Nuci altoiti din Moldova


Blogul Pepinierei Voinesti

analize, comentarii, ultimele inovații, tendințele pieții, soiuri de nuci și multe alte rubrici se regăsesc în acest blog oficial al Pepinerei Voinesti

Scheme de plantare a livezii de nuci

Distanțele de plantare ale unei livezi de nuci sunt un DSC_0022subiect care dă multe bătăi de cap celor care se apucă să planteze. Toată lumea înțelege că trebuie să măsoare de șapte ori și apoi să taie, doar că în cazul nostru se poate măsura de foarte multe ori fără a fi clar până la urmă cum trebuie de procedat. Acest aspect nici nu poate fi simplu, ori simplu este pentru cei care vor să abordeze superficial o chestiune atât de importantă, rezultatul căreia practic nu mai poate fi schimbat ulterior.

Ce e cu aceste scheme de plantare? Nu putem să plantăm 10 x 10 și am rezolvat problema simplu și eficient? Aud deseori aceste întrebări și este evident că răspunsul meu este negativ, noi tratăm acest aspect de bază ce ține de realizarea unui proiect de livadă cu multă diligență, mult tact și doar după ce analizăm minuțios celelalte fațete ale problemei.

12 x 12, 12 x 14

Sugestia de a planta livadă pe distanțe de 12 până la 14 m între pomii pe rând și între rânduri este promovată insistent de un alt pepinierist din Republica Moldova pentru care noi avem tot respectul. Alături de dl Kiktenco mai există și alți susținători ai acestui model. Ideea de a planta pe distanțe atât de exstinse nu este una nouă, ea fiind de fapt mai degrabă foarte veche și aparține unei epoci în care cunoștințele acumulate de știința agricolă în tot ce ține de cultura nucului erau limitate, nu exista o cunoaștere experimentală, empirică a modului în care se comportă această specie atunci când este plantată mai intensiv, nu existau soiuri adaptate acestor scheme și nici metode de formare a coroanei sau tratamente fitosanitare care să prevină apariția sau se reducă gradul de atac al bolilor care se exprimă mai intens atunci când densitatea plantelor pe o unitate de suprafață este mai mare.

Toate aceste lucruri nu existau atunci, dar există acum.
Nu vreau să spun că oamenii care insistă pe aceste scheme de plantare nu cunosc actualitățile în acest domeniu, însă ei au tot dreptul și temeiul să-și facă griji sporite în privința spațiului care de-a lungul anilor după înființarea livezii va deveni tot mai limitat în livezile plantate intensiv. Problema este că nu este discutată până la urmă și partea a doua a acestei întrebări – ce facem cu spațiul imens de teren care rămâne neacoperit, neutilizat un timp foarte îndelungat și cum obținem venit într-o livadă unde pomii sunt atât de rari? Este evident că utilizarea culturilor intercalate este o soluție, dar ce facem cu cei care nu vor și nu sunt interesați de acești intercalari? ce facem cu oamenii care vor să planteze nuci? doar nuci! și nu-i interesează nici prunul între rânduri, nici arbuștii fructiferi, nici culturile leguminoase sau legumele.

Trebuie să spunem că acestea sunt două școli diferite care rezultă din modul diferit de abordare și polii opuși la care se poziționează unii și alții. Privind dintr-o perspectivă pe termen lung și gândindu-ne la ce se va întâmpla peste 25-30 ani, distanțele inițiale mari par justificate. Privind însă prin prisma sugerată de noi, care se referă la primii 15-30 de ani, cei pe durata cărora omul care plantează va beneficia în mod real de livada sa, lucrurile par mai puțin justificate.

Problema cu distanțele prea mari

Este evidentă. Achiziția și consolidarea terenurilor agricole, deși ieftină măsurată după buzunarele unora, rămâne destul de scumpă pentru nivelul de trai al majorității. Și nu aceasta este problema principală, ci dificultatea comasării unui lot de teren suficient de mare pentru a se justifica plantarea și întreținerea unei livezi. În aceste condiții, fiecare metru pătrat contează. Atunci când se vorbește despre mărirea numărului de pomi la hectar, se vorbește despre o mai bună valorificare a terenului, adaptând ceilalți factori la această situație – soi, forme de coroane, agrotehnică, fertilizare, planuri de restructurare a livezii (vorbim în alt articol) într-o optică pe termen lung.

