Nuci altoiti din Moldova


Soiuri moldovenesti

Grație provenienței lor locale din generații de nuci testați de-a lungul a mai bine de două milenii, soiurile noastre autohtone oferă cea mai mare siguranță în privința longevității proiectului Dvs. de plantație. ........................................................................................ PESCIANSKI - COGALNICEANU - CHISINAU - CAZACU - COSTIUJENI

Ultimele actualizări privind sortimentul multiplicat la Pepiniera Voinești

1.10.2014 – Din cauza lipsei de performanță ori din cauza calității insuficiente a fructului, aspecte confirmate de-a lungul mai multor ani de observații am decis să excludem definitiv din producere soiurile: Iargara, Fălești, Briceni, Costiujeni. 

PESCIANSKI

În plantație

pescianskiScheme de plantare :

156-208 pomi/ha > ax structurat, intrare pe rod anul 5-6, exemplu de recoltă în anul 7 – 1,4 tone/ha, randament: 3,5 – 4 tone/ha.

125-156 pomi/ha > ax structurat/ vas ameliorat, intrare pe rod anul 7, exemplu de recoltă în anul 7 – 1,1 tone/ha, randament: 3-3,5 tone/ha.

Condiții indispensabile în plantație:

+ sol fertil
+ posibilitate de irigare la necesitate
+ nivel de tehnicitate sporit al producătorului
+ tratamente fitosanitare obligatorii

Destinația fructului:

Trebuie plantat în special pentru producerea de miez, dar este la fel de prețios și pentru comercializarea ca nucă în coajă, în special pentru consumul curent (miez alb, gust dulce foarte apreciat de consumatori).

sursa: Pepiniera Voinești
copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

Descrierea generală

Pomul

În comparație cu majoritatea soiurilor, soiul Pescianski are o creștere mult mai moderată și compactă în livadă, făcându-l pretabil la cultura intensivă. Din observațiile noastre, la vârsta de 8 ani, acest soi are unDSC_0152 volum al coroanei cu 30 – 40% mai mic comparativ cu soiul Costiujeni. În primul an de creștere în pepinieră, soiul dezvoltă în primul rând un sistem radicular foarte ramificat, dar tulpina crește mai puțin decât la alte soiuri. În primii doi ani după plantarea în livadă, creșterea părții aeriene la fel este puțin mai redusă decât la alte soiuri, însă ritmul de creștere se accelerează puternic în al 3-lea an și pomul se dezvoltă suficient de repede până la intrarea pe rod.

Soiul Pescianski este sensibil la antracnoză și este relativ sensibil la bacterioză, însă respectarea recomandărilor privind tratamentele fitosanitare obligatorii asigură un control eficient al acestor două maladii. Aplicațiile cu produse cuprice trebuie făcute în termen, iar adăugarea (la a doua aplicație cuprică) unui fungicid pe bază de mancozeb poate reduce semnificativ presiunea bacteriozei în anii cu condiții favorabile dezvoltării acestei maladii.

Înfloritul și fructificarea

Dezmuguritul la acest soi are loc timpuriu, la fel și înfloritul care este de tip protogin, adică primele înfloresc florile feminine și apoi cele masculine. În majoritatea anilor, înfloritul celor două tipuri de flori coincide și atunci pomii se autopolenizează, însă asocierea polenizatorilor rămâne indispensabilă și obligatorie pentru acest soi.

În anii cu condiții bune de dezvoltare, diferențiază în flori nu doar mugurii terminali, dar și până la 60% din mugurii laterali, astfel încât în anul care urmează la soiul Pescianski fructificarea este de tip lateral. Acest mod de fructificare poate fi menținut printr-o întreținere agrotehnică adecvată a plantației. Pescianski este unul dintre cele mai productive soiuri cultivate în prezent pe teritoriul Moldovei.

Fructul

Pescianski produce fructe de o calitate excepțională: miezul este alb, are gust dulce și este foarte apreciat ca nucă de desert consumată în stare proaspătă, în special în primele 3 luni de la recoltare sau pe un termen mai lung dacă este păstrată în condiții de frigider sau depozit răcoros. Sudura valvelor este foarte bună și coaja este subțire dar robustă, rezistând foarte bine la operațiile de recoltare mecanizată și prelucrare industrială. Greutatea medie a unei nuci este de 13,5 g. Miezul alcătuiește circa 55-60% din greutatea nucii, se extrage foarte ușor iar cel mai des întreg și se desprinde ușor pe jumătăți. Circa 85-90% din miez se încadrează în clasa premium de calitate.

