci în Moldova,caut pomi roditori buni pentru miez.Imi puteti spune ce documente trebue să am ca să deschid afacerea,sau cu cine pot sa iau legătura să mă consulte,mersi anticipat.

buna ziua. daca ati ajuns pe acest site, poate ati reusit sa-l studiati putin pentru a intelege ce soiuri altoim, care sunt trasaturile lor distinctive si care sunt mai pretabile pentru o producere de miez. in privinta documentatiei, este mai indicat sa ne contactati telefonic pentru o consultatie.

Buna ziua! Locuiesc in Ungaria la granita cu judetul Arad. Ce schema ar trebui sa folosesc pentru un teren de 3000 m? Ce soi este celmai recomandat care sa reziste la conditile de vreme din timpul verii si iernii? Multumesc

8×7 sau 7x7m. cel mai interesant soi este Pescianski.

Răspunde

Moroianu Doru - Alin

Buna ziua, am un teren de 2500mp, in Braila, pe care doresc sa plantez nuci pitici. Care ar fi schema de plantare si ce soi se preteaza in aceasta zona (mai rezistent la boli si la ierni geroase cu veri secetoase) ?
Va multumesc si va raman recunoscator.

8 x 7m, Cogalniceanu.

Buna seara! Avem 8000 de metri in judetul Vrancea și am vrea in toamna sa plantam nuci. Avem nevoie de o firma care sa ne vândă puieții Și eventual și sa ii planteze ! Ce ne sfătuiți ?!

buna ziua. luati legatura cu Gabriel Pătru, [email protected], 0722 855 306

BUNA SEARA.
AS DORI SA PLANTEZ NUCI PE O SUPRAFARA DE 1HA IN SUCEAVA.
MA-TI PUTEA AJUTA CU NISTE SFATURI IN CEA CE PRIVESTE SCHEMA DE PLANTARE SI SOIUL CEL MAI INDICAT PT ZONA MEA?(TERENUL ESTE DREPTUNGHIULAR CU LATIMEA DE 26M)
DE UNDE AS PUTEA ACHIZITIONA PUIETUL SI TOT ODATA UNDE AS PUTEA APELA PT A FACE UN STUDIU AL TERENULUI?
VA MULTUMESC!

buna ziua. dintre soiuri, Pescianski si Cogalniceanu sunt foarte interesante. le plantati la distanta de 8 x 8m. pentru rezervarea materialului saditor si tot ce este legat de preturi, livrare, luati legatura cu reprezentantul nostru in Romania – Gabriel Patru, [email protected], 0722 855 306.

Buna ziua,am un teren de 15000 m.p. As dori sa plantez o livada de nuci ,dar prima as vrea sami fac un calcul ,de acea as vrea sa stiu cit costa un copacel

buna ziua. pretul pomilor variaza de la 5 la 9 euro, in functie de mărime și de soi. va pot trimite o oferta de preturi pe mail daca doriti.

As dori sa înființez o plantație de nuc in Ilova, jud. Caras-Severin pe-o suprafață de 20×200 m,ce soi îmi recomanda-ti, schema de plantare, daca livrați in ac.zona și la ce preț.
Cu stima!

Buna ziua,
Pe un teren de aproximativ 6000 mp in letea Veche, Bacau, România, ce soi si ce schema de plantate recomandați ? Este bine 7m intre pomi si 7 m intre rânduri?
Parcelă are 24/240 ml

Trimiteți mi va rog pe email o oferta de pret pentru soiul recomandat si as vrea sa stiu daca livrati in Bacau. Multumesc

buna ziua. in Romania livram prin reprezentantul nostru SRL Patru Agro. o sa va rog sa-l contactati pe Gabriel Patru la 0722 855 306, [email protected]

Mulțumesc pentru informatii. Ce schema de plantate și ce soi recomandati? Parcela are 24/258
Cu stimă, George

