Nuci altoiti din Moldova


Soiurile Pepinierei Voinesti

La Pepiniera Voinești suntem cu adevărat dedicați culturii nucului. Afară de preocuparea noastră constantă de a livra material săditor calitativ și autentic suntem într-un proces de căutare continuă a noilor forme valoroase de soiuri de nuc. Această muncă asiduă ne permite astăzi să fim mândri de omologarea a două soiuri noi de nuci foarte specifice – Carpatica® și Ovata® și de selecționarea unui nou soi exclusiv atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România – Rubin – o varietate nouă cu miezul roșu, pentru care urmează să demarăm procesul de omologare în toamna 2017. Suntem absolut convinși că unicitatea acestor soiuri vor genera mult interes din partea clienților noștri.
Vă invităm să descoperiți o nouă dimensiune a culturii nucului – cea a nobilității autentice a acestei culturi care, dincolo de interesul economic firesc, posedă o magie deosebită pe care noi am încercat s-o arătăm lumii prin identificarea și popularizarea unor noi soiuri înregistrate sub marca Voinești.


CARPATICA
   –   OVATA   –    HECTOR      RUBIN

CARPATICA

CARPATICA ® reprezintă rezultatul unei munci de mulți ani de căutare și dezvoltare a unui soi care să culmineze în fascianția oamenilor pentru nucile uriașe or Carpatica® , așa cum o evocă și denumirea sa, este ceva gigantic… Nucile acestui impresionant soi ating până la 90 mm lungime și o greutate de până la 50 g. Astfel de forme de nuci sunt foarte rar întâlnite în natură, iar exemplare cu astfel de parametri practic nu au fost identificate și popularizate până în prezent.

Carpatica® poate fi cultivat cu succes în livadă fiind, sub aspect agronomic, un soi cu parametri culturali foarte interesanți. Cu toate acestea, acest soi este unul de nișă, suprafețele cultivate trebuind să rămână foarte restrânse pentru a putea menține înalt prețul său de comercializare (+60% față de prețul nucilor obișnuite). O altă destinație foarte populară a acestui soi este plantarea ca și arbore decorativ, fructele sale făcând deliciul curioșilor și atrăgând în mod firesc toată atenția.

OVATA

OVATA ® este al doilea soi de nuc înregistrat de Pepiniera Voinești cu acordul amabil al autorului soiului (Nicolae Kiktenco) care constituie un genotip impresionant pentru specia nucului. 

Ovata® este o nucă cu o greutate medie de 24 g și un conținut de miez de cca 48%. Forma sa nobilă, coaja sa subțire și miezul său de savoare unică cu un gust neobișnuit de fin și dulce, toate sunt calități distinctive ale acestui soi marcant de nuc.

Datorită calităților sale organoleptice particulare, Ovata® poate să devină unul dintre cele mai plantate soiuri de nuc nu doar în plantațiile comerciale, dar și în gospodăria casnică, acolo unde spațiul permite dezvoltarea sa suficient de viguroasă. În același timp, acest soi poate fi unul de predilecție pentru producerea nucilor care urmează a fi comercializate în coajă în rețelele de distribuție atât în țară, cât și la export.

HECTOR

12540070_10153393144498435_1619530563_neHECTOR este un nou soi dezvoltat de către Pepiniera Voinești. Acest genotip de nuc a fost identificat în flora spontană a Moldovei și selecționat pentru calitățile sale unice: miez extra-alb în proporție de peste 85%, proporție de miez de 57% din greutatea nucii cu o extracție extrem de ușoară. 

Anticipăm un interes extrem de înalt pentru acest soi al cărui producție se pretează excelent de bine pentru producerea industrială de miez datorită spargerii foarte ușoare a nucii și extragerii cu o facilitate neegalată a miezului său alb care – ca și Pescianski – rămâne alb mult timp după recoltă ceea ce permite valorificarea sa după luna decembrie când prețurile, în special pentru jumătățile albe, cresc cu 25 – 30%.

HECTOR este un pom de vigoare medie, cu o intrare foarte timpurie pe rod (în parcela experimentală pomii au produs prima recoltă interesantă în anul 4) și fructificare de tip intermediar. Potențialul de recoltă al pomilor din acest genotip este mult mai mare decât cel al soiurilor cu fructificare de tip terminal și este – cel puțin în condițiile Moldovei – mai mare decât al unor soiuri cu fructificare laterală cum sunt Lara ori Fernor.

Procesul de omologare al acestui soi este prognozat să demareze în anul 2018. Pomii altoiți din acest soi sunt disponibili din toamna 2016 și orice rezervări de material săditor trebuie făcută din timp, având în vedere cantitatea mică de pomi de varietatea Hector pe care îi producem anual. 

RUBIN

RUBIN este cea mai nouă și exclusivă varietate de nuc identificată de către specialiștii Pepinierei Voinești, în colaborare cu partenerul nostru oficial din România (SRL Patru Agro), în genofondul nucifer românesc, în toamna anului 2017. 

Rubin produce nuci cu un miez de culoare naturală roșu-purpurie (tegumentul care învelește miezul are această culoare). Miezul are o textură ușoară și crocantă și un gust agreabil dulce. La ora publicării acestui text, încă nu dispunem de informații complete despre această varietate, dar în procesul de cercetare vom acumula cunoștințele necesare pentru a reveni cu o descriere mult mai amplă care va satisface curiozitatea persoanelor interesate. Cu toate acestea, știm deja că fructifcarea sa este de tip terminal dar suficient de productivă, că posedă o rezistență excelentă la bacterioză, antracnoză (o absență totală a urmelor de afecțiuni pe toate organele studiate) și la îngheț. Are o dezvoltare destul de viguroasă și, în aparență, este foarte rezistent și la secetă. Aceste constatări ne fac să credem că Rubin s-ar adapta foarte bine atât în zone cu condiții aride, cât și în zone cu geruri puternice în timpul iernii. Densitatea de plantare care pare optimă pentru acest soi ar fi  de 83 – 125 pomi/ha (12 x 10m, 10 x 10m, 10 x 8m, funcție de fertilitatea naturală a solului, expoziție, intenția nucicultorului).

În natură, astfel de exemplare se întâlnesc extrem de rar și, pentru noi, selecția acestei varietăți înseamnă un pas foarte important în extinderea gamei sortimentale a varietăților cu trăsături unice și cu adevărat speciale. Pentru țara noastră, producerea și plasarea pe piață a pomilor altoiți de nuc din acest soi este o noutate absolută. Deja la această etapă planificăm promovarea consumului acestui tip de miez în pregătirea diferitor produse de patiserie, salate și în alte tipuri de produse alimentare, pregătind astfel piața pentru momentul intrării pe rod a primelor livezi înființate cu Rubin.

Dezvoltarea acestei frumoase varietăți și transformarea ei în soi se va face în paralel în Republica Moldova și România. Primii pomi altoiți vor fi disponibili în ambele țări din toamna anului 2017 (prețurile vor fi exclusive și vor demara de la 35 €/buc). O cerere de omologare va fi depusă simultan în România și Republica Moldova în noiembrie 2018. Ca și în cazul celorlalte soiuri exclusive create și multiplicate de către noi până aici, soiuri care se bucură de un interes foarte înalt, în special în România, suntem convinși că și această varietate va deveni una foarte populară în anii următori și vă rugăm să vă asigurați că rezervați din timp pomii pentru a evita decepția stocului epuizat de la sfârșitul sezonului.