.

sursa: Pepiniera Voinești 
copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

Polenizatori

Pescianski este parțial autofertil și este polenizat de soiurile:

+ Recea
+ Costiujeni
+ Cogâlniceanu

notă: Pentru Pescianski autorii soiului recomandau anterior asocierea în calitate de polenizator soiul Briceni. Însă, după mai mulți ani de observații în livadă am renunțat la acest polenizator din cauza sensibilității sale foarte înalte la bacterioză și l-am înlocuit cu alt soi cu perioada de înflorit a florilor masculine echivalentă.

Foto

Video







COGÂLNICEANU

În plantație

cogalniceanuScheme de plantare :

156-208 pomi/ha > ax structurat, intrare pe rod anul 5, randament: 3,5 – 4 tone/ha.

125-156 pomi/ha > ax structurat/ vas ameliorat, intrare pe rod anul 7, randament: 3-3,5 tone/ha.

Condiții indispensabile în plantație:

+ posibilitate de irigare la necesitate
+ nivel de tehnicitate sporit al producătorului

Destinația fructului:

Fructul său aspectuos de formă alungită cu sudură foarte bună a valvelor îl fac un soi care trebuie destinat în special pentru comercializarea nucii în coajă. Cu același succes însă soiul Cogâlniceanu poate și crescut și pentru producerea de miez comercializat ca atare.

sursa: Pepiniera Voinești
copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

Descrierea generală

IMG_20150607_182820Pomul

Cogâlniceanu face parte, împreună cu soiul Pescianski, din categoria soiurilor autohtone cu cea mai redusă vigoare de creștere. La fel, Cogâlniceanu se pretează la cultura intensivă și se poate planta la densități de la 156 la 208 pomi/ha. O trăsătură distinctivă a acestui soi este culoarea galbenă-pai a lăstarilor maturați de 1 an care ajută la identificarea mai ușoară a soiului, în special în cadrul certificării sau autentificării sale varietale în plantația-mamă sau în pepinieră.

Înfloritul și fructificarea

Cogâlniceanu are înflorit de tip protogin bine evidențiat. Acesta este unicul soi cu fructificare de tip mixt care fructifică atât pe extremitățile ramurilor anuale, cât și pe ultimii 3-4 muguri laterali. În cazul plantațiilor întreținute adecvat, Cogâlniceanu are tendința să fructifice lateral pe cea mai mare parte a mugurilor laterali. Cogâlniceanu este, alături de soiul Pescianski, unul dintre soiurile cu potențialul cel mai mare de fructificare.

Fructul

Nucile soiului Cogâlniceanu au o formă cilindrică alungită, cu valve ușor asimetrice. În partea sa interioară coaja este netedă, septul care separă jumătățile de miez este foarte subțire făcând extragerea miezului foarte simplă. Miezul, deși nu atât de alb ca la soiurile Chișinău, Pescianski sau Ovata ®, este de o calitate foarte înaltă și are o savoare particulară alcătuind circa 54-57% din greutatea nucii. Fructele sunt destinate în special pentru industrializare.

sursa: Pepiniera Voinești
copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

Polenizatori

Soiul Cogâlniceanu are înfloritul de tip protogin și este polenizat de soiurile:

+ Cazacu
+ Costiujeni
+ Pescianski

Foto

Video

CODRENE

În plantație

soi de nuci codreneScheme de plantare :

156-208 pomi/ha > ax structurat, intrare pe rod anul 5, randament: 3,5 – 4 tone/ha.

125-156 pomi/ha > ax structurat/ vas ameliorat, intrare pe rod anul 6, randament: 3-3,5 tone/ha.

Condiții indispensabile în plantație:

+ posibilitate de irigare la necesitate
+ cunoașterea formării și întreținerii coroanei cu ax central modificat

Destinația fructului:

Cu toate că productivitatea foarte înaltă a acestui soi îl fac unul de preferat, calitatea miezului este ceva mai redusă decât la Pescianski. Din acest considerent, producția de nuci de la soiul Codrene va fi livrată prioritar pentru consumul curent imediat după recoltare sau va fi comercializată ulterior în coajă pentru diverse utilizări (preponderent pentru industria alimentară). Soiul Codrene se pretează însă destul de bine și la producerea de miez care, deși are o colorare ceva mai întunecată, se bucură de o savoare și aromă particulară.

sursa: Pepiniera Voinești
copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

Descrierea generală

Pomulsoi de nuci codrene

Soiul Codrene este un soi de vigoare ușor peste medie, cu port semi-erect care ajută la formarea coroanei de tip ax structurat recomandabilă soiurilor cu productivitate sporită.