Răspunde

Roșca Tudor Cristian

Salutare, mă numesc Roșca Tudor Cristian și vreau să plantez nuc din soiul Pescianski în com. Oinacu, jud. Giurgiu pe o suprafață de 0,25 h (8×312m). Îmi puteți recomanda o schemă? Cum procur puieții de la d-voastră și ce preț au? Mulțumesc anticipat…

buna ziua. Pescianski il plantati la 8 x 8m. in Romania livram prin reprezentantul nostru SRL Patru Agro. o sa va rog sa-l contactati pe Gabriel Patru la 0722 855 306, [email protected]

Răspunde

Roșca Tudor Cristian

Multumesc frumos pentru sfat, singura soluție este să plantez nucii în linie pe un singur rând și îmi intră 39 de puieți …

Buna ziua,
Daca as vrea sa plantez in jud Arges, langa Pitesti – ce soi imi recomandati ?
Multumesc!

Pescianski, Cogalniceanu, Fernor

As putea planta nuci pe o suprafata de 42 x 21? Daca da, ce schema ar fi recomandat?

Multumesc mult pentru acest articol, este extrem de util chiar si pentru oameni care doresc sa-si faca o mini plantatie… asa o intrebare: soiul Chisinau reactioneaza bine la plantarea intensiva sau doar Pescianski, Cogâlniceanu, Codrene, Lara, Chandler?

buna ziua. Chisinau nu poate fi plantat in nici un caz mai des decat 156 pomi/ha.

Buna ziua,

As putea planta nuci pe o suprafata de 42 x 21? Daca da, ce schema ar fi recomandat?

Buna ziua,

Am unteren de aprox 0.5ha in com Soimari, jud. Prahova.
Imi puteti recomanda, va rog, o firma care sa ma ajute cu plantarea, schema si alegerea soiului?

Multumesc,
Vlad

buna ziua. luati legatura cu reprezentantul nostru in Romania, Gabriel Patru, la [email protected], 0722 855 306

Buna ziua,

Imi puteti trimite va rog lista de preturi?

Va multumesc mult!

buna ziua.
pentru rezervari in Romania, luati va rog legatura cu Gabriel Patru, la 0722 855 306, [email protected].

Buna seara ! Am o suprafata de teren de 1 H si as vrea sa o cultiv cu livada de nuci in judetul mures terenul are o lungime de 500m si o latime de 55 m ce soiuti ar merge , ce schema trebuie sa folosesc si cu cine ar trebui sa iau legatura pentru a imi da niste sfaturi si a ma ajuta sa o pot cultiva aceeasta suprafata ? Multumesc

buna ziua. schema de plantare depinde si de soi. daca mergeti pe Pescianski ori Cogalniceanu, atunci 8 x 8m. 500 x 55m inseamna 2,7 ha. luati legatura cu reprezentantul nostru in Romania, Gabriel Patru, [email protected], 0722 855 306.

Va felicit pentru acest articol. Dupa ce sm citit en…articole, tin sa va spun ca am fost placut impresionat de felul in care dezbateti aceasta cultura. As dori sa plantez undeva la 20 h in zona Devei. Va rog frumos sa imi dati un numar de teléfon sau un mail sa va scriu mai multe detalii. Multumesc!!

buna ziua. va multumim pentru apreciere. numarul meu de contact este +373 69 358 996. puteti vorbi si cu reprezentantul nostru in Romania, Gabriel Pătru la 0722 855 306.

Salut domnule Oleg as dori sa stiu cati pomi de alun se plateaza pe un hectar si care e pretul multumesc

Buna ziua domnule Oleg,

Îmi puteți spune va rog care este estimarea producției la hectar pentru soiul Pescianski între anii 8 și 20? Și dacă altoiul de an doi odată plantat in livada de nuci începe sa fructifice in anul 4 sau 5, asta înseamnă ca numai după 2 sau 3 ani de la plantare in livada sau se ia in considerație momentul plantării in livada ca anul 0?Multumesc anticipat!Mihai

buna ziua. 2 – 3 tone, asta ar fi o productie realizabila intr-o livada de pescianski plantata la o densitate de 156 pomi/ha, 8 x 8m, cu toate aplicatiile foliare de protectie si nutritie recomandate. anul trecut a fost obtinuta o recolta de cca 2,2tone/ha intr-o livada de pescianski de 8 ani. vom urmari atent randamentul acestei plantatii in continuare si va vom informa despre acest lucru. varsta livezii se calculeaza de la zero, indiferent de varsta pomilor plantati.

