În anul 2007 am inițiat în cadrul Pepinierei Voinești un program de selecție a unor noi forme de nuc pentru a răspunde astfel cerințelor mereu crescânde din partea nucicultorilor moldoveni de noi genotipuri de nuc cu productivitate înaltă, plasticitate ecologică și fructe de calitate.
De la acel moment am identificat mai multe forme, cel mai des acestea reprezintă pomi selecționați după proporția 1 din 700 studiați, pomi cu foliaj comparativ sănătos, fără semne de afecțiuni de îngheț, fructificare cel puțin dublă față de medie, calitate suficient de bună a nucilor. Mai jos vă prezentăm câteva din aceste forme. Din 2015 am lansat un program nou de selecție a soiurilor cu fructificare laterală prin polenizarea liberă a soiului Lara.

V-1

V-1

Formă productivă, de vigoare medie, în 2015 nu au fost observate nici un fel de simptome de antracnoză, bacterioză și carențe minerale.

V-2

Formă de vigoare mare, pom comparativ mult mai dezvoltat decât alții 50 din vecinătate. Productivitate înaltă, fără simptome de boli, carențe minerale sau insecte. Am remarcat o fructificare foarte bună inclusiv în zona de atingere a coroanei cu cele ale altor 4 pomi adiacenți în timp ce la acești pomi în zona respectivă practic nu există nuci.

V-3

Formă productivă de vigoare medie. Pomul crește într-o regiune cu deficit considerabil de precipitații și foarte expusă înghețurilor și cu toate acestea este foarte sănătos, cu o recoltă considerabilă de nuci, fără nici o afecțiune de îngheț.

Empty tab. Edit page to add content here.

V-4

Formă cu productivitate excepțională, datorată unei capacități foarte înalte de ramificare. Liber de orice afecțiuni, fără semne vizibile de afecțiuni provocate de îngheț.

V-5

Formă productivă, dezvoltare puternică și neatinsă de boli sau factori de mediu (îngheț, secetă).

TOHATIN

Empty tab. Edit page to add content here.

HANCESTI

Formă cu intrare pe rod foarte timpurie și aparent foarte productivă.