Actualizarea sortimentului multiplicat: Codrene și Călărași

soi de nuci CodreneAnul 2015 va rămâne în istoria Pepinierei Voinești drept unul cu actualizări fundamentale în gama sortimentală multiplicată. Acest an a început pentru noi cu inițierea procedurii de omologare și includere în Catalogul de soiuri al Republicii Moldova a două soiuri de nișă – Ovata® si Carpatica®. Iată că spre finele perioadei de vegetație a acestui an am luat decizia de a introduce în gama de soiuri pe care le multiplicăm – Codrene și Călărași. 

Pentru cei care s-au documentat suficient de bine în ceea ce ține de cultura nucului în Moldova, aceste denumiri de soi cu siguranță nu sunt noi. Nu sunt noi nici pentru Pepiniera Voinești. Soiul Călărași (foto din banner) există în plantațiile noastre de ramuri-altoi de mai bine de 25 de ani, iar Codrene (foto) este un soi pe care îl studiem începând cu anul 2010. Cu toate acestea, până nu demult nu dispuneam de suficiente informații privind modul în care se comportă aceste două soiuri în condiții de producere din care cauză au fost necesari vreo patru ani de observații constante pentru a evalua potențialul acestor soiuri.

Pentru noi, este de importanță critică să propunem clienților noștri doar acele soiuri despre a căror valoare suntem siguri și noi, iar valoarea reală a unui soi nu poate fi stabilită altfel decât prin evaluări multianuale în plantațiile existente, prin observarea modului în care un soi rezistă la gerurile de iarnă și la înghețurile de revenire de primăvară, prin monitorizarea stării sale fitosanitare pe parcursul anului și stabilirea gradului de rezistență naturală la principalele maladii și dăunători ai nucului. În final, informațiile despre productivitatea unui soi măsurate în dinamică câțiva ani succesivi și evaluarea senzorială a calității nucii și miezului – inclusiv prin expedierea la această etapă a unor eșantioane de miez unui exportator pentru a avea și opinia eventualului cumpărător – completează tabloul general pentru soiul respectiv. Este evident că sunt o mulțime de alte aspecte care sunt examinate în acest proces pe care nu le voi aminti aici. Pe această cale am exclus 5 soiuri din sortimentul multiplicat (Fălești, Iargara, Recea, Briceni, Corjeuți). 

Pentru a reveni la soiurile a căror introducere în gama sortimentală a fost anunțată în titlu, venim cu o scurtă descriere mai jos:

Codrene este principalul soi rezultat din programul de selecție condus de către respectabilul prof. dr. Ion Comanici. Acesta este unul dintre puținele soiuri de proveniență europeană care au fructificare laterală fără a proveni dintr-o încrucișare cu soiuri americane. Are intrare pe rod foarte timpurie – anul 4, rezistență foarte bună la maladii și îngheț. Am urmărit în dinamică evoluția acestui soi în livezi din anul 3 până în anul 7 și în alte livezi din anul 6 până în anul 10 și trebuie să spun că rezultatele obținute atât pe productivitate cât și pe calitatea nucii/ miezului ne determină să includem soiul Codrene în categoria celor mai productive soiuri moldovenești. 

Călărași este unul dintre soiurile de bază selecționate de către prof. dr. Ion Țurcanu. Este un soi cu fructificare terminală, dar capacitatea sa foarte bună de ramificare îi asigură o multitudine de ramuri scurte pe care se formează muguri fructiferi în poziție terminală și subterminală. Nuca sa rotundă, de calibru mare și cu greutate care depășește 15 g este foarte apreciată de către comercianți. Soiul Călărași este în același timp unul care pare să se adapteze cu succes și în soluri mai dificile, compensând lipsa fertilității naturale a solului prin vigoarea sa foarte bună de creștere. 

Citiți mai multe despre aceste soiuri la rubrica soiuri moldovenești

În concluzie, confirmarea potențialului și valoarii înalte a acestor două soiuri și așezarea lor alături de altele de calibru similar cum sunt Pescianski, Cogâlniceanu, etc. este un motiv de mândrie pentru noi, ori unul din pilonii de bază pe care trebuie să se sprijine dezvoltarea nuciculturii moldovenești este genetica sortimentală. Acest fapt confirmă încă odată inutilitatea riscului major asumat prin plantarea soiurilor străine având de fapt posibilitatea de a planta aceste soiuri autohtone foarte rezistente la orice factori de stress ambiant. 

Oleg Tîrsînă.

Tags:
Leave a Comment