Multumesc frumos pentru răspuns domnule Oleg! Am inteles ca soiurile altoite au o durata de viața de aproximativ 25-30 ani. Ar rezulta in cazul acesta o exploatare de vreo 15-20 ani de la intrarea pe rod. Soiurile nealtoite, care nu sunt recomandate pentru o afacere sunt, in schimb mult mai trainice(100-300 ani). Care este explicația acestei diferențe și sunt și soiuri altoite cu producție buna care trăiesc mai mult?

buna ziua. nu credeti toate aberatiile si prostiile pe care unii ”specialisti” le debiteaza acolo unde nu pot fi confruntati de oameni cu adevarat pregatiti sa discute la acest subiect.

Domnule Oleg, sunt in stadiul in care ma informez pentru ca as vrea sa inițiez o astfel de afacere și as vrea sa ma deslușesc pe deplin asupra tuturor aspectelor care îmi sunt încă neclare.De aceea apelez la cunoștințele Dvs. avizate. Întrebarea vine intr-adevăr in baza faptului ca am văzut multe informații care spun ca nucul altoit are o viața mai mica. Și va întreb cu respect care este răspunsul Dvs avizat?sunt factori genetici care conduc spre afirmațiile acestea sau nu au un suport real?

Stimate domn. Nu exista nici un fel de studii care ar vorbi despre o longevitate superioara a pomilor din flora spontana fata de cei altoiti plantati de om. Sau studii care ar arata ca intr-o livada, pomii altoiti traiesc mai putin decat cei nealtoiti. Plantatiile cu nuci altoiti pe care le avem noi in Moldova dateaza din anii 1970 si nu arata nici un pic diferit comparativ cu nucii nealtoiti din vecinatate. Si nici nu exista vreun indiciu ca acestia s-ar indrepta spre moarte mai degraba decat cei nealtoiti. Acestea fiind spuse, va rog sa analizati un alt aspect care de fapt este esential. Sa admitem teza ca nucii nealtoiti traiesc ceva mai mult decat cei nealtoiti, dar ca ambele categorii traiesc cel putin 40 de ani (plantatiile de altoiti din 1970 au confirmat acest fapt). Pentru un extra 10 – 15 ani pe care acei pomi nealtoiti ipotetic i-ar trai fata de cei nealtoiti, Dvs. si altii care inclina sa gandeasca ca si Dvs. accepta in livezile lor o armata de salbatici, care vor da productii eterogene, nuci doar partial calitative, dar in mare parte pietroase, pomi cu fenofaze diferite asupra carora aplicatiile de nutritie foliara si protectie targetate la o anumita fenofaza vor avea mereu eficacitate foarte limitata pentru ca pentru unii acele aplicatii vor fi prea timpurii, in timp ce pentru altii va fi prea tarziu. Coacerea fructelor va fi decalata in timp si niciodata nu veti putea recolta fructele la perioada optima (cand la 9 din 10 nuci coaja verde se separa usor) ceea ce va duce la degradarea calitatii si a culorii. Si cel mai important aspect. Cui veti vinde aceasta nuca salbatica? randamentul de miez la astfel de nuci rareori depaseste 35%, extractia este partial anevoioasa si costisitoare, iar noi traim in timpuri in care miezul se vinde la pret ceva mai redus. Exista multe alte consideratiuni, dar cred ca m-am facut suficient de inteles si asa.

