Recomandări pentru plantarea și îngrijirea în primii ani a unei livezi de nuc (I)

pomi de nuci altoiti chandlerPrimii ani de la înființarea plantației sunt determinanți pentru reușita proiectului de livadă. Chiar dacă pentru primul an o creștere redusă a părții aeriene este un lucru firesc având în vedere că pomii de nuc au nevoie de mai mult timp decât alte specii fructifere pentru a se adapta la noul teren, în al doilea an ritmul de dezvoltare al pomilor trebuie să fie mult mai dinamic. Este important de spus că în unele cazuri pomii fac creșteri impresionante chiar din primul an, iar în altele se dezvoltă slab chiar și în al doilea an, iar alteori chiar și în anii următori. 

În imaginea alăturată avem un pom de nuc într-o livadă neirigată de soiul Pescianski în primul an de la plantare, la începutul lunii august, înființată cu pomi de 1 an cu lungimea inițială a tulpinii de 20-30 cm. Datorită îngrijrii foarte bune asigurate de proprietarul acestei livezi, va fi posibilă formarea trunchiului chiar din primul an după plantare urmând ca în anul următor să fie formate primele trei ramuri de schelet.

Și în imaginea de mai jos avem un exemplu demn de urmat.

Primul an este critic pentru prinderea bună a pomilor și dezvoltarea suficientă a sistemului radicular pentru a putea susține în anul care urmează o creștere mult mai dinamică a tulpinii. Nerespectarea, fie și parțială, a cerințelor privind îngrijirea livezii tinere, duce inevitabil la o frânare serioasă a capacității sistemului radicular de a putea alimenta o creștere echilibrată în anul următor, intrându-se astfel într-un blocaj al creșterii chiar din primii ani iar restabilirea plantei poate să dureze până la trei ani.

CERINȚELE DE BAZĂ LA ÎNFIINȚAREA PLANTAȚIILOR

Pregătirea terenului înainte de plantare.
Având în vedere că fiecare teren are particularitățile sale și recomandările pot varia de la caz la caz, este bine să obțineți cât mai multe păreri în privința terenului de care dispuneți. Vă poate consulta furnizorul de material săditor, specialistul în proiectarea plantațiilor multianuale care vă execută proiectul tehnic pentru plantație ori agricultori cu experiență din localitatea Dvs. 

soi de nuc chandlerDe regulă însă, pregătirea terenului se referă în primul rând la culturile premergătoare (precedentul cultural). Cele mai indicate sunt cerealele păioase cultivate în acest teren timp de 1-2 ani. Sunt foarte interesante culturile leguminoase (mazăre, fasolea, soia) pentru azotul și masa organică importantă pe care le lasă în sol, dar trebuie să verificați dacă erbicidul folosit la aceste culturi nu are perioadă de remanență prea lungă în sol care ar putea avea acțiune nocivă asupra pomilor în cursul primului an după plantare. Culturile pe care trebuie categoric să le excludeți sunt floarea soarelui, sfecla de zahăr, legumele, în special cele din familia solanaceelor. Porumbul (poate fi un precedent cultural dar) este bine să se evite având în vedere că lasă în sol unii dăunători care pot afecta și nucul și pentru că se recoltează târziu lăsând puțin timp pentru pregătirea solului. 

După recoltarea premergătorului se face fie o arătură de desfundare (45-60 cm) fie, cel puțin, o arătură adâncă (30-35 cm) urmată de o nivelare, mărunțire și afânare bună a solului. Lucrarea adâncă a solului este foarte importantă pentru că decompactează straturile adânci tasate ale solului permițând în viitor rădăcinilor să se dezvolte mai ușor. Pentru cei care au această posibilitate, este recomandabilă prelucrarea solului înainte de plantare cu ajutorul plugului de tip cizel (chisel).

