Voinesti Nurseries is the first Moldovan nursery to graft the American and French varieties in Moldova and among the first in Eastern Europe.
CHANDLER    |    SERR    |    TULARE    |    HOWARD

CHANDLER

Pomul. Soiul Chandler provine dintr-o încrucișare realizată la Universitatea Davis din California în 1963 între soiul Pedro și hibridul UC 56-224. A fost introdus în cultură în anul 1979 devenind între timp cel mai popular soi de nuc plantat în Statele Unite. În condițiile țării noastre, pomul are vigoare redusă de creștere și necesită tăieri de suprimare a formațiunilor de rod pentru a evita supraîncărcarea cu recoltă și problemele care rezultă. La acest soi sunt deosebit de importante tăierile de formare și de fructificare pentru menținerea potențialului de productvitiate, a dinamicii creșterii și calibrului fructelor. Datorită dezmuguritului tardiv, Chandler are o mai bună rezistență la înghețurile tardive de primăvară, este puțin mai rezistent la antracnoză decât soiurile autohtone, dar este mai sensibil la bacterioză decât Lara, Fernor sau Ferjean.

Înfloritul și fructificarea. În condițiile Republicii Moldova, soiul Chandler înflorește mai târziu decât soiurile locale. Înfloritul florilor feminine și masculine se suprapun doar parțial astfel că amplasarea polenizatorilor (Fernette, Tulare, Franquette, Fernor) este indispensabilă. Chandler are fructificare de tip lateral: circa 90% din mugurii laterali formează recoltă. Acest soi este considerat drept unul dintre cele mai productive din selecția americană și constituie în prezent o referință la plantarea livezilor de nuc în SUA și alte țări cu climă caldă.

Fructul. Chandler produce nuci cu coajă subțire și miez foarte calitativ. Miezul reprezintă circa 50% din greutatea nucii, se extrage foarte ușor și, conform unor surse, are capacitate de conservare mai bună decat alte soiuri americane (dintre soiurile moldovenești, Pescianski are aceiași proprietate).

sursa: Pepiniera Voinești   /   copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

Scheme de plantare. CHANDLER 250-357 pomi/ha. Distante plantare: 8x58x47x5, 7x4. Forme coroană: ax structurat, ax liber. Intrare pe rod anul 4. Randament: 3,5 – 5 tone/ha.

Condiții indispensabile în plantație: + sol fertil   + irigare  + experiență sau asistență externă în formarea coroanei la acest tip de soiuri   + tăieri anuale de fructificare indispensabile   + tăieri bi/trienale de relansare a vigorii de creștere a pomilor pentru a menține potențialul de înalt   + aplicarea unor tratamente speiale pentru a ameliora rezistența naturală a pomilor la gerurile din timpul iernii   + tratamente fitosanitare și fertilizare adecvată obligatorii.

Destinația fructului. Chandler are coaja subțire, miezul alb și dulce. Este un soi universal, potrivit atât pentru comercializare în coajă, având în același timp o capacitate industrială unică pentru procesare ca miez. Miezul constituie cca 50-52% și este de calitate extra-light.

sursa: Pepiniera Voinești   /  copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

SERR

Serr este un soi american creat în cadrul unui complex program de selecție condus de către amelioratorii Serr și Forde și a fost obținut prin încrucișarea în anul 1958 a soiului Payne cu un nuc de origine afgană, PI 159568. Soiul a fost omologat în 1968, deci predatează Chandler cu 11 ani.

În Republica Moldova, Serr a fost introdus întâmplător în anul 2007, odată cu importul și plantarea unui lot de pomi de soiul Fernor proveniți de la o pepinieră din Franța. În același timp, în paralel, în 2014 Pepiniera Voinești a importat ramuri altoi de Serr de la un nucicultor italian bine cunoscut. Dupa mai mulți ani de cercetări, suntem bucuroși să vă putem prezenta rezultatele cercetărilor noastre, fiind și primii specialiști ai nucului nu doar din Republica Moldova, dar și din România și Ucraina care au reușit pentru prima dată să observe și să vină cu informații despre soiul Serr și comportamentul său în condițiile regiunii. În ianuarie 2022, Pepiniera Voinești a depus o cerere de omologare a soiului în Moldova și va deveni menținătorul acestui soi. 

În septembrie 2021 s-au împlinit 5 ani de studii și observații pe care colaboratorii noștri le-au întreprins pentru a acumula cât mai multe informații despre Serr în perspectiva introducerii sale în cultură. Plantația în care am urmărit soiul se află în zona de centru a Republicii Moldova, terenul aflându-se într-o depresiune unde riscul înghețurilor târzii de primăvară, dar și incidența gerurilor mari din timpul iernii sunt semnificative. Cu toate acestea, pomii s-au dezvoltat constant și nici înghețurile de revenire, nici gerurile nu i-au afectat niciodată, de unde si concluzia că Serr se adaptează foarte bine la clima țării noastre și, prin deducere, am putea afirma același lucru și despre România.