Multumesc frumos pentru acest răspuns foarte clar și detaliat domnule Oleg. Sunt detalii pe care nu aveam cum sa le cunosc decât de la un specialist ca dvs.sunt plecat de mulți ani peste ocean și doresc sa ma reîntorc iar Dvs sunteți printre puținii cu care pot purta un dialog online întrucât distanță e problema deocamdată. O sa mai revin și cu alte întrebări, și in măsura timpului as fi bucuros sa îmi răspundeți când veți putea. Pentru moment m-as bucura dacă ați putea vorbi puțin și despre valorificarea lemnului atunci când nucul, din păcate, e la sfârșit de drum. Se poate comercializa lemnul nucului din soiuri de producție pentru fructe sau lemnul este vandabil numai pentru soiurile special plantate pentru lemn? Dacă da, aveți niște cifre edificatoare? Și alta întrebare: ce cărți recomandați pentru nuc? Am citit cam tot pe site și YouTube însă sunt un perfecționist și incerc sa aflu și mai mult înainte de a ma încumeta la padul următor. Ca întotdeauna, multumesc anticipat și multă putere de munca va doresc!

Pomii de nuc cu fructificare laterala sunt mai sensibili la frig și boli?

sunt soiuri ceva mai exigente. rezistenta fata de boli este destul de buna, in conditiile Republicii Moldova.

Buna ziua! Vreau sa plantez Pescianski pe 3ha in judetul Constanța, terenul are 214 m E-V si 140m N-S. Pot sa plantez 8×7? Randurile vor fi N-S?

buna ziua. 8 x 7m e o schema foarte buna pentru Pescianski. dupa aceiasi schema am plantat si noi. N-S este modul firesc de a orienta randurile.

Buna ziua. Ma numesc Dimitrie. Sunt din Ucraina reg. Cernauti. Am in jur de 5 ha. As dori sa plantez nu i. Ce ma sfătuiți dvs. de care sort ar fi mai bine de plantat ca sa reziste? Și pe ce schema ar fi bine de plantat?
Și tot odata as dori și puieții de nuc săi cumpăr de la dvs. la ce preț sunt. Va las adresa mea va rog trimiteti- mi prețurile. Va mulțumesc anticipat.
[email protected]
Cu respect Dimitrie Botlung.

Salut, vreau sa plantez 2ha de nuci in Straseni Moldova ,am nevoie de sfatul dvs, ce soi este potrivit,schema si preturile, daca puteti pe mail raspundeti .Multumesc

Buna ziua .Locuiesc in Italia la circa 5 km de marea adriatica as avea posibilitatea sa cumpar langa casa mea 2500 m de teren iarna tempo nu scade sub minus ce tip de nuc as putea planta

buna ziua. Chandler, Tulare, Lara, Ferjean

Buna ziua , sunt Florin si anul acesta vreau sa plantez in jur de 5-6 hectare , as vrea sa stiu ce soi de nuc imi recomandați, ce schemă sa aplic si ce preturi au pomii dv. Am inteles ca pretul variază in funcție de marimea pomului , as dorii sa achiziționez pomi ceva mai mari, multumesc.

buna ziua. colega mea Amalia va va contacta la adresa dvs. de mail si va va oferi toate detaliile. o puteti contacta la 0728263308. multumesc.

Buna seara,
Am un teren de 24 m lățime și 224 m lungime, vreau sa plantez pe el soiul Pescinski, nu am cum sa plantez pe schema 8×8 deoarece trebuie sa fac și gard și nu ma încadrez.
Pot pune pe schema 7×8 sau 7×7 ?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns

buna ziua. 8×7 sau 7×7 sunt ambele configuratii acceptabile pentru Pescianski, care este un soi de vigoare moderată.

Buna!! In bihor care so ar fii bun? Am latime 20 metro pe lungime de 40 m cum ar fii procedura ? Mersi

buna ziua. luati legatura cu reprezentantul nostru in Romania, http://www.patruagro.ro

Buna ziua. Pentru a beneficia de subventii trebuie mai intii de creat gospodarie taraneasca si apoi de procurat materialul saditor? Sau e posibil de procurat materialul saditor si ca persoana fizica?

Buna seara, Am putea benefia de o consultatie la teren? Prestati asa servicii? Hincesti, Moldova

Leave a Comment