La distanțe mai mari crește și distanța parcursă de tractor și utilaje pentru prelucrarea solului, diferența dintre aplicațiile foliare efectuate și cele captate de pomi crește și ea pentru că mai multă soluție de lucru este pulverizată de către utilaje în spațiul vid dintre pomi. Rezultatul => aceleași cheltuieli mari pentru a întreține un număr mai mic de pomi, ceea ce face livada nerentabilă un termen destul de îndelungat. În livezile plantate pe astfel de scheme, cheltuielile sunt mai mari decânuci altoiti codrenet veniturile pentru o perioadă de timp destul de mare.

Problema principală însă este cea legată de randamentul plantației. 

Priviți imaginea alăturată (clic dreapta și deschideți în altă filă pentru a vedea în rezoluție maximă). Este un pom de soiul Codrene într-o plantație de 6 ani. După productivitate, soiul este asemănător cu Pescianski și Cogâlniceanu. Cu un an în urmă, la vârsta de 5 ani, au fost recoltate cca 2-3 kg nuci de la fiecare pom. Recolta așteptată pentru acest an (anul 6) est de 4-6 kg nuci la 1 pom. Prognoza noastră pentru anul următor este de 10 – 12 kg nuci la 1 pom. Trebuie să menționăm că la soiurile productive, ritmul de creștere a coroanei descrește odată cu intrarea pe rod și cu cât mai abundentă este fructificarea cu atât mai reduse sunt creșterile anuale, astfel că distanțe de 7-8 m între pomi sunt mai mult decât suficiente pentru un termen de cel puțin 18 – 25 ani.

Acum să vedem ce rezultate obținem într-o astfel de plantație în dependență de densitatea plantării.

12 x 12, 69 pomi/ ha. 
anul 5, 69 pomi x 2,5 kg nuci/ pom= 173 kg
anul 6, 69 pomi x 5 kg nuci/ pom= 345 kg
anul 7, 69 pomi x 11 kg nuci/ pom= 759 kg

8 x 8, 156 pomi/ ha. 
anul 5, 156 pomi x 2,5 kg nuci/ pom= 390 kg
anul 6, 156 pomi x 5 kg nuci/ pom= 780 kg
anul 7, 156 pomi x 11 kg nuci/ pom= 1716 kg

Cred că orice interpretare a acestor date și orice comentarii sunt inutile. 

Și totuși: se poate sau nu planta nucul pe scheme intensive?

În țările unde cultura nucului este suficient de avansată, nimeni nu plantează mai puțin de 200 pomi/ ha. Este evident că se lucrează cu soiuri ale căror productivitate înaltă justifică astfel de densități de plantare. În cazul nostru, recomandarea este de a planta pe cultură intensivă doar soiurile autohtone cu fructificare de tip semi-lateral. Acesta este cel mai bun compromis pentru a obține randamente înalte în termeni timpurii. 

O altă întrebare care apare atunci când ne gândim la densități mai mari de plantare este caracterul fructificării la nuc și gradul de manifestare a alelopatiei (vedeți aici ce presupune acest fenomen). Se spune că nucii nu fructifică dacă sunt plantați la distanțe mici unii de alții. Acest lucru este doar parțial adevărat. Este adevărat pentru anumite soiuri (Recea, Cazacu, Schinoasa, Călărași) și neadevărat pentru altele (Pescianski, Cogâlniceanu, Codrene, Lara, Chandler, soiurile de perspectivă ale prof. Ion Comanici – Dolna, Surpriz, etc.). Vedeți în înregistrarea alăturată o demonstrație în acest sens.

În plantațiile de colecție și de ramuri-altoi pe care le avem la Pepiniera Voinești de mai bine de 25 de ani și care sunt plantate la distanțe de 5 x 5 m, am reușit să ne convingem de acest fapt. Există soiuri care ignoră prezența inhibitoare a altor nuci și fructifică destul de bine dacă au asigurate condiții de iluminare suficientă, fertilizare și formare adecvată a coroanei care trebuie să dispună de ax în mod obligatoriu.