Harold I. Forde, unul din cei doi autori ai soiului, spunea despre Serr că acesta “prosperă în adversitate”, adică are acea abilitate suprinzătoare de a crește și fructifica bine chiar și în condiții dificile. Aflăm că Forde se referea în special la situații de replantare a nucului după nuc, la zonele foarte aride și fiebinți unde Serr se adaptează ușor, fructele sale nefiind sensibile la arsura solară care în verile fierbinți afectează sever alte soiuri.

Dezmuguritul la Serr este relativ timpuriu, la circa 5-7 zile după Pescianski. Soiul nu necesită polenizatori, ceea ce simplifică  sarcina înființării proiectelor de livezi, dar și asigură loturi omogene cu 100% puritate varietală în producția de nuci. Pomii au vigoare de creștere foarte bună, care îi face mult mai ușor de adaptat în zone aride, în special în absența irigării. Rezistența sa la bacterioză și alte maladii a fost confirmată prin observațiile noastre în tot acest interval de timp. Cu toate acestea, în anii ploioși soiul poate fi atacat de bacterioză, de aceea recomandăm 3 tratamente de bază cu fungicide cuprice alternante, de la dezmugurit până după legarea fructelor. Am putut constata și o rezistență foarte bună la viermele mărului, dar acest aspect va trebui reconfirmat în condiții de plantații mai mari în timp. Fructificarea la Serr este laterală în proporție de circa 55 – 60%. Pomii tineri nu par să se încarce cu recoltă la fel de timpuriu ca Chandler, ceea ce în opinia noastră reprezintă un avantaj, pomul conservându-și energia pentru a dezvolta elementele primare de schelet. Recoltarea fructelor este timpurie, este primul dintre toate soiurile americane pe care le avem în colecție care ajunge la maturitate, care survine la cca 6-10 zile după Pescianski.

Calitatea producției la Serr este remarcabilă, după cum vedeți și din fotografiile din această publicație care ne aparțin cu drept de autor. Sudura valvelor este foarte bună, coaja este subțire, dar rezistentă. Nuca are o alură foarte atractivă și specifică unui soi de cultură și cântărește în medie 14g. Miezul reprezintă 58% din greutatea nucii, este de calitate excepțională și, chiar dacă autorii vorbesc despre 70-80% light, testele pe care le-am făcut noi atestă mai curând 90% extra light.

sursa: Pepiniera Voinești  /  copyright: preluarea și distribuirea informațiilor și fotografiilor este interzisă

Scheme de plantare: 187-250 pomi/ha. Distante plantare: 8x6, 8x5, 7x7 m. Forme coroană: ax structurat, ax liber. Intrare pe rod anul 5. Randament: 3 – 4 tone/ha.

Condiții indispensabile în plantație: + cunoașterea tehnicii de formare la soiurile cu fructificare laterală + tratamente fitosanitare cuprice + irigarea este un avantaj, dar Serr se adaptează foarte bine în condițiile unei plantații neirigate.

În cultură, autorii recomandă distanțe de plantare de la 7 la 8m. Conducerea ca ax structurat este o prioritate în formarea coroanei pomilor. Serr este un soi destinat înființării plantațiilor intensive, lucru care presupune și un aport tehnologic pe măsură, inclusiv irigare. Cu toate acestea, din punctul nostru de vedere, datorită vigorii sale genetice, Serr este unicul soi american cu fructificare laterală pentru care irigarea nu este indispensabilă. La fel, credem că este unul dintre cele mai interesante soiuri pentru o producție organică (Bio) de nuci.

Destinația fructului. Serr are coaja subțire dar foarte rezistentă și o sudură perfectă a valvelor. Miezul reprezintă 57-59% din greutatea nucii, este de culoare clară și se extrage foarte ușor ca jumătăți.

sursa: Pepiniera Voinești   /  copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

TULARE

Tulare este un soi american selecționat de către amelioratorii Serr și Forde, obținut prin încrucișarea în anul 1966 a soiului Serr cu Tehama. Soiul a fost omologat în 1993.

Tulare, pom de 6 ani

În Republica Moldova, Tulare a fost introdus pentru prima dată de către Pepiniera Voinești, prin producerea de pomi altoiți cu ramuri altoi obținute de la cunoscutul nucicultor italian Alberto Valier în primăvara anului 2014. În toamna aceluiași an, pomi din acest soi au fost plantați în trei regiuni ale țării pentru a testa în timp rezistența la condițiile diferitor regiuni. Astfel, în martie 2022 se împlinesc 8 ani de la introducerea și plantarea acestui soi pe teritoriul țării noastre, iar opinia noastră privind adaptabilitatea sa este una pozitivă și avem prognoze foarte optimiste privind extinderea suprafețelor cultivate cu acest soi în Republica Moldova și România.

