Recolte bogate în livezile cu soiuri moldovenești de nuc în acest an

IMG_20170606_123811

Cultura nucului, deși are rădăcini foarte adânci în istoria noastră, a fost pusă pe picior industrial abia către mijlocul anilor 2000. Însă primele livezi înființate cu respectarea cerințelor de bază pentru cultura nucului au fost plantate abia prin 2007 – 2008. Astăzi, aceste plantații ajung la vârsta intrării cvasi-depline pe rod și poate că a venit momentul pentru a face un bilanț și a veni cu unele concluzii care ar putea fi de utilitate pentru cei care continuă să investească în această ramură.

Primăvara acestui an a fost foarte atipică. Deși temperaturile începuseră să crească constant pe la început de aprilie și nimic nu prevestea vreun eveniment climatic neobișnuit, am avut totuși parte de un fenomen extrem de rar întâlnit în țara noastră: căderi impresionante de zăpadă de până la 60 cm în data de 20 – 21 aprilie! Cu aceiași ocazie, am avut și înghețuri de până la -6°C care au afectat dramatic lăstarii tineri la nuc, în special în văi și în treimea inferioară a pantelor, în așa măsură încât eram cu toții convinși că recolta de nuci în acest an va fi compromisă în cea mai mare parte. Cu toate acestea, pomii au rodit foarte bine, iar în cazul unor soiuri, recolta este probabil cea mai mare din toate timpurile.

Cum se explică acest paradox? Chiar dacă nu există o părere unitară printre specialiști, există totuși câteva ipoteze formulate mai des. Se presupune că instabilitatea regimului termic a cauzat o întârziere a maturării polenului în amenți ceea ce a dus la o mai bună acoperire cu polen a florilor femele pe toată durata înfloritului. O altă explicație ține de condițiile meteorologice din perioada precedentă de vegetație, cea din 2016. În prima jumătate a anului trecut am avut foarte multe ploi, ceea ce a determinat o foarte bună diferențiere a mugurilor de rod pentru roada anului în curs (2017). Astfel, recolta bună din acest an se datorează în mare parte condițiilor foarte bune din anul precedent. În opinia noastră, aceasta din urmă este cea mai plauzibilă explicație. Iar faptul că acel îngheț nu a distrus recolta demonstrează încă odată valoarea agronomică a soiurilor moldovenești și capacitatea extraordinară a acestora de a face față celor mai adverse condiții de mediu.

Rezultatele bune din livezi din acest an trebuie însă să ne ajute să înțelegem mai bine necesitățile culturii nucului și să deducem ce practici agrotehnice trebuie prioritizate pentru a menține potențialul de fructificare înalt în fiecare an. Cu toate că cele mai multe livezi de nuc au recoltă foarte bună anul acesta, după ce am efectuat unele comparații am ajuns la concluzia că există și diferențe, care pe alocuri sunt substanțiale. Astfel, acolo unde anual se introduc îngrășăminte minerale complexe (NPK) și unde au fost aplicate produse cuprice pentru prevenirea bacteriozei, bor (B) pentru a spori gradul de legare a florilor și microelemente (Fe, Zn, etc.) și unde lupta cu buruienile a fost o constantă pe toată durata acestei veri, rezultatele sunt semnificativ mai bune. Mai jos, vedeți câteva înregistrări în plantațiile de nuci vizitate de noi în acest an.

Vom începe cu soiul Pescianski. Vedeți mai jos două materiale video realizate în vara 2017 în două livezi de 8 și, respectiv, 9 ani.

În cazul livezii de 8 ani, cu toate că vorbim despre un soi al cărui potențial de fructificare este cunoscut ca fiind foarte înalt, am rămas impresionați de gradul de legare al fructelor, practic toate florile femele au produs nuci. Producătorul ne-a comunicat că a efectuat, în afară de aplicația de fond cu produse cuprice, două pulverizări cu bor în perioada înfloritului. Considerăm că această practică trebuie preluată de către toți ceilalți nucicultori. Suplimentar însă, am recomanda aplicarea unor îngrășăminte pe bază de zinc chelatat în perioada când lăstarii terminali ating lungimea de 15 – 20 cm și, la interval de două săptămâni, aplicarea unor îngrășăminte calitative cu microelemente. Toate aceste aplicații au rolul de a ameliora gradul de legare al fructelor și de a ajuta pomul să rețină toată această cantitate de fructe și să dispună de oligoelementele necesare pentru a iniția mai târziu depunerea mugurilor de rod pentru anul următor.

În altă ordine de idei, anul acesta am convenit cu alți specialiști ai nucului să ne unim eforturile în ajutorul fermierilor. Astfel, vedeți mai jos un dialog dintre subsemnatul (Oleg Tîrsînă), Nicolae Kiktenco, Dumitru Conoval și Constantin Gajim într-o livadă cu soiuri moldovenești (Pescianski, Călărași, Costiujeni, Cazacu) în data de 18 august 2017. Ne-am convocat în această livadă pentru a răspunde unor critici aduse soiurilor autohtone privind lipsa rezultatelor în livezi. Este de notat că, cel mai des, aceste critici vin de la proprietarii acelor livezi unde practic nu se realizează lucrări de protecție, nutriție minerală, formare adecvată a coroanei, întreținere a solului fără buruieni. În acest film, încercăm să le explicăm nucicultorilor că, în livezi, nucul trebuie tratat profesionist, trebuie să se renunțe la stereotipul că această cultură nu necesită mare atenție și să se ințeleagă că pomul trebuie alimentat pentru a putea spera la recolte bogate. Colegii noștri au preferat să vorbească în limba rusă, pentru a fi și pe înțelesul nucicultorilor care ne urmăresc din tot spațiul CSI. Ne cerem scuze vorbitorilor de limbă română pentru inconveniență. 

Iată altă filmare realizată ceva mai înainte în aceiași plantație.

Aceste imagini vorbesc de la sine. Anul 2017 va rămâne în istoria nuciculturii moldovenești ca unul de cotitură. În acest an, pentru prima dată, ponderea în producția exportată de nuci care va reveni recoltei din livezi va atinge un nivel record și această tendință urmează să se mențină și în următorii ani. Pe filiera Asociației Producătorilor de Culturi Nucifere vom realiza și efortul de reunire a tuturor nucicultorilor în cadrul unei conferințe naționale în data de 24 și 25 noiembrie pentru a încerca să inițiem o schimbare a abordării tehnologice în plantațiile noastre de nuci.

Suntem încrezători că, în următorii ani, cei mai mulți dintre producătorii moldoveni vor renunța complet la ideea că întreținerea livezilor de nuc nu necesită o abordare profesionistă, demnă de evul în care trăim și avem convingerea că, până la sfârșitul acestei decade, saltul tehnologic pe care îl vom realiza în creșterea producției de nuci în livezi moderne va fi unul incredibil. Însă, este important ca deja începând de astăzi să nu pierdem din vizor și alt capitol extrem de important: conservarea post-recoltă a calității acestei producții industriale. Dar, despre aceasta vorbim în alt articol. Până atunci,

Recolte bogate tuturor!

Oleg TÎRSÎNĂ
Director tehnic Pepiniera Voinești
Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere

 

Leave a Comment