În loc de concluzie

Știu că în urma lecturii acestui articol unii, în loc să-și facă concluziile de rigoare, se vor grăbi să ne acuze că încercăm să ne mărim vânzările de material săditor. Este regretabil acest fapt, am auzit și pe viu astfel de concluzii și opinii și am considerat că oamenii, în loc să-și folosească raționamentul și capacitatea de analiză, preferă să meargă pe unele instincte primare de a emite prejudecăți și judecăți de valoare la adresa altcuiva. 

Fiecare este liber să decidă pentru sine parametrii livezii sale. În analiza pe care am făcut-o mai sus, noi încercăm să ajutăm oamenii să-și folosească rațional cea mai prețioasă resursă de care dispune această țară – pământul. Vom reveni mai târziu cu partea a doua a acestui studiu, parte care se va axa pe modele de livezi intensive, întreținerea lor și restructurarea pe termen lung. 

Oleg Tîrsînă

Oleg Tirsina

Oleg Tirsina

21 Comments

 •    Reply

  Acest articol puncteaza exact avantajele si dezavantajele cultivarii intensive in functie de soiul ales. Va multumesc pentru informatiile prezentate in ascest articol.

 •    Reply

  Un articol destul de bun, o informatie utila pentru cei interesati.

 •    Reply

  Un studiu cu sfaturi demne de urmat.
  Dar ma rog,fiecare cu capacitatea sa de a gindi si puterea de analiza.

 •    Reply

  Buna ziua,
  Bun articol, practic si concis.
  Va rog sa conținuți cu documentați despre cultura nucului si a alunului.
  Cu stima
  Nicu Antonescu

 •    Reply

  Un articol cu informatie utila,si cu cifre concrete…Pina la urma tot profitul conteaza..peste 30 de ani nu cunoastem ce soiuri noi vor aparea

 •    Reply
  Darie Andrei mai 14, 2017 at 10:40

  se pot planta intre nuci aluni?

 •    Reply

  Salut. Plantarea copacilor, adica rindul trebuie plantat de la nord spre sud sau cum? Are vreo importanta aceasta?

  •    Reply
   Oleg Tirsina mai 23, 2017 at 06:25

   preferabil da, dar se tine cont si de configuratia parcelei. daca terenul are forma dreptunghiulara si latura mai lunga are orientare NE-SV evident ca n-o sa-i plantati pe diagonala.

 •    Reply

  Salutare. Pentru un teren cu suprafața de 0,25 h (25/100m.). Ce scheme aș putea să folosesc ? Ce soiuri ar fi mai bune ?

 •    Reply

  Buna.pe un 1h ce scheme as putea folosit?

  •    Reply

   acest articol raspunde partial la aceasta intrebare.
   in rest, trebuie sa cunoastem soiul, parametrii solului si terenului pentru a va da o recomandare punctuala.

 •    Reply

  Buna ziua ,sunt interesat sa cumpăr 150 de puteti de nuc marele moldovenesc ; cum procedez?

 •    Reply
  Dorel Constantin octombrie 5, 2017 at 17:27

  Buna ziua,

  Am 1h si vreau sa plantez nuci, care este schema si unde trebuie sa ma adresez?
  am nevoie de autorizatie sau acte ceva?
  terenul se afla in judetul Dambovita.
  Astept un raspuns.
  Multumesc, dorel

 •    Reply

  Acest articol este foarte lamuritor in special ptr cei ce multi ,,viseaza” o plantatie de nuci, insa nu cunosc si ce inplica atare plantatie….Drept ptr care eu personal felicit autorul articolului si nu pot decat sa-i urez numai bine lui si familiei lui ! De aici inteleg ca iubeste oamenii, lucru rar in ziua de azi…
  DN-ZEU SA TE INSOTEASCA ORIUNDE TE VEI AFLA !

 •    Reply

  Buna ziua D-nul Oleg,am 5 ha și vreau să plantez nuci în Moldova,caut pomi roditori buni pentru miez.Imi puteti spune ce documente trebue să am ca să deschid afacerea,sau cu cine pot sa iau legătura să mă consulte,mersi anticipat.

  •    Reply

   buna ziua. daca ati ajuns pe acest site, poate ati reusit sa-l studiati putin pentru a intelege ce soiuri altoim, care sunt trasaturile lor distinctive si care sunt mai pretabile pentru o producere de miez. in privinta documentatiei, este mai indicat sa ne contactati telefonic pentru o consultatie.

Leave a Comment