Dezmuguritul tardiv al acestui soi exclude în mare parte riscul înghețurilor de revenire de primăvară și îl expune mai puțin la riscul de afecțiuni provocate de bacterioză și antracnoză. În general, soiul manifestă o rezistență specifică la majoritatea maladiilor care afectează părțile vegetative și fructul (Xanthonomas, Gnomonia, Botryosphaeria, Phomopsis, Colletotrichum, Alternaria). Din observațiile noastre, dăunătorii specifici ai fructelor la nuc sunt prezenți în număr mult mai redus la acest soi.

Conform autorului soiului (dr. hab. prof. Ion Comanici), Codrene este unul dintre cele mai rezistente la temperaturile negative extreme din cursul iernii rezistând până la -37°C. În perioada monitorizării noastre atente a acestui soi (2010 – 2015) am constatat într-adevăr o rezistență totală la gerurile din timpul iernii, acest fapt recomandându-l pentru regiunile cu riscuri sporite de incidență a acestor fenomene.

Înfloritul și fructificarea

La soiul Codrene dezmuguritul se produce de regulă câteva zile mai târziu decât la celelalte soiuri. Înfloritul este de tip protogin iar în cei mai mulți ani este omogam, fiind asigurată astfel autopolenizarea.

Ca și Pescianski și Cogâlniceanu, soiul Codrene are înflorit de tip mixt, adică formează fructe nu doar mugurele terminal ci și cei subterminali. Din observațiile noastre însă, la soiul Codrene poate fi observat un înflorit de tip lateral propriu zis. Este important faptul că, spre deosebire de alte soiuri autohtone la care se manifestă acest caracter, la Codrene fructificarea laterală este stabilă și nu periodică.

Fructul

Nucile soiului Codrene au o formă ovoidă, turtită pe lungimea suturii, cCodreneu suprafață brăzdată și vârf proeminent. Sudura valvelor este foarte puternică, coaja este suficient de groasă pentru a rezista la operațiunile mecanizate de recoltare si procesare. Miezul este foarte specific având o suprafață mult mai netedă decât la oricare alt soi, constituie circa 50% din greutatea nucii, se extrage ușor și are culoare galben-închisă spre brun-deschisă.

sursa: Pepiniera Voinești
copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

Polenizatori

Soiul Codrene este în mare parte autofertil, dar este recomandată asocierea următoarelor soiuri polenizatoare:

+ Cogâlniceanu
+ Pescianski
+ Cazacu

(Este în curs examinarea altor asocieri de polenizatori posibile pentru Codrene, vom veni cu concluzii către sfârșitul lunii mai 2016)

Foto

Video

CHIȘINĂU

În plantație

Scheme de plantare:1 Chisinau

125 – 156 pomi/ha > ax structurat sau vas ameliorat, cu posibilitatea suprimării graduale a unui rând alternant în cazul coroanei vas ameliorat. Intrare pe rod anul 6-7, randament: 2,2 – 2,8 t/ha.

100 – 125 pomi/ha > vas ameliorat, intrare pe rod anul 7-8, randament: 2 – 2,5 t/ha.

Condiții indispensabile în livadă:

+ nu are cerințe mari față de sol
+ irigarea nu este indispensabilă decât în absența precipitațiilor mai bine de 6 săptămâni

Destinația fructelor:

Chișinău îmbină două avantaje cheie pentru comercializarea fructelor: miez alb foarte atrăgător cu gust specific și tardivitate foarte pronunțată a maturării (3-4 săptămâni față de majoritatea soiurilor). Acestea trăsături distinctive permit plasarea pe piață, în special în rețelele de supermarkete, atunci când majoritatea nucilor sunt deja uscate, a unui produs fresh cu mare apreciere printre consumatori.