Fertilizarea de bază (de fond)
Scoaterea din pepinieră și replantarea în livadă le provoacă pomilor un stres care este depășit cu atât mai ușor cu cât solul este mai fertil și bogat în materie organică. Cea mai bună soluție este de a introduce în groapa de plantare gunoi de grajd bine putrezit. Urmărind atent mai mulți ani la rând dezvoltarea pomilor în cazul introducerii îngrășămintelor organice în groapa de plantare versus cazurile când acest lucru nu s-a făcut am constatat o diferență majoră în gradul de creștere și de sănătate a plantei. Încorporarea gunoiului de grajd bine putrezit în groapa de plantare are drept rezultat o creștere foarte bună chiar din primul an al pomilor, o mai bună lemnificare și rezistență la îngheț în cursul iernii care urmează după primul an de vegetație. În cazurile când gunoiul de grajd este proaspăt, acesta se administrează în stratul superficial de sol în jurul pomului, la circa 20-30 cm de la trunchi. În materialul inserat mai jos vedeți mai multe detalii despre fertilizarea minerală de fond.

Transportul puieților la teren și plantarea
De o importanță deosebită este transportul puieților de la pepinieră, stocarea lor temporară și pregătirea pentru plantare. În intervalul de la scoaterea pomilor din pepinieră și până la plantarea lor rădăcinile trebuie să fie permanent umede, iar în noaptea dinaintea plantării pomii trebuie puși într-un vas cu apă pentru rehidratarea completă a rădăcinilor. Înainte de plantare, rădăcinile se scurtează cât mai puțin, tăind doar părțile traumate. Pe măsura adăugării pământului în groapă, rădăcinile laterale se distribuie cât mai uniform în jurul pivotului, una câte una, pe etaje, tasând ușor. În final, pământul se tasează mai bine, se face o chiuvetă și se udă cu cel puțin 25l apă, iar, în cazul în care lunile de toamnă au fost secetoase, cu minimum 35 l apă. După aceasta trunchiurile se vopsesc cu vopsea specială pomicolă pe bază acrilică, iar la baza tulpinii se ridică un mușuroi de 20 cm.

CERINȚELE DE BAZĂ LA ÎNGRIJIREA LIVEZII ÎN PRIMUL AN

Tăieri
În primul an după plantare, prima operațiune care se realizează primăvara devreme (în cursul lunii martie) este tăierea de scurtare a tulpinii pomilor. Tăierea se face la 30 cm deasupra punctului de altoire și se aplică doar pomilor ale căror tulpini depășesc lungimea de 50 cm și dacă nu este planificată instalarea unui sistem permanent de irigare, în care caz scurtarea se poate face la 1,2m.

Descărcați aici ghidul privind formarea coroanei în primii 5 ani de la plantare.

Dacă vopseaua aplicată toamna pe tulpini s-a spălat în cursul iernii, vopsitul trebuie repetat primăvara cât mai devreme, iar dacă se fac tăieri primăvara, imediat după efectuarea acestora.

Aplicarea îngrășămintelor
În primul an și, în general, în primii patru ani este foarte importantă aplicarea îngrășămintelor minerale atât în sol, pentru absorbția radiculară, cât și pulverizarea lor împreună cu diferiți stimulatori de creștere pe frunze. În rezultatul mai multor ani de experiențe realizate inclusiv în livezile tinere ale clienților noștri, am elaborat un program complex de fertilizări radiculare și foliare. Respectarea prevederilor programului și asigurarea unei agrotehnici adecvate în plantația tânără trebuie să asigure cea mai bună creștere posibilă.

Accesați aici programul complex de fertilizări radiculare și foliare.

pomi de nuc chandler

Întreținerea terenuluiimg_20160916_120211dsc_0532-1280x851
Cea mai bună întreținere posibilă a solului în livadă în primii 3-4 ani este ca ogor negru cu prelucrare mecanizată. În experiența noastră, dar și a multor altor producători, cele mai bune creșteri se obțin acolo unde solul este curat în toată perioada, menținut liber de buruieni și liber de culturi intercalate. Concurența cu buruienile sau culturile intercalate este nefastă pentru pomii tineri și creșterea acestora în primii ani  poate fi de 3-6 ori mai slabă atunci când au de înfruntat această concurență nedorită. 