Pomul este caracterizat printr-o vigoare medie, cu o coroană de tip erect, asemănătoare cu Fernor. Chiar din pepinieră, pomii altoiți dau dovadă de o mai bună omogenitate a dezvoltării și o mai bună rezistență la condiții de secetă și condiții nefavorabile. Același lucru poate fi observat în plantațiile tinere.

Tulare dezmugurește relativ timpuriu, la circa 7-12 zile după Pescianski și este aproape simultan cu Chandler. Aceasta îi conferă un avantaj în rezistența la înghețurile de revenire de primăvară. În același timp, intrarea ceva mai târzie în vegetație constitui un avantaj în fața primelor atacuri de bacterioză. Cu toate acestea, soiul necesită tratamente obligatorii cuprice + mancozeb (sau alt fungicid compatibil cu produsele cuprice) pentru controlul acestei maladii. Din observațiile noastre, Tulare are o rezistență foarte bună la bolile criptogamice (provocate de ciuperci), similară cu Serr și Fernor. În parcelele noastre experimentale, recolta la Tulare poate fi începută cu cca 8-10 zile mai devreme decât la Chandler, sau în perioada 1-3 octombrie.

Fructificarea soiului este de tip lateral în proporție de 82%, similar cu Chandler. Intrarea pe rod este foarte rapidă, producând recolte interesante din anul 4. Soiul este aproape integral autofertil, polenizatorii fiind recomandați doar în cazul livezilor mai mari de 5-7 ha în proporție de 3-5%. Fructul este de calibru mare și de formă sferică cu vârful bine evidențiat.

Calitatea producției la Tulare este foarte consistentă. Nucile sunt de calibru mare cu o greutate medie peste 14g, conținut de miez de 53-54% care se extrage cu o ușurință remarcabilă. Tulare produce miez cu peste 85% jumătăți de categorie light.

sursa: Pepiniera Voinești  /  copyright: preluarea și distribuirea informațiilor și fotografiilor este interzisă

Tulare este un soi american selecționat de către amelioratorii Serr și Forde, obținut prin încrucișarea în anul 1966 a soiului Serr cu Tehama. Soiul a fost omologat în 1993.

În Republica Moldova, Tulare a fost introdus pentru prima dată de către Pepiniera Voinești, prin producerea de pomi altoiți cu ramuri altoi obținute de la cunoscutul nucicultor italian Alberto Valier în primăvara anului 2014. În toamna aceluiași an, pomi din acest soi au fost plantați în trei regiuni ale țării pentru a testa în timp rezistența la condițiile diferitor regiuni. Astfel, în martie 2020 se împlinesc 6 ani de la introducerea acestui soi pe teritoriul țării noastre, iar opinia noastră privind adaptabilitatea sa este una pozitivă și avem prognoze foarte optimiste privind extinderea suprafețelor cultivate cu acest soi în Republica Moldova și România.

Pomul este caracterizat printr-o vigoare medie, cu o coroană de tip erect, asemănătoare cu Fernor. Chiar din pepinieră, pomii altoiți dau dovadă de o mai bună omogenitate a dezvoltării și o mai bună rezistență la condiții de secetă și condiții nefavorabile. Același lucru poate fi observat în plantațiile tinere.

Tulare dezmugurește relativ timpuriu, la circa 7-12 zile după Pescianski și este aproape simultan cu Chandler. Aceasta îi conferă un termen suplimentar privind evitarea înghețurilor de revenire de primăvară. În același timp, intrarea ceva mai târzie în vegetație constitui un avantaj în fața primelor atacuri de bacterioză. Cu toate acestea, soiul necesită tratamente obligatorii cuprice + mancozeb (sau alt fungicid compatibil cu produsele cuprice) pentru controlul acestei maladii. Din observațiile noastre, Tulare are o rezistență foarte bună la bolile criptogamice (provocate de ciuperci), similară cu Serr și Fernor. În parcelele noastre experimentale, recolta la Tulare poate fi începută cu cca 12 zile mai devreme decât la Chandler, sau în perioada 22-25 septembrie.

Fructificarea soiului este de tip lateral în proporție de 82%, similar cu Chandler. Intrarea pe rod este foarte rapidă, producând recolte interesante din anul 4. Soiul este aproape integral autofertil, polenizatorii fiind recomandați doar în cazul livezilor mai mari de 5-7 ha în proporție de 3-5%. Fructul este de calibru mare și de formă sferică cu vârful bine evidențiat.

Calitatea producției la Tulare este foarte consistentă cu un randament de peste 85% jumătăți light.

sursa: Pepiniera Voinești 
copyright: preluarea și distribuirea informațiilor și fotografiilor este interzisă