Nuca poate fi comercializată în coajă sau vândută ca miez în categoria extra-light.

sursa: Pepiniera Voinești 
copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

Descrierea generală

Pomulsoi de nuci chisinau

Soiul Chișinău are vigoare medie de creștere medie, pretându-se în livadă la densități de la 100 la 140 pomi/ ha. O trăsătură specifică a acestui soi din care rezultă și recomandarea specifică de plantare este tardivitatea a dezmuguritului și, bineînțeles, tardivitatea înfloritului.

Această particularitate a soiului Chișinău îi permite să fie plantat în terenuri cu risc sporit a înghețurilor de revenire primăvara târziu. Dacă aceste înghețuri care pot surveni către sfârșit de aprilie – început de mai pot distruge recolta anului la alte soiuri mai timpurii, ele nu afectează soiul Chișinău care scapă neatins având în vedere că în perioada respectivă mugurii abia se umflă și temperaturi de -4ºC-5ºC nu-i sunt periculoase. O altă trăsătură specifică a acestui soi sunt ramurile foarte ondulate, aproape spiralate și limbul frunzei este mare și mult mai lat decât la alte soiuri.

Soiul Chișinău are rezistență foarte bună la îngheț iar datorită pornirii sale mai tardive în vegetație este comparativ mult mai puțin afectat de bacterioză și antracnoză.

Înfloritul și fructificarea

Înfloritul survine foarte tardiv și are loc concomitent pentru florile feminine și masculine fiind astfel de tip omogam. În practică, aceasta înseamnă că soiul Chișinău este autofertil, adică se autopolenizează.

Deși fructificarea soiului Chișinău este de tip terminal și subterminal, potențialul său este destul de bun, în special pentru faptul că tardivitatea dezmuguritului său îl protejează de ultimele înghețuri garantând practic recolte stabile în fiecare an.

Fructul

Fructele soiului Chișinău au de la  10 la 13 g, au formă ovoidală, puternic aplatizată pe sudura valvelor, au vârful ascuțit foarte proeminent. Coaja este subțire, sudura valvelor foarte bună. Miezul este foarte alb și se conservează astfel o perioadă destul de îndelungată, se extrage foarte ușor și are calități organoleptice superioare.

.

sursa: Pepiniera Voinești 
copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

Polenizatori

Soiul Chișinău este autofertil și nu necesită polenizatori deoarece se autopolenizează. Cu toate acestea recomandăm să amplasați câte 3 pomi de soiul Franquette la fiecare hectar pentru a spori gradul de legare a fructelor.

Video

Foto

CAZACU

În plantație

1 Cazacu

Scheme de plantare:

125 – 156 pomi/ha > ax structurat sau vas ameliorat, cu posibilitatea suprimării graduale a unui rând alternant în cazul coroanei vas ameliorat. Intrare pe rod anul 6-7, randament: 2,2 – 2,8 t/ha.

100 – 125 pomi/ha > vas ameliorat, intrare pe rod anul 7-8, randament: 2 – 2,5 t/ha.

Condiții indispensabile în livadă:

+ nu are cerințe mari față de sol, dar este recomandat să fie plantat în sol fertil
+ irigarea nu este indispensabilă decât în absența precipitațiilor mai bine de 6 săptămâni
+ tratamentele fitosanitare contra antracnozei sunt indispensabile

Destinația fructelor

Cazacu este un soi destinat în primul rând producerii de miez, gustul și textura specifică ale căruia îl fac un soi de predilecție pentru industria alimentară.

.

sursa: Pepiniera Voinești 
copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

Descrierea generală

soi de nuc cazacu

Pomul

Soiul Cazacu are vigoare medie de creștere, tipul creșterii este semi-erect. Densitatea plantării variază de la 100 la 156 pomi/ha. Cazacu reprezintă un soi clasic de nuc cu fructificare terminală care se poate adapta unei mari varietăți de terenuri cu excepția celor expuse riscurilor de îngheț tardiv în cursul primăverii.

Soiul Cazacu are un lemn cu densitate mare care îi conferă o rezistență deosebită la înghețurile din cursul iernii până în prezent nefiind consemnate cazuri în care, în condiții normale, pomii de acest soi ar fi suferit de pe urma gerurilor din cursul iernii. 

Culoarea lăstarilor anuali maturați este de la verde-gălbuie până la dovleac. Este tolerant la bacterioză și sensibil la antracnoză.