În imaginea de mai sus avem o livadă exemplu aflată în al doilea an de la plantare cu o creștere impresionantă care se datorează terenului permanent întreținut liber de buruieni și unui aport inițial de gunoi de grajd în groapa de plantare și o mențineredsc_0544-1280x851 ulterioară a dezvoltării vegetative cu administrări de îngrășăminte minerale.

Însă, în imaginile alăturate avem două cazuri de ratare a creșterii din primul an din cauza îmburuienirii excesive a terenului lucru care este extrem de dăunător pentru dezvoltarea nu doar a tulpinii, dar și a sistemului radicular. 

În ultima imagine avem un caz foarte frecvent întâlnit și care ține de tehnica plantării pomilor. Adâncimea plantării pomilor este un detaliu foarte img_20160910_093003important care trebuie explicat clar celor care urmează să realizeze plantarea. O plantare prea adâncă este la fel de dăunătoare ca și o plantare prea superficială. În cazul dat avem de a face cu o plantare prea superficială. Se văd foarte clar rădăcinile la suprafață. Fiind expuse la soare, rădăcinile suferă de arsuri foarte puternice care pot provoca uscarea pomului. O inspecție vizuală pentru a verifica dacă în tânăra livadă există și astfel de cazuri trebuie efectuată nu mai târziu de începutul lunii mai adăugând sol în jurul pomului până la acoperirea completă a părților expuse ale rădăcinii, tasând ușor.

Operațiuni în verde
Către sfârșitul primăverii, atunci când lăstarii tineri ating cca 10-15 cm lungime, este momentul oportun pentru suprimarea lăstarilor nedoriți, în special cei care cresc din portaltoi. În același timp sunt selectați un lăstar de bază din care se va proiecta tulpina pomului și alți 2-4 lăstari suplimentari temporari care au rolul de a produce substanțe de sinteză pentru creșterea pomului și care vor fi suprimați în primăvara următoare.

Atunci când lăstarii suplimentari ating circa 25 cm lungime acestora li se ciupește vârful pentru a le opri creșterea și a favoriza dezvoltarea lăstarului principal. Această operație va trebui repetată la 4 — 5 săptămâni când acești lăstari vor da noi creșteri din mugurii axilari. 

Irigarea
O rezervă permanentă de umiditate productivă în sol le este absolut indispensabilă pomilor pentru a realiza o creștere suficientă. Dacă de la ultima cădere semnificativă de precipitații au trecut mai mult de 12 — 15 zile, este necesară o irigare. În absența unui sistem permanent de irigare, distribuirea apei se face cu cisterna, administrând fiecărui pom câte 20 — 30 l apă. Cu aceiași ocazie poate fi administrat prin dizolvare în apa de irigare și îngrășământul azotat (nu mai mult de 5 kg uree ori 6 kg nitrat de amoniu la 1 tonă de apă).

Pentru a reduce necesitatea în irigări este foarte bine să se introducă în chiuveta din jurul pomilor un strat de cel puțin 10 cm de resturi organice vegetale. Cele mai eficiente și ușor de găsit sunt paiele, preferabil amestecate cu balegă proaspătă de vaci. Aces mulci organic va feri solul de razele solare fierbinți din timpul verii reducând considerabil evaporarea apei din zona protejată și prevenind supraîncălzirea solului din zona rădăcinilor.

*         *         *

Recomandările descrise mai sus pot părea greu de realizat dar în practică totul este mai simplu decât pare. Implementarea lor este indispensabilă pentru a da un start bun plantației de nuci. De altfel, investiția făcută odată cu înființarea acestei plantații nu ar avea nici un sens dacă în continuare nu s-ar întreprinde toate măsurile necesare pentru fructificarea cât mai rapidă a acestei investiții.

În încheiere vreau să menționez că nu este întâmplătoare absența în acest articol a unor referințe la protecția fitosanitară, afecțiuni fiziologice și dăunători. Acesta fiind un capitol aparte și unul destul de complex, îl vom aborda într-o postare ulterioară.

Vă dorim tuturor o plantare cât mai reușită în această toamnă sau o recoltă cât mai bogată, după caz.

Oleg TÎRSÎNĂ

Leave a Comment