Сорт Чандлер для Восточной Европы — перспектива или вызов?

CHANDLER

Datorită interesului tot mai mare al nucicultorilor moldoveni și români pentru acest soi american de nuc, am decis să publicăm un material în care să ne expunem punctul nostru de vedere privind oportunitatea plantării soiului Chandler și riscurile și constrângerile care există în privința acestuia.

Cunoscut în Statele Unite începând cu anul 1979 când a fost introdus în cultură de către cercetătorii de la Universitatea Davis din California, soiul de nuc Chandler a reușit să devină în scurt timp cel mai popular soi produs nu doar în SUA, dar și în alte țări cu climă moderată unde nucul este cultivat în livezi industriale, în special în Chile și Turcia. Astăzi, Chandler este un etalon mondial în materie de calitate a miezului și de productivitate a livezii de nuc. 

Despre soiul Chandler, ca și despre altele adaptate regiunilor cu climă mai blândă decât în Europa de Sud-Est, se cunoaște, prin experiența nefericită a mai multor plantatori din Moldova și România, că are o rezistență semnificativ mai redusă la temperaturile scăzute din timpul iernii decât soiurile autohtone provenite dintr-o selecție naturală și involuntară, dar care a generat de-a lungul secolelor genotipuri complet adaptate condițiilor locale de sol, climă și sezonalitate, genotipuri din care cercetătorii au ales, în anii 1960, cele mai valoroase specimene.

Drept exemplu de aclimatizare nereușită servesc unele plantații, în special acelea care au fost înființate în raioanele nordice, care au pierit complet în prima iarnă după plantare, în timp ce soiurile moldovenești plantate în aceleași condiții și în terenuri adiacente au rezistat foarte bine. Vedeți aici câteva imagini cu pomii de Chandler plantați de pasionatul nucicultor Mihai Ciocanu la Slobozia-Cremene, raionul Soroca, pomi care au pierit în cursul primei ierni : Foto 1Foto 2Foto 3. În România, în județele Iași și Suceava au pierit mai multe plantații de Chandler (informația ne-a fost comunicată chiar de producătorul de material săditor din Turcia dar și de unii fermieri care au suferit astfel de pierderi). În Ucraina, în împrejurimile orașului Dniepropetrovsk la fel au suferit câteva sute de hectare înființate cu soiuri franceze și cu Chandler. 

nuci chandler de vanzareCu toate acestea, datorită schimbărilor climaterice la care asistăm în ultimele decenii, în speță datorită încălzirii globale, fenomen care atinge inclusiv Republica Moldova, România și Ucraina, unele plantații cu soiul Chandler înființate începând cu anul 2012 au rezistat suficient de bine la ultimele ierni și acest argument pare să fie în favoarea adaptabilității acestui soi la condițiile locului. Imaginile alăturate au fost realizate de către mine într-o plantație din raionul Glodeni, Republica Moldova, în luna octombrie 2016.

Aceste constatări ne inspiră și ne fac să credem că dacă această plantație care, ajunsă la finele celui de-al 5-lea an de la înființare (plantare în primăvara 2012), a rezistat timp de patru ierni fără a fi fost sever afectată de geruri, atunci probabil soiul se poate aclimatiza la aceste condiții și, după cum vedem și din aceste fotografii, poate fructifica destul de abundent.

орех чандлерCa și producător profesionist de pomi altoiți de nuc, Pepiniera Voinești poate pune la dispoziția clienților săi soiul Chandler, calitativ și autentic. Avem deja și plantații înființate cu acest soi începând cu 2014 la câțiva clienți de-ai noștri, plantații care, la solicitare, pot fi vizitate cu acordul proprietarilor. Pentru moment (până când vor intra pe rod plantațiile-mamă înființate la noi) ramurile-altoi pe care le folosim în procesul altoirii provin de la producătorul italian de încredere Alberto Valier (www.valier.it), altoirea și creșterea pomilor având loc bineînțeles la sediul nostru și în câmpurile noastre de producție din s. Voinescu, rn. Hâncești.

Recomandarea noastră insistentă este ca cei care decid să planteze soiul Chandler să evite importul materialului săditor din Franța, Italia sau, mai ales, Turcia și să opteze pentru pomi proveniți de la o pepinieră din Republica Moldova, fie de la alt producător în care aveți încredere, dacă nu vă convine Pepiniera Voinești.

De ce spun acest lucru? În afară de argumentul absolut firesc și moral de a susține un producător autohton, trebuie să cunoașteți că altoirea acestui soi pe portaltoi de proveniență locală adaptat la sezonalitatea regiunii imprimă o mai bună rezistență la îngheț pomului și poate atenua predispunerea naturală a soiului Chandler la afecțiuni provocate de geruri, ca să nu mai menționăm riscul de a introduce în plantația Dvs. diverse maladii și dăunători odată cu pomii importați ori de a vi se livra pomi cu impurități din alte soiuri, în special din Turcia.

În ce mă privește, le doresc celor care decid să planteze acest soi să nu aibă parte de necazul de a-și vedea afacerea ruinată de vreo iarnă cu adevărat geroasă. În opinia mea, cea mai bună schemă de plantare în condiții de irigare este de 8 x 6 m iar, fără irigare, de 8 x 8 m și forma de coroană de tip ax structurat. Îndemnul meu și al echipei Pepinierei Voinești este să consultați un specialist bun care trebuie în mod imperativ să examineze în prealabil terenul de care dispuneți pentru a analiza pretabilitatea soiului în acest teren și, dacă într-un final decideți să plantați Chandler, să procurați pomi altoiți și crescuți neapărat în una din pepinierele din țara noastră!

În serviciul nucicultorilor moldoveni,

Oleg TÎRSÎNĂ,
Director tehnic Pepiniera Voinești,
Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.

 

Leave a Comment