Înfloritul și fructificarea

Cazacu este un soi protandru, florile sale masculine înfloresc cu 5 – 7 zile înaintea celor feminine, necesitând în mod obligatoriu polenizatori. Soiul are fructificare de tip terminal, rareori fructifică mixt sau lateral. Cu toate acestea, capacitatea sa de ramificare precoce îl determină să aibă multe terminații fructifere către anul 6 – 7 care este anul intrării sale pe rod.

Fructul

Fructul este de calibru relativ mic, având greutate de la 10 la 12 g. Coaja este de grosime medie și de culoare specifică gri, miezul constituie circa 53 % din greutatea nucii, se extrage foarte ușor, este de culoare alb-gălbuie, are textură și aromă foarte plăcute pentru consum. Maturarea fructelor are loc către finele primei decade a lunii septembrie.

 .

sursa: Pepiniera Voinești 
copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

Polenizatori

Cazacu este polenizat de:

+ Costiujeni
+ Călărași

Foto

Video

COSTIUJENI

În plantație

Costiujeni

Scheme de plantare:

100 – 125 pomi/ha > vas ameliorat, intrare pe rod anul 7-8, randament: 2 – 2,5 t/ha.

Condiții indispensabile în livadă:

+ nu are cerințe mari față de sol, se adaptează cel mai bine la soluri cu fertilitate redusă, lutoase, sărăturoase și uscate
+ este cel mai rezistent la secetă, irigarea nefiind indispensabilă decât în absența precipitațiilor mai bine de 7 săptămâni
+ în general nu necesită tratamente fitosanitare decât unul înainte de înflorit contra bacteriozei

Destinația fructelor

Soiul Costiujeni are coaja suficient de groasă și o sudură foarte bună a valvelor, fiind astfel un soi care se recomandă a fi comercializat în coajă. Pentru cei care vor să extragă miezul acestui soi – nici o problemă, există mulți producători în Republica Moldova care deja practică cu succes acest lucru.

.

sursa: Pepiniera Voinești 
copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

Descrierea generală

soi de nuci moldovenesti CostiujeniPomul

Costiujeni este un pom cu creștere rapidă și puternică, fiind cel mai viguros soi de nuc moldovenesc. Acestui fapt se datorează adaptarea sa la majoritatea tipurilor de sol, constituind unul dintre puținele soiuri care pot fi recomandate pentru soluri sărace, în special în regiunile cu puține precipitații.

Spre exemplu, plantațiile noastre mamă pentru ramuri-altoi cresc într-un sol lutos cu expoziție sud-vestică care își pierde destul de repede rezervele de apă din precipitații. În aceste condiții destul de dure pentru orice plante multianuale, soiul Costiujeni este unicul care are o dezvoltare foarte bună și practic nu este afectat de boli și nici nu suferă de dezechilibre fiziologice.

Pentru acest soi, recomandăm amplasarea pomilor la distanțe de la cel puțin 10 m până la cel mult 12 m. Cei care optează pentru 12 m este cel mai indicat să planteze în formă de triunghi echilateral în care caz vor putea planta 80 pomi/ha în loc de 69 în cazul patratului cu l=12m.

Înfloritul și fructificarea

Soiul Costiujeni are înfloritul de tip protandru, adică florile masculine înfloresc primele. Înfloritul florilor sale femele nu este acoperit practic deloc de propriul polen, necesitatea sa în polenizatori fiind totală. Acest soi are fructificare terminală clasică, productivitatea sa fiind destul de înaltă începând cu anul 7-8.

Fructul

Maturarea nucilor survine la o săptămână după Cazacu și Pescianski, adică în a treia decadă a lunii septembrie. Coaja este puternic brăzdată, sudura valvelor este foarte bună și proemientă. Privită din față, nuca acestui soi are formă aproape perfect rotundă. Masa medie a unei nuci este de 14,5 g. Miezul constituie circa 50% din greutatea nucii, are culoare galben-închisă cu vine bine pronunțate, cu gust și textură specifică apreciată.

.

sursa: Pepiniera Voinești 
copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

Polenizatori

Soiul Costiujeni este polenizat de:

+ Schinoasa
+ Călărași

notă: în unii ani înfloritul soiului Costiujeni este foarte bine acoperit de polenul de la Cogâlniceanu, motiv pentru care se recomandă amplasarea a cel puțin 3 pomi de Cogâlniceanu la 2 ha de Costiujeni.